RIŽOTA S KOZICAMI IN BUČKAMI

Za vas smo pripravili zelo preprost in hiter recept, predvsem za takrat, ko nimate preveč časa a vseeno želite pojesti nekaj lahkega, dobrega in zdravega. Za ta namen bo pravšnja rižota z jadranskim pridihom nežnega okusa bučk in morskih sadežev, ki je povrh še bogata z beljakovinami jadranskih kozic.

rižota-1
Foto: Objemi Hrvaško

Sestavine

Za štiri osebe potrebujete:

  • 2 srednji skodelici riža – priporočamo sorto carnaroli ali pa uporabite druge sorte riža za rižote
  • 1kg svežih ali zamrznjenih očiščenih po možnosti jadranskih rakcev oz. kozic (uporabite pa lahko tudi škampe)
  • 2 bučki
  • deviško oljčno olje
  • sol in poper
  • maslo
  • nariban sir npr. parmezan ali pecorino

Postopek:

  1. Kozice speremo pod vodo in odcedimo. Bučke operemo in narežemo na majhne kocke.
  2. Iz nekaj rakcev in bučk lahko predhodno pripravimo enostavno juho za zalivanje rižote pri kuhanju, saj bo tako rižota bolj polnega okusa. Namesto tega pa lahko uporabimo tudi juho iz pripravljene jušne osnove.
  3. Na oljčnem olju na kratko (1-2 minuti) popečemo rakce oz. kozice, nato jih vzamemo iz ponve in pustimo na toplem.
  4. Na preostalo olje dodamo na kocke narezane bučke in jih na srednjem ognju rahlo dušimo 5-6 minut.
  5. Nato dodamo riž, pražimo dve minuti in nato nežno zalivamo z juho tako, da je riž pokrit, ter to ponavljamo dokler se riž ne zmehča.
  6. Ko je riž že skoraj kuhan, dodamo rakce oz. kozice, ki smo jih pustili na toplem, dodamo malo masla in nariban trdi sir, nežno premešamo in po 1-2 minutah odstavimo z ognja ter takoj postrežemo.

rižota-2
Foto: Objemi Hrvaško

K tej rižoti se bo odlično podalo sveže belo vino – poskusite jo s kozarcem malvazije.

Želimo vam dober tek!

Preberite še TORTA S KOSTANJEVIM PIREJEM