STON – SREDNJEVEŠKO MESTO Z NAJSTAREJŠO AKTIVNO SOLNO TOVARNO NA SVETU

Ston je srednjeveško mesto, katerega zgodovina sega v začetek štirinajstega stoletja. Ima najdaljšo kamnito steno v Evropi (5,5 km), pa tudi čudovite ozke mirne ulice s čudovitimi hišami in premnoge sledove naokrog raztresenih starodavnih kultur.

3.mali Ston
Mali Ston

Mesto soli

Njegovo nekdanjo vrednost kot mesto soli potrjuje še danes najstarejša aktivna solna tovarna na svetu, ki ostaja zvesta tradiciji in naravnemu načinu pridobivanja soli, ki se ni spremenil že od antičnih časov. Bogastvo čiste in neokrnjene narave potrjuje Malostonski zaliv z mesti Mali Ston, Hodilje, Luka, Duba in Zamaslina.

1. vađenje soli
Vađenje soli

Že od rimskih časov je predel poznan tudi po gojenju školjk kot so ostrige in klapavice, predvsem znamenita pa je t.i. stonska ostriga (ostrea edulis), ki se ponaša s svojo posebnostjo, da je potrjen in nedvomno preizkušen naravni afrodiziak.

Kamenica Ostrea edulis
Kamenica Ostrea edulis
servirana kamenica
Servirana kamenica

Čisto morje in čudovite plaže

Nedaleč od Stona je čudovit zaliv Prapratno s stoletnimi oljčnimi nasadi, sredozemsko makijo in čisto peščeno plažo, ob kateri se nahaja eden najlepših kampov na tem območju. Dva majhna mesteca, Kobaš in Broce, znana po navtičnem turizmu, se nahajata v kanalu Ston, dobro zaščitena pred vetrom.

Uvala Prapratno
Uvala Prapratno

Polotok Pelješac je bil posejan z nasadi vinske trte že od antičnih časov, pridelava vina pa je bila ena najpomembnejših dejavnosti z dolgoletno tradicijo. Vinske ceste, ogledi vinskih kleti in vinogradov iz Metohije, Boljenovića, Sparagovića vse do Putnikovića in Dubrave so prvovrstna izkušnja in pravo doživetje tradicije, življenja in ljubezni Pelješca in prebivalcev Pelješca do grozdja in vina.

5. tradicionalne vinarije
Tradicionalne vinarije

Približno na sredini polotoka se nahaja prava oaza miru in naravne lepote, kjer se ob na zahod obrnjenem peščenem zalivu, nahaja mestece Žuljana,  Od leta 1924 je znano po svojih čudovitih in številnih peščenih plažah, sončnih zahodih in potapljanju na privlačnih lokacijah, ki jih organizirajo lokalni potapljaški centri. V tem delu Pelješca lahko najdete namestitev v zasebnih hotelih (Mali Ston), avtokampu (Prapratno) in manjših avtokampih (Hodilje, Brijesta, Žuljana) ter zasebnih nastanitvah v vseh naseljih in zalivih kjer lahko okusite tudi pestro etno gastronomsko ponudbo v številnih restavracijah.

Žuljana
Žuljana
6.oaza za ronioce
Oaza za ronioce

Hoteli

Hoteli v Malemu Stonu bodo poskrbeli, da boste okusili najboljše lokalne gastronomske specialitete, izkusili lokalno tradicijo in začutili energijo nežnega dalmatinskega kraja. Hoteli Mali Ston skrbno negujejo dolgoletno tradicijo pelješkega turizma. Oba hotela pa se nahajata tik ob morju in tudi s tem gostom ponujata nepozabne trenutke in doživetja.

Tudi kamp turizem je zelo dobro razvit in vedno več je gostov, ki so prepoznali čar kampiranja v čudoviti neokrnjeni naravi tik ob čistem morju.

Prapratno
Vrela
Vučine
Žuljana
Maslina
Sunce

Zasebna namestitev

V Stonu vas pričakuje kakovostna zasebna namestitev, prelepe hiše in apartmaji na izjemnih lokacijah.

tz_ston

www.ston.hr