Kremasta in sočna: Rižota z lignji

Odlična kremasta rižota z mediteranskim pridihom paradižnika in svežih lignjev, ki bo za marsikoga pogosto dobrodošla na krožniku.

Za dobro rižoto je značilna kremnost in sočnost, za popolno rižoto pa pravšnja kombinacija teh lastnosti z izbranimi sestavinami. Za ljubitelje morskih jedi bo tako morda pravšnja popestritev jedilnika t.i. rdeča rižota z lignji.

rižota-lignji-1

In kako najbolje skuhamo rižoto z lignji “na rdeče”?

Sestavine:

350 g riža (carnaroli ali arborio)
500 g očiščenih lignjev
300 g sesekljanega paradižnika
100 ml belega vina
2 stroka češna
1 šopek svežega peteršilja
1 l zelenjavne jušne osnove
30 g masla
oljčno olje
sol

Priprava:

1. Uporabite lahko očiščene ali neočiščene lignje, vsekakor pa naj bodo sveži. Sveže neočiščene lignje je potrebno pred uporabo očistiti: najprej odstranite glavo z drobovjem (ki ga zavržete) nato pa iz preostalega trupa (vrečke) odstranite osrednjo kost. Pri tem pazite na vrečko s črnilom in jo poskusite previdno odstraniti, da se ne razlije. Vseeno pa brez skrbi saj se črnilo enostavno spere z vodo, lahko pa seveda za to uporabite tudi rokavice. Olupite kožo z vrečke, na glavi pa z nožem odstranite oči in kljun. Z glave odrežite lovke in od trupa (vrečke) odrežite stranske plavuti. Trup narežite na kolobarje, plavuti pa na trakove. Nato vse očiščene dele lignja ponovno sperite in pustite v cedilu, da se odcedijo.

2. Segrejte širšo, globljo ponev in dodajte oljčno olje. Dodaje česen, katerega stroke ste predhodno prerezali na pol, in ko česen zadiši, dodajte riž ter ga na močnem ognju pražite minuto ali največ dve.

3. Dodajte vino in po 2 minutah dodajte še narezane lignje skupaj s kraki ter vse skupaj dušite nekaj minut. Nato dodajte nasekljan paradižnik in polovico sesekljanih peteršiljevih listov ter še naprej dušite. Ko tekočina nekoliko povreje, dodajte nekaj vroče jušne osnove in dodatno solite po okusu.

4. Nadaljujte z dodajanjem vroče jušne osnove, dokler riž ni kuhan (riž se kuha od 14 do 18 minut, odvisno od vrste riža, ki ga uporabljate).

5. Na koncu vmešajte na kocke narezano maslo, potresite s preostankom sesekljanega peteršilja in pripravljeno rižoto takoj še vročo postrežite.

Dober Tek vam želi Objemi Team!

Preberite še: ČRNA SIPINA RIŽOTA – “BARVITA” DALMATINSKA SPECIALITETA