NAJSTAREJŠE GINKO DREVO NA HRVAŠKEM

Sem najstarejše ginko drevo na Hrvaškem, prihajam iz Daruvarja. Ime mi je Adam in star sem več kot 240 let. Poleg mene stoji moja ljubezen Eva, ki že stoletja zvesto pazi name. Tako je lepa kot vsaka dama, le malce bolj sramežljiva, zato mi je pustila to zgodbo.

Ginko biloba, autor Predrag Uskokovic (7)
Foto: Predrag Uskoković

Moja zgodba

Če boste napeli ušesa in poslušali mojo tišino, vam bom s šepetom listov povedal, da sem največje in najstarejše ginko drevo na Hrvaškem. Bil sem tako majhen in šibek in nihče si ni upal pomisliti , da bom toliko zrasel. Vendar mi je kljub temu uspelo postati uradno najlepši in najstarejši primerek te vrste na Hrvaškem. Postal sem zaščiten spomenik narave, simbol mesta in glavni varuh parka Antuna Jankovića pred istoimenskim gradom, ki ga morate obvezno obiskati, ko pridete v Daruvar.

PREBERITE ŠE: STON – srednjeveško mesto z najstarejšo aktivno solno tovarno na svetu

Sem priča časa, varuh spominov, razglednica preteklosti, vaše zgodovine in vaše prihodnosti. Povedal vam bom veliko zgodb o mojem mestu, mestu, ki leži ob vznožju najlepših pobočij v Evropi. Povedal vam bom o dišečih vinogradih, ki obkrožajo moj Daruvar z vseh strani, o naravnih izvirih zdravilne termalne vode, fango blatu, o naših parkih, ki so med najlepšimi na Hrvaškem in o znamenitem pivu. Povedal vam bom o jedeh, ki jih še vedno pripravljamo z domačimi živili iz naših vrtov, o sirih in avtohtonih vinih. Povedal vam bom zgodbe o veliki ljubezni, zmagah, porazih, sobivanju ter očarljivi kulturi regije Daruvar!

Ginko biloba, autor Predrag Uskokovic (5)
Foto: Predrag Uskoković

Glasujte zame

Jaz sem hrvaško drevo 2019, zvezda Turistička zajednica Daruvar – Papuk. Zdaj grem naprej, želim postati evropsko drevo 2020 in za to potrebujem vašo pomoč, vaš glas. Glasujte zame, naj bo zgodba o meni slišana naprej, naj se šepetanje mojih listov zasliši vse do Bruslja! Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Glasujete na http://www.treeoftheyear.org/