IDEJA ZA IZLET: Narodni park Mljet

Nedaleč od Dubrovnika, sredi modrine Jadranskega morja se nahaja veličastni otok Mljet, ki je po mnenju nekaterih najlepši otok na Jadranu. Njegova severozahodna tretjina je hkrati tudi Nacionalni park – najstarejši morski park na Mediteranu.

Status narodnega parka je to področje dobilo predvsem zaradi svoje izjemne kulturno-zgodovinske dediščine, ki sega v čas ilirskih plemen, rimskega cesarstva in Dubrovniške republike. Za razglasitev pa so vsekakor zaslužna tudi njegova sladko-slana jezera, bogat rastlinski svet in edinstveni panoramski videz.

 

65008659_2500832856622991_8018772523669782528_n
Foto: TZ Mljet

 

 

Kako priti do otoka Mljeta?

Če se nahajate v Dubrovniku, lahko do Mljeta pridete s katamaransko linijo. Prav tako se lahko odpravite s Pelješca s trajektom iz mesta Papratno, ki pride do mesta Sobra na Mljetu. No, če pa se nahajate v Splitu, lahko pridete s stalno katamaransko linijo Split – Brač – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik. V poletnih mesecih (junij – september) pa je dostop možen tudi direktno iz otoka Korčule s trajektom.

Znamenitosti NP Mljet:

V mediteranskem kraškem podeželju z gosto mrežo pisanih sprehajališč se skrivata tudi dve izjemno zanimivi naravni posebnosti. Ena so tipične kraške podzemne lokacije (bivališča) – pol jame, jame in pečine. Druga posebnost pa so štiri mljetske slatine oz. blatine – na naših otokih redek pojav sladko-slanih jezer z dnom na nivoju morja v katerih voda ponira oziroma komunicira z morjem.

Preberite še: Narodni park Risnjak

Fascinanten je tudi sistem slanih jezer. Edinstven geološki in oceanografski fenomen pomemben ne samo v naših temveč tudi v svetovnih razmerjih. Veliko jezero s površino 145 hektarjev in globino 46 metrov ter Malo jezero s površino 24 hektarjev in globino 29 metrov s svojo lepoto in številnimi neodkritimi skrivnostmi že desetletja privlačita naravoslovce in turiste naklonjene neokrnjeni naravi.
V osrednjem delu Velikega jezera stoji še ena naravoslovna, kulturno-zgodovinska in turistična atrakcija – pisani otoček Svete Marije z nekdanjo cerkvijo in benediktinskim samostanom iz 12. stoletja. Otoček je zaradi svojega estetskega videza in močne duhovno-kulturne dimenzije na neki način simbol otoka in Narodnega parka Mljet.

Zanimive atrakcije lahko najdete tudi zunaj meja narodnega parka – v osrednjem južnem delu mljetske obale stoji geomorfološki fenomen Jama – kraška luknja katere strop se je zrušil in resničnoizgleda kot jama oziroma širok vodnjak. Na njenem dnu je morje in tam je z naravnim tunelom povezana z odprto gladino. Ob robu tunela je privezano nekaj ribiških ladij katerih lastniki so prebivalci bližnjega Babinega polja, največjega naselja na Mljetu. Zaradi nizkega stropa se z njimi lahko izpluje samo v času mirnega morja, enako pa velja tudi za razgledovanje Jame z morske strani.

Otok Mljet ima tudi lepo razčlenjen bogat avtohton gozdni pokrov, ki je do pred kratkim prekrival veliko površino obale Mediterana, danes pa se je redko obdržal v svoji izvirni obliki. Bogata vegetacija otoka zlasti tista tretjina, ki je razglašena za naravni park je Mljetu že v antičnih časih prislužila naziv zeleni otok. Za to, da tudi danes na otoku Mljetu raste pet različnih vrst gozda so najbolj zaslužni benediktinci, ki so kot večletni fevdalni gospodarji otoka lepo skrbeli za njega. Namreč, do pred koncem 18. stoletja je bilo prepovedano naseljevanje zahodnega predela oziroma prav tistega, ki je danes večji del narodnega parka.

Vode Mljeta so še danes znane kot oceanografsko živo področje, nekoč priljubljeno bivališče sredozemske medvedjice. Zelo znan francoski oceanograf Jacques Cousteau je potapljajoč se pred štiridesetimi leti v morju okoli otoka izjavil, da je tamkajšnja voda ena najbolj čistih na svetu.

Preberite še: TOP 10 NAJLEPŠIH PLAŽ NA JADRANU

Kaj početi v Nacionalnem parku Mljet?

NP Mljet je popoln za raziskovanje, ob pohodih, potapljanju ali vožnji s kajakom oziroma čolnom. Vožnja z avtomobilom je prepovedana na področju nacionalnega parka.

Najemite kolo v mestu Pomena ali Polače in raziskujte naravo okrog Velikega in Majhnega jezera, vzpnite se do razgledne točke Montekuc in uživajte v spektakularnem razgledu na otok Mljet in bližnje otoke; najamite kajak in pokukajte v kakšno jamo, skrito v gostem zelenju.

Ustvarite si ugodno bivanje s kopanjem, sončenjem in sprehajanjem po stezah okoli jezera ali do vrha Montokuc od koder se ob lepem vremenu razprostira prekrasen pogled na celoten narodni park, Pelješac in odprto morje vse do Korčule.