KAM NA IZLET? Cres – Največji jadranski otok

Otok Cres je največji jadranski otok, ki se nahaja na severnem delu Kvarnerskega zaliva. Na jugu, v Osorju je z otokom Lošinjem povezan s premičnim mostom.

69735065_1151641651702370_7253838646388719616_o

Posebnost otoka je sladkovodno jezero, Vransko jezero, čigar gladina leži iznad morja, dno pa izpod morskega nivoja na globini 74 metrov. Jezerska voda je kakovostna  in je primerna za pitje in še več, slovi kot ena najbolj čistih v Evropi, prav zaradi tega pa je pristop k jezeru prepovedan.

Na otoku je posebej lepo spomladi, ko narava zaživi, v zraku pa se širi aromatičen vonj zdravilnih rastlin.

PREBERITE ŠE: Grožnjan – Mesto umetnikov v osrčju Istre

Na strmih in težko dostopnih delih vzhodne obale, ki so ornitološki park narave, je eno od poslednjih zatočišč našla zelo redka ptica – beloglavi jastreb.  Otok Cres, je s Krkom in bližnjim Prvićem zadnje prebivališče beloglavih jastrebov na Hrvaškem. V kraju Beli se nahaja ekološko-raziskovalni center za zaščito narave „Caput insulae“. Center se ukvarja z zaščito te zelo ogrožene vrste ptic, ki jim grozi izumrtje.

20190422_093602

Vredno ogleda!

PREBERITE ŠE: STON – SREDNJEVEŠKO MESTO Z NAJSTAREJŠO AKTIVNO SOLNO TOVARNO NA SVETU

Mesta, ki jih je potrebno obiskati na otoku Cresu

Mesto Cres je utrdbeno mestece, ki se je razvilo na zahodni obali otoka izpod prazgodovinske zgradbe in antične utrdbe. Cres je naseljen že od prazgodovine, o tem pa pričajo zgradbe iz tega časa, njegov razvoj pa se je začel v srednjem veku. Eden od najbolj pomembnih kulturno-zgodovinskih spomenikov je palača družine Petris (Petrić) v samem mestu iz 15. stoletja. To je pravzaprav najstarejša patricijska palača poznogotske arhitekture katero Crešani imenujejo Arsan. Danes se v njej nahaja muzej.

Grad Cres
Grad Cres

Eno najbolj zanimivih in najbolj posebnih mest na otoku so Lubenice, ki stojijo na hribu 385 metrov nad morjem. Kamniti grad oz. utrdba je dragulj hrvaške ruralne arhitekture. Gre za naselje s srednjeveškimi spomeniki in starimi kamnitimi hišami, ki se raztezajo v treh vijugastih vrstah vzdolž apnastega grebena. Poleg ostankov srednjeveškega obrambnega sistema in nekaj sakralnih objektov pa je posebnost tega mesta edinstven razgled na morje in uvalo sv. Ivan s prekrasno prodnato plažo. V mestu deluje Eko center Caput Onsulea, ki se ukvarja z ohranjanjem naravne različnosti, izvirnih vrednot in kulturno-zgodovinske dediščine otoka ter izvaja integralno zaščito beloglavih jastrebov.

69995899_1147877998745402_3955191930702266368_o

Mesto Martinščica je relativno majhno mestece na creški obali, nahaja pa se poleg velikega zaliva odprtega proti jugozahodu. Lepo urejeno naselje z veliko mediteranskega rastlinja je orientirano izključno na družinski in kamping turizem.

Poleg prelepih plaž severno od naselja v nedotaknjeni naravi ponuja tudi velike možnosti za kakovosten in aktiven oddih.

Marinšćica
Marinšćica

Na južnem delu Valunskog zaliva izmed dveh prekrasnih prodnatih plaž se je namestil Valun, slikovito primorsko mestece nameščeno okrog majhnega pristanišča, ki je prav tako orientirano na kamping in družinski turizem.

Osor – starodavno mesto, ki se je v časih, ko se je intenzivno plulo vzdolž obale, zaradi zaščitenega pristanišča in številnih manjših zalivov, razvilo v pomembno mesto za morjeplovce. Umetniške prireditve in znani “Osorski glasbeni večeri” poleti spremenijo mestece v enega od najbolj priljubljenih krajev na otoku.