Med božičnimi praznovanji brez polenovke ne gre. Tega se še kako zavedajo vrhunski kvarnerski kuharji, ki v svojih restavracijah pripravljajo tematske večerje, bogate novoletne menije ali pa Dneve bakalarja kot na primer v restavraciji Kukuriku v Kastavu. Gostom nudijo bogat izbor domiselnih jedi s polenovko – od tradicionalnega namaza in jedi na žlico do gurmanskih jedi, ki sušeno trsko pripeljejo v vrhunsko kuhinjo.

Sestavine
- 0,8 kg suhe trske oz. polenovke (bakalar)
- 2 čebuli (srebrnjak)
- 3 slani inčuni
- 10 kaper
- 1 liter mleka
- sol in poper
- koruzni zdrob za polento (priloga)

Priprava jedi:
- Najprej polenovko čez noč namočimo v vodi
- Polenovko vzamemo iz vode in jo kuhamo v loncu s korenjem, zeleno in /ali drugimi korenovkami oz. jušno zelenjavo.
- Kuhamo tako dolgo dokler meso ne začne odstopati od kosti.
- Ko začne meso odstopati vzamemo polenovko iz lonca ter ločimo meso od kosti. Osnovo v kateri se je kuhala polenovka prihranimo za kasneje.
- V drugi posodi podušimo čebulo ter nato dodamo slane inčune, žlico kaper in začinimo z nekaj soli in popra.
- Vse skupaj zalivamo z osnovo v kateri se je prej kuhala polenovka in kuhamo 20 minut.
- Po 20 minutah prelijemo bakalar v pekač in dodamo mleko.
- Pekač prekrijemo z alu folijo in ga pečemo v pečici ogreti na 140 °C 2 uri in 30 minut.
- Prvi 2 uri pečemo bakalar pokrit z alu folijo, zadnjih 30 minut pa folijo odstranimo.
- Med pečenjem bakalarja skuhamo koruzni zdrob oz. polento za prilogo.
- Po pečenju željeno količino bakalarja razredčimo po potrebi še z preostalo jušno osnovo ter ga postrežemo na kuhani polenti.

Za recept se najlepše zahvaljujemo gospe Tamari Kukurin in chefu Nenadu Kukurinu ter vas vabimo, da obiščete njihovo Kukuriku gourmet restavracijo v Kastavu. Skupaj vam želimo dober tek!
Več o hotelu in restavraciji lahko izveste na spletni strani Kukuriku Luxury Hotel.

PREBERITE ŠE RIŽOTA S KOZICAMI IN BUČKAMI.