MOJ VIKEND V ZAGORJU

Potrebujete dober počitek ali vsaj sproščujoč in tudi zanimiv vikend – miren, a poln življenja; vrhunsko, a ne predrago namestitev; izbiro brez možnosti za napake. Uresničitev takšnih želja ni daleč saj lahko vse to najdete blizu in na enem mestu – v Zagorju. Zagorje je županija kjer imate zagotovo kaj videti in doživeti – od zanimivosti iz človeške zgodovine in narave, preko termalnih užitkov skozi vso leto, do čudovitih nastanitev in počitniških hiš s pogledom na zagorske hribe ter kampov obdanih z zeleno naravo. Tako imate na izbiro marsikaj zanimivega in čudovitega za vaš vikend doživetij v Zagorju.

S Turistično skupnostjo Krapinsko-zagorske županije smo izbrali nekaj zanimivih točk oz. destinacij s katerimi si lahko pričarate edinstven vikend v tej regiji:

Terme Tuhelj

vikend-zagorje-1
Foto: Terme Tuhelj

Le streljaj od meje s Hrvaško vabijo Terme Tuhelj oz. Tuheljske toplice na sproščujoč pa tudi zabaven oddih v svoje vodne oaze. Zaradi svoje bližine so terme idealen cilj za krajšo sprostitev in povrnitev energije preko vikenda, seveda pa tudi za daljše razvajanje ob številnih možnostih wellnessa in bivanja, ki jih nudijo. Tu bodo našli zabavo mlajši med številnimi atrakcijami in tobogani ter sprostitev starejši v intimnih oazah z vodnimi masažami, gejzirji in slapovi terapevtskega in wellness bazena. Hkrati so vam poleg udobne sodobne namestitve na voljo številne restavracije in bari, ki ponujajo avtohtone kulinarične specialitete in jedi iz kuhinj po vsem svetu.

vikend-zagorje-2
Foto: Terme Tuhelj

Več informacij najdete na spletni strani Terme Tuhelj.

 

Muzej krapinskih neandertalaca

vikend-zagorje-3
Foto: Damir Fabijanić

Muzej krapinskih neandertalcev se nahaja nedaleč v Krapini, kjer so v okolici leta 1899 in kasneje odkrili številna okostja in fosile pračloveka – neandertalca.  Ob tem nahajališču – Hušnjakovo brdo – so zgradili moderen muzej, ki bo privabil vse obiskovalce željne odkrivanja in razumevanja človekove in naravne zgodovine oz. prazgodovine. Poleg odkritij in najdb povezanih z neandertalci, nudi muzej tudi zanimivo zbirko paleontoloških fosilov živali in rastlin, geološko zbirko kamnin kot tudi tematskih umetniških skulptur in druge zgodovinske najdbe in zgodbe, ki vas bodo popeljale na potovanje skozi prazgodovino. Nenazadnje se boste na tej poti srečali tudi z okostji dinozavrov.

vikend-zagorje-4
Foto: Damir Fabijanić

Več informacij najdete na spletni strani KRANEAMUS – Muzej krapinskih neandertalaca.

 

Dvorec Veliki Tabor

vikend-zagorje-5
Foto: Julien Duval

Za dvorec Veliki Tabor, ki se nahaja v Desiniću, bi lahko rekli, da je skorajda zaščitni znak Zagorja, vsekakor pa impresivna stavba, predvsem pa zakladnica Hrvaške in arhitekturne zgodovine. Je eden od najpomembnejših kulturno-zgodovinskih spomenikov profane arhitekture v kontinentalnem delu Hrvaške in izjemna utrdba prav zaradi monumentalnega in avtentičnega načina izgradnje. V samem dvorcu vas čakajo vodeni tematski ogledi in domujejo številne razstave. Med njimi lahko odkrivate obsežno etnografsko zbirko ali pa spoznate legendo o, tako Slovencem in Hrvatom dobro poznani, Veroniki Deseniški in kako je ta navdihnila številne umetnike.

vikend-zagorje-6
Foto: Julien Duval

Več informacij najdete na spletni strani Dvorca Veliki Tabor.

 

Pot med krošnjami Zelenjak

vikend-zagorje-7
Foto: ZAGORJE ZELENO, TZ Krapinsko-zagorske županije

Čisto ob meji in bližini reke Sotle, na poti od Mihanovićevega Dola proti Risvici se nahaja učna pot, ki je zaenkrat edinstvena na Hrvaškem. Pot med krošnjami oz. “Staza kroz krošnje Zelenjak” je bila zgrajena v sklopu projekta Evropske unije Zagorje ABECEDA. Nudi zanimiv sprehod, kot je že iz imena razvidno, med krošnjami na največji višini kar 5 metrov. Vzdolž celotne poti, ki je dolga skupno 125 metrov, pa se nahajajo informacije in zanimiva interpretacija biološke raznolikosti značilnega območja Zelenjak – Risvička in Cesarska gora. Za ljubitelje narave bo to zagotovo zanimiv postanek in priložnost za spoznavanje naravne raznolikosti v Zagorju.

vikend-zagorje-8
Foto: Julien Duval

Več informacij najdete na spletni strani ZAGORJE ZELENO – Pot med krošnjami Zelenjak.

 

Heli Center – Krapinske Toplice

vikend-zagorje-9
Foto: Arhiv Heli Centar

Ste vedeli da v Zagorju oz. Krapinskih Toplicah obstaja priznano vadbišče za civilne in vojaške pilote ter posadko helikopterjev? Ter, da se tam nahaja sofisticiran simulator letenja vreden več kot deset milijonov evrov? Morda pa res niste vedeli, da se tudi vi lahko preizkusite v upravljanju in letenju s helikopterjem? Heli Center nudi prav to vsem navdušencem nad letalstvom in tistim, ki bi radi to enkrat izkusili ter hkrati izvedeli več o vsem povezanem s tem centrom in helikopterji. Pod imenom HeliSpace predstavljajo edinstveno izkušnjo, pri kateri vas popeljejo skozi vadbeni center ter vas na koncu tudi posadijo v pravcati simulator letenja s helikopterjem. Ob tem si lahko ogledate še razstavo o vsem povezanem s helikopterji in njihovimi piloti. Če ste kadarkoli pomislili na to kako je biti pilot ali leteti s helikopterjem, ali imajo to željo morda vaši najmlajši, bo HeliSpace odlično in poučno doživetje za vse.

vikend-zagorje-10
Foto: Arhiv Heli Centar

Več informacij najdete na spletni strani HELI CENTRA in HeliSpace.

 

Turistična vas “Vuglec Breg”

vikend-zagorje-11
Foto: Hrvoje Serdar

Med nekaj avtohtonimi zagorskimi hišami oz. po domače “hižami” in vinogradi najdete turistično vas “Vuglec Breg”. Vuglec Breg je plod kreativne in romantične vizije družine Vuglec in uspešna družinska zgodba nastala iz iskrene želje po ohranjanju družinske zapuščine, avtohtonih zagorskih običajev in tradicije. Na 12 hektarjih se razprostira širni vinograd, niz avtohtonih hiš v katerih lahko prenočite in pa gospodarska poslopja pretvorjena v vrhunsko restavracijo, vinsko klet in prostor za srečanja. To bo odlična enološka in kulinarična točka za vse, ki si želijo izkusiti okuse Zagorja ob kulisi zelenih bregov in avtohtone arhitekture ter ambienta. Istoimenska restavracija, nagrajena s priznanji Michelin BiB in Gault Millau, vam bo postregla z lokalnimi specialitetami po receptih njihovih prednikov in iz lokalnih sestavin. Kulinarično doživetje Zagorja pa bo zaokrožila žlahtna kapljica vina ali penine iz njihove lastne pridelave in vinske kleti.

vikend-zagorje-12
Foto: Arhiv Vuglec Breg

Več informacij najdete na spletni strani Vuglec Breg.

 

Upamo, da si boste s temi predlogi lahko pričarali čudovit, sproščen, zanimiv, poučen ali kulinaričen vikend v dvoje ali z družino in v imenu TZ Zagorsko-krapinske županije lepo vabljeni in dobrodošli v Zagorje.

Več informacij o destinacijah in županiji si lahko preberete na spletni strani TZ Krapinsko-zagorske županije.

PREBERITE ŠE GASTRONOMSKI ČARI KVARNERJA IN OPATIJSKE RIVIERE