INTERVJU – NENAD KUKURIN, KUKURIKU HOTEL & RESTAURANT

V tokratnem intervjuju smo dobili posebno priložnost za kratek pogovor z Nenadom Kukurinom, lastnikom in chefom priznane vrhunske restavracije in luksuznega butičnega hotela Kukuriku iz Kastava nedaleč od Opatije in Reke. Restavracija in hotel s štirimi zvezdicami nudita v idilični kulisi starega Kastava čudovito gurmansko izkušnjo tako zasebnim kot tudi poslovnim gostom.

  1. Nenad, kje in kako se je začela vaša ljubezen do gastronomije?
kukuriku 1
Foto: Kukuriku d.o.o.

Moja ljubezen do gastronomije se je začela že zelo zgodaj v otroštvu, moji predniki so bili več generacij gostinci, oče pa je vodil restavracijo v Voloskem. Kot otrok sem bil ves čas prisoten v lokalu, zanimalo me je vse, kar se je tam dogajalo, na koncu pa je vse preraslo v eno veliko strast in ljubezen. Z restavracijo Kukuriku smo v Kastavu že 25 let, preživeli smo lepe pa tudi težke čase, vendar smo kljub temu obstali predvsem zaradi te ljubezni do kuhanja, pa tudi zaradi veliko vloženega truda.

kukuriku 2
Foto: Kukuriku d.o.o.
  1. Katere so glavne značilnosti vaše kuhinje?
kukuriku 3
Foto: Kukuriku d.o.o.

V naši kuhinji se trudimo slediti sodobnim trendom v gastronomiji, celotna zgodba pa temelji na sezonskih sestavinah, torej svežih in pristnih, ki so pomembne za prostor v katerem živimo. Skoraj vsak dan sem na tržnici in v ribarnici, ker želim za naše goste izbrati najboljše, in rad kombiniram živila kot so divji šparglji, paradižnik, tartufi in drugo lokalno zelenjavo, ko je ta v sezoni  ter z njimi sestavljam zanimive menije.

kukuriku 4
Foto: Kukuriku d.o.o.
  1. Kakšno vlogo ima vino v celotni gastronomski izkušnji?
kukuriku 5
Foto: Kukuriku d.o.o.

Vino ima v celotni zgodbi izjemno veliko vlogo, prav tako pa igra pomembno vlogo tudi lokalno oljčno olje. Prepoznavni smo prav po tem, da radi združimo vina in oljčna olja s hrano, da tako našim gostom zagotovimo popolno izkušnjo. Sicer gostom ponujamo obedovanje v več hodih, od 3 pa do celo 10 hodov, seveda odvisno od želja gostov. Z veseljem pa se prilagodimo tudi poslovni publiki, ki nima toliko časa in hkrati vseeno želi pojesti nekaj kvalitetnega.

kukuriku 6
Foto: Kukuriku d.o.o.
  1. Kako vam je uspelo vaš boutique hotel umestiti v staro jedro Kastava in kakšni gostje prihajajo k vam?
kukuriku 7
Foto: Kukuriku d.o.o.

Ideja o hotelu je prišla iz stare restavracije, ki smo jo vodili, ko smo spoznali, da se gostje po dobri hrani in pijači želijo tudi spočiti in naspati, da se ne bodo vozili in se izpostavljali nepotrebnim nevarnostim. To smo potem združili v celovito gostinsko in hotelsko storitev in ponudbo. Seveda je bil eden izmed prvih ciljev naš hotel dobro vklopiti v staro mestno jedro, kar nam je nazadnje le uspelo, a z bistveno več truda in predvsem z večjim finančnim vložkom kot je bilo pričakovano. Takrat smo zašli v težave, saj je investicija sovpadala s prihajajočo krizo. Imel sem veliko srečo, da ima žena Tamara finančno znanje in izkušnje, tako da ji je uspelo vse dobro urediti in smo tako lahko pripeljali projekt do konca ter zdaj nadaljujemo s polnimi jadri naprej.

kukuriku 8
Tamara in Nenad Kukurin. Foto: Kukuriku d.o.o.
  1. Kakšni so novi trendi v gastronomiji in kaj lahko v Hotel & Restaurant Kukuriku pričakujemo v prihodnje?
kukuriku 9
Foto: Kukuriku d.o.o.

Trendi v gastronomiji se nenehno spreminjajo, a osnova še vedno ostaja v kakovostnih, sezonskih in avtohtonih živilih. Mislim, da bo šlo vse v smeri vedno bolj skrbnega izbora kakovostnih živil, katerih proizvodnja bo morala ustrezati visokim ekološkim standardom. Vedno bolj se bomo morali prilagajati vegetarijanski in veganski ponudbi, vse skupaj pa bo lep izziv za nov korak naprej.

kukuriku 10
Foto: Kukuriku d.o.o.

Več o restavraciji in hotelu si lahko preberete na spletni strani Hotel Restaurant Kukuriku.

PREBERITE ŠE OKUSI ZLATE SLAVONIJE.