Predstavljajte si lep oktobrski dan na Kvarnerju in na s soncem obsijani opatijski rivieri. Zjutraj prispete v čudovito Volosko, slikovito mestece blizu Opatije in občudujete sonce, na morju bonaca, ribiči se že vračajo z ribolova v svojih lesenih čolnih, domačini in turisti uživajo v prvi jutranji kavi na pomolu, le nekaj metrov od morja. Sem ter tja mimo prileti kakšen galeb, sliši se rahlo šumenje in glasovi ljudi, ki občudujejo to lepoto. Kaj več bi si človek lahko želel?
A to je šele začetek, saj so prijazni gostitelji v restavraciji – Trattoria Mandrać – že pripravili kozarec penine in zajtrk s svojimi specialitetami in sveže pečenim toplim kruhom.
S popolnim zajtrkom nam chef Dejan Pejović pripoveduje o svojih začetkih na gastronomski sceni, o skrbi za goste, uporabi sezonskih sestavin, ki prihajajo iz lokalnega okolja in o tem, kako svoje jedilnike prilagajajo darom narave. Res vrhunski pričetek dneva v vrhunski restavraciji.
Tako smo namreč pričeli z izjemno gastronomsko izkušnjo, ki nam jo je omogočila organizatorka festivala HEDONIST – Gourmet& Wine, ga. Daria Grošić, ki je v goste povabila tudi naš portal Objemi Hrvaško, kot predstavnika Slovenije, skupaj z drugimi hrvaškimi novinarji. In dan se je šele dobro (in tudi okusno) začel tako, da niti slutili nismo, kakšna lepa presenečenja nas še čakajo.
Tako smo se po fenomenalnem zajtrku odpravili po stopnicah do simpatične slaščičarne v starem mestnem jedru, imenovane Kaokakao, katere lastnica ponuja odlično kavo, predvsem pa vrhunske sladice, skorajda umetnine v slaščičarstvu.
Ker je sezona kostanja, smo poskusili nekaj tort, ki so nas vse po vrsti navdušile. Vsekakor priporočamo obisk vsem sladkosnedom med vami, še posebej če so z vami tudi otroci.
Za tem nas je na poti čakalo novo presenečenje. Na trgu s čudovitim razgledom na Kvarnerski zaliv so nas sprejeli predstavniki gradu Belaj na vrhu Učke in nas pogostili s kozarcem vina.
Pot smo nato nadaljevali proti obali in prispeli do restavracije Ostaria Veranda, ki jo vodi znani g. Danijel Jardas. Restavracija se nahaja tik ob morju, ima čudovit razgled, a to je morda le dodatek k odlični gastronomski ponudbi, ki jo ponuja svojim gostom.
Če želite videti, kako osebje na čelu z lastnikom streže svojim gostom in kakšno odlično hrano pripravljajo, si privoščite užitek in v Verando pripeljite svojo družino in prijatelje, ki vam bodo za to doživetje nedvomno hvaležni.
Ko smo že mislili, da se naše raziskovanje kvarnerske gastronomije bliža h koncu, smo presenečeno ugotovili, da smo šele na pol poti. V pristanišču nas je namreč čakal lesen čoln s prijaznim kapitanom in odpravili smo se na nadaljnje raziskovanje po morju.
Po kratki vožnji smo prispeli v čudovito restavracijo hotela Navis, kjer so nas gostitelji pogostili s penino in specialitetami hiše. Verjemite, sedenje na terasi Navis, srkanje penine, preizkušanje njihovih vrhunskih specialitet, pogled na morje in Kvarnerski zaliv, je eno izmed doživetij, ki jih mora človek doživeti enkrat v življenju.
Po prijetnem druženju nas je kapitan s svojim čolnom nato popeljal še na drugi konec opatijske riviere – Lovran, medtem ko smo uživali v pogledu na prvo damo hrvaškega turizma – Opatijo.
V Iki nas je na rivi pred hotelom sprejelo celotno prijazno osebje na čelu z g. Rokom Palmićem, direktorjem luksuznega Ikador Boutique Hotel & Spa. Ikador je hotel z impresivnim dizajnom, vrhunsko storitvijo, edinstvenim pogledom na Kvarnerski zaliv, a kar je najpomembneje, hotel z vrhunskim predanim osebjem, ki je sposobno izpolniti vsako vašo željo.
Njihova restavracija Nobilion, ki jo vodita vodja hrane in pijače ga. Andrea Klemenčić in chef Filip Akrap, si je hitro pridobila zvesto publiko, osvojila številne nagrade in prav pred kratkim prejela nagrado za edinstveno gastronomsko doživetje leta na Dnevih hrvaškega turizma.
Vabimo tudi vas, da izkusite in tudi sebe nagradite z bivanjem v tem čudovitem hotelu ter specialitetami, ki jih ponuja ta odlična restavracija.
Po prijetnem druženju, ko nam je njihova voditeljica prodaje in marketinga, ga. Gordana Kušec Knežević, ljubeznivo predstavila njihov čudoviti hotel, smo se z ladjo odpravili do naše zadnje postaje, kultnega hotela in restavracije Bevanda v bližini opatijskega pristanišča.
Bevanda Hotel & Restaurant & Bar je kraj, ki že vrsto let velja za paradnega konja opatijske in kvarnerske gastronomske scene. Vedno prijazno in strokovno osebje, odlična hrana, čudovita lokacija se lahko primerja z najboljšimi restavracijami na svetu.
Če se želite razvajati, skočite v Bevando, s posebnim razlogom ali brez, kakor koli zagotovo vam bo ostala v lepem spominu. Čeprav imata Kvarner in Opatija še veliko drugih restavracij, ki sodijo v sam vrh hrvaške kulinarike, zagotovo ne boste zgrešili, če začnete svojo gastronomsko odkrivanje Kvarnerja z našimi predlogi.
Opatija je dostopna in blizu Slovenije, prijazni gostitelji vas bodo z veseljem pričakakali in sprejeli, in vaše brbončice vam bodo na koncu takšnega razvajanje zelo hvaležne. Torej ne odlašajte in se podajte v odkrivanje novih kulinaričnih čarov.
Naslednji dan, v soboto 15.10., se je na terasi priznanega hotela Kvarner v Opatiji odvil še HEDONIST – Gourmet & Wine Festival, ki je kulinarični dogodek odprt za vse obiskovalce. Na festivalu so se predstavili številni vinarji, pa tudi kuharski mojstri s Kvarnerja, vsak s svojo interpretacijo kvarnerske hrane. Dogodek je združil najboljše predstavnike kvarnerske gastronomske scene, prireditev pa je bila prava rapsodija okusov za vsakogar, tako pri hrani kot pri pijači. To je dogodek, ki ga ljubitelji dobre hrane morate naslednje leto obvezno uvrstiti na koledar in ga seveda ne smete zamuditi.
Lepo vabljeni in dobrodošli!
PREBERITE ŠE TORTA S KOSTANJEVIM PIREJEM