OKUSI ZLATE SLAVONIJE

Spektakularna narava, aktiven oddih, okusne jedi, odlična zabava, dobra družba in znamenito slavonsko gostoljubje – mnogo je razlogov zakaj obiskati Požeško – slavonsko županijo. Destinacija kjer sta jesen in zima odeti v zlate odtenke in kjer je tako žlahtna in topla tudi gostoljubnost domačinov. Tu se srečujeta tudi kulinarična tradicija in gurmanska sedanjost in tvorita nov pristen pristop k hrani in pijači, ki ga lahko odkrijete v Slavoniji.

  1. Izvirno in pristno slavonsko

Tradicionalne jedi prezentirane na moderen način, pripravljene iz najboljših lokalnih pridelkov, spojene z vrhunskimi vini iz treh vinogradov in trajnostnim „zero waste“ pristopom za najboljši izkoristek vsakega živila, so novi kulinarični standardi gostinskih ponudnikov v Požeško-slavonski županiji.

okusi slavonije 1
Foto: TZ PSŽ

Kremne juhe iz Butternut buče ali brokolija, čips iz zelene in sladkega krompirja oz. „batata“, svinjski file oz. „lungić“ polnjen s fino kremo „pjenico“ iz mesa, pečeni batat s kulenom, sveže dušeno zelje z graševino… To so samo nekatere izmed mnogih okusnih jedi, ki jih boste lahko odkrili in poskusili na bife mizah mnogih gostinskih ponudnikov v Požeško-slavonski županiji.

okusi slavonije 2
Foto: TZ PSŽ

Z nenehnim razvojem in dvigovanjem gastonomske ponudbe na višji nivo in hkrati ohranjanjem tradicije bodo vsi gosti, ki iščejo pristno in izvirno gastronomsko doživetje, to zagotovo našli v Slavoniji. Zlata Slavonija, ki je zelo poznana tudi kot vinska destinacija, tako lahko ponudi celovito in vrhunsko gurmansko izkušnjo.

okusi slavonije 3
Foto: TZ PSŽ
  1. Slaščice, kava in zimski slavonski koktejli

 Upamo si trditi, da nič ne pogreje bolje od slavonske slivovke „šljivovice“ pred jedjo, po jedi pa bo pravtako prijala aromatična viljamovka na sobni temperaturi. Ti pristni dodatki, ki bodo še dodatno obogatili gastronomsko ponudbo, so del nove podobe destinacije, ki postavlja avtohtonost in tradicijo v središče sodobne turistične ponudbe in, ki bo s svojo pristnostjo zagotovo očarala in prevzela vsakega obiskovalca.

okusi slavonije 4
Foto: TZ PSŽ

Natakarji, kuharji in bariste v Požeško-slavonski županiji vam bodo z veseljem postregli in spretno povezali kavo s slavonskimi deserti. Tako boste lahko že ob naslednjem obisku Zlate Slavonije uživali v slavonski rakiji, bogatih aromah kave in v toplih koktejlih na osnovi vrhunskih pijač lokalnih proizvajalcev.  

okusi slavonije 5
Foto: TZ PSŽ
  1. Ekskluzivna vinska zgodba

Široka množica graševin, znanih in vrhunskih hrvaških vinarjev, različnih ambientov vinskih kleti in degustacijskih prostorov in skorajda neskončnih vinogradov, so razlog zakaj je Požeško-slavonska županija ena najatraktivnejših vinskih destinacij.

okusi slavonije 6
Foto: Borna Subota

Če iščete pristno in vrhunsko vinsko oz. enološko doživetje kot tudi edinstvene in ekskluzivne eno-gastro zgodbe, boste zagotovo našli vse to v Zlati Slavoniji.

okusi slavonije 7
Foto: Borna Subota
  1. Nova podoba slavonske kuhinje

Da k dobri vinski zgodbi spada tudi gurmanska zelo dobro vedo v Turistični skupnosti Požeško-slavonske županije, ki je tekom leta 2022 organizirala obsežen projekt „Zlatna Slavonija Eno & Gastro“.

okusi slavonije 8
Foto: TZ PSŽ

Ta projekt je postal čudovita eno-gastro zgodba Zlate Slavonije, ki je napisala svoj epilog skozi nove jedilnike in vinske karte, ki slavijo več kot 700 let tradicije v vinogradništvu in vinarstvu, trud malih pridelovalcev, veščine slavonskih kuharic in moč ter trajnost njihovih receptov, ki še danes zapeljejo in razvajajo tudi najzahtevnejše brbončice.

okusi slavonije 9
Foto: Borna Subota

Ob naslednjem obisku poskusite nekatere pristne tradicionalne a hkrati moderne jedi, ki jih nudijo gostinski ponudniki in nekatere predloge najdete že v spodnji galeriji, nekatere pa boste odkrili sami. Več o vsej eno-gastro ponudbi lahko izveste na spletni strani posvečeni okusom Slavonije.

Za več informacij o sami regiji pa obiščite spletno stran Turistične skupnosti Požeško-Slavonske županije.

PREBERITE ŠE BAKALAR KUKURIKU.