Družinski izlet – Po poteh mitskih bitij

Le redki so kraji, kjer domačini poznajo vsak košček svoje zemlje in znajo prisluhniti zgodbi, ki jim jo pripoveduje narava. Le redki so kraji, kjer se je ohranilo znanje o mitskem izročilu in to izročilo ne živi le v glavah redkih posameznikov. Obiščite kraj, kjer se je mitsko izročilo zapisalo v srca domačinov. Obiščite čezmejni Mitski park in doživite mitsko krajino!

Obnovljen mlin-Trebišća Foto: Oliveri Kumičić

Čezmejni Mitski park povezuje vas Rodik v Sloveniji in območje Mošćeničke Drage na Kvarnerju na Hrvaškem v edinstveno prezentacijo mitske krajine v Evropi. Sredi neokrnjene narave in tradicionalnega stavbarstva boste na tematskih poteh in v centrih za obiskovalce izkusili nekdanje mitsko doživljanje sveta.

Obisk na obeh delih parka bogatita centra za obiskovalce, v katerih se srečamo z mitskim doživljanjem sveta. Medtem ko v Trebišću spoznamo slovansko mitologijo, se v Rodiku zamislimo nad različnimi pogledi na svet skozi čas, mitskim, znanstvenim in umetniškim.

Mitska vas Trebišća

Skrito v globinah kanjona, na pobočju Učke, leži mitska vas Trebišća, opuščeno naselje, ki je del občine Mošćenička Draga.

Interpretacijske vsebine, postavljene v obnovljenem mlinu, obiskovalcu bodo dale vpogled v bogato mitološko dediščino tega območja. Prenovljena tehnika mlina bo predstavila tradicionalni način pridelave moke iz žita, ki nam jo po staroslovenskih verovanjih prinaša bog Veles, zaščitnik kmetov, pastirjev in goveda, darovalec blaginje in žitnega bogastva.

Trebišća- po poteh mitskih bitji (Foto: Oliveri Kumičić)
Trebišća – vrata v Perunov svet (Foto: Oliveri Kumičić)

Trebišća so osrednja točka mitološko-zgodovinske poti “Trebišća–Perun”, dolge 13 km, ki vodi na vrh hriba Perun (880 m).

Informativno-izobraževalne table in umetniške kamnite skulpture postavljene vzdolž poti, približujejo glavne elemente staroslovanske mitologije in združujejo starodavna božanstva, kot so Perun (vrhovni bog neba in ognja, upravlja z gromi in s strelami) in Velesa (bog kaosa, podzemlja in živine), s toponimi v pokrajini (vrh Peruna, Volovski kuk), in opisujejo prepričanja, povezana s spreminjanjem letnih časov (bitka Velesa in Peruna), pojav sveta in druge ključne elemente slovanske mitologije.

Rodik – Mitski park

Rodik – KROG (Foto: Darko Mahne)

V Rodiku vse točke spoznate tako, da vas nanje najprej opozori velik kamnit označevalec z imenom, potlej stopite čez mitski prag v mitski svet. Šele tam vas čaka kamnita skulptura, umetniško delo, ki že sama po sebi govori svojo zgodbo.

Skrivnostne zgodbe lahko preberete na sami točki, lahko jih poslušate s pomočjo avdio-vizualnega vodnika, z veseljem pa se bomo na pot z vami podali vodniki in v vas vzbudili igrive raziskovalce in vam pokazali še kaj, kar bi vam na poti ostalo skrito.

Vtise iz poti boste lahko strnili in razvajali svoje brbončice v eni od gostiln ali turističnih kmetij v vaseh okrog Mošćeničke Drage ali Rodika.

Najmočnejše sredstvo ohranitve mitskega izročila je, kar je v krajini materializirano, je težko uničiti. Ravno tako  ne more nihče uničiti spominov na vaše enkratno doživetje.

Vabljeni v Trebišća in Rodik, kjer boste (d)oživeli mitsko krajino!

Več o parku lahko izveste tukaj.


Projekt MITSKI PARK – Skupna čezmejna turistična destinacija za za ohranjanje, varstvo in promocijo dediščine mitske krajine – se financira v okviru programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška.