IDEJE ZA IZLET – Narodni park Risnjak

Manj kot 15 km zračne linije od morja se v zaledju mesta Reke in kvarnerskega priobalnega pasu razprostira Narodni park Risnjak. Nameščen je v Gorskem kotarju, najbolj gozdnatem področju zahodne Hrvaške in zavzema prostor masivov Risnjaka ter Snježnika.

Največji del Narodnega parka je pokrit z gozdom v katerega so ukomponirani gorski travniki Leska, Šegina in Lazac.

park-risnjak-1

Najvišji vrh parka je Veliki Risnjak (1528 m), skupaj z masivom Snježnik (1506 m) pa ustvarjata klimatsko in vegetacijsko bariero med primorskim in planinskim delom Hrvaške. Čudoviti razgledi, ki se s 1528 m nadmorske višine razprostirajo prek Kvarnerskega zaliva, Istre in Julijskih Alp do sosednje Slovenije, bodo ostali v spominu vsakega obiskovalca. Do vrha Risnjaka je mogoče priti iz več smeri, pot v eno smer pa traja od slabe ure (vhod Vilje) pa do treh ur (Crni Lug). Pod samim vrhom je planinska koča, ki nudi osvežitev v toplejšem delu leta.

Dolina reke Kolpe je edini naseljeni del Narodnega parka. Na tem področju se nahaja le nekaj vasi v katerih živi okoli 50 prebivalcev. Sprehodite se do izvira Kolpe in obiščite Goransko hišo znanja. Dostop do izvira je mogoč iz naselij Razloge, Hrvatsko ali Kupari, hoja pa traja od ure in pol do tri ure, odvisno od smeri, iz katere prihajate.

Živalski svet Risnjaka je še posebej zanimiv. Z ornitološkimi raziskavami je bilo dokazano, da v parku živi 114 vrst ptic kot so npr. divji petelin, triprsti detel, sivi sokol id… Področje Narodnega parka Risnjak je naravno prebivališče treh velikih evropskih zveri: medveda, volka in risa, zastopana pa je tudi ostala divjad. Poslednji avtohtoni primerki risa, po katerem je Risnjak tudi dobil ime, so bivali na tem področju v začetku 20. stoletja, medtem ko je današnji ris naseljen v sosednih slovenskih planinah, od koder se je ponovno naselil tudi na področje Narodnega parka.

park-risnjak-1
Foto: NP Risnjak

NP Risnjak je idealna destinacija za vse tiste, ki si želijo aktivnega oddiha (predvsem pohodništva) in uživajo v neokrnjeni naravi, tu pa so tudi izobraževalni programi (gozdna pedagogika, šola v naravi) in športni ribolov na reki Kolpi.  Park je danes kraj na katerem lahko obiskovalci uživajo v naravnih lepotah in se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi.

Namestitev si lahko poiščete v urejenem planinskem domu Dr. Josip Schlosser Klekovski ob vznožju samega vrha Risnjaka, ki se nahaja na prekrasnem travniku. Dom je odprt od začetka maja do konca oktobra. Na Snježniku se v vznožju vrha nahaja še planinski dom M. Albahari.

V parku se na nadmorski višini 700 m nahaja učna steza Leska dolga 4,2 km s 23 informativnimi tablami, ki obiskovalcem približajo zgodovino parka in njegovo naravno in kulturno dediščino. Za njen obhod je potrebna zmerna kondicija. Začetek steze je v bližini Uprave in penziona Narodnega parka Risnjak v Crnem lugu.