ŠKRAPING – SPOJ NARAVE, ŠPORTA, TRADICIJE IN OKUSOV

Si želiš preizkusiti svoje meje? Uživati v naravi, napolniti baterije in poizkusiti nekaj novega in še nedoživetega? Na otoku Pašmanu mogoče najdete priložnost za to. Pridružite se nam na škrapingu!

skraping-2S

Gre za edinstveno, avtohtono mednarodno trekking dirko, ki poteka po ostrih otoških skalah in se uvršča med ekstremne športe. Dirka, ki poteka vsako leto v začetku marca, je ime dobila po »škrapah«, ostrem kraškem kamenju nastalem pod vplivom morskih tokov.

PREBERITE ŠE: NIN – PRAVA ZAKLADNICA ZGODB!

Plezanje, skakanje, hoja, orientacija v naravi in pustolovski turizem so glavne karakteristike te mednarodne dirke, ki je prilagojena vsem starostnim skupinam in kategorijam. Dirka je razdeljena v tri kategorije: Ultra (dolga cca 40 km) je namenjena izkušenim športnikom,  Light (dolga cca 20 km) je namenjena tistim, ki bi radi spoznali starine in lepote Pašmana in Đir,  namenjena  tistim, ki niso prepričani v svoje telesne zmogljivosti, saj je dolga nekaj kilometrov in je primerna za sprehod ali lahkoten tek na svežem zraku.

skraping-1S

Morda je manj znano to, da imajo otoki – vsak izmed njih – »svet zase« – avtohtono kulturo, običaje in lastno proizvodnjo, kar naredi njihov obisk še posebej zanimivim. Škraping ponuja možnost spoznavanja tradicije in okusov, saj je v sklopu dogodka organiziran Sejem otoških proizvodov, kjer lahko spoznate vso pestrost otoških okusov in avtohtono otoško kulturo.

V času obiska Pašmanu se lahko podate tudi na krajši izlet na otok Ugljan, saj sta otoka povezana z mostom na prelazu Ždrelac ali pa se s trajektom odpravite v Biograd in Zadar.