ČRNA SIPINA RIŽOTA – “BARVITA” DALMATINSKA SPECIALITETA

Črna rižota je jadranska specialiteta, ki na jeziku poleg odličnega okusa pusti tudi svoj poseben “barvit” pečat.

Za pripravo črne rižote potrebujemo:

  • sipa 1 kg
  • riž 250 g
  • oljčno olje 150 ml
  • čebula 200 g
  • česen 4 režnje
  • paradižnikov koncentrat 1 žlica
  • peteršilj 1 šopek
  • belo vino (žlahtina) 100 ml
  • prošek 50 ml
  • ribja osnova 500 ml
  • domači kis 1 žlica
  • sol, poper

Sipo je najprej potrebno oprati, očistiti, ločiti črno vrečko (ki vsebuje črnilo, ki bo dalo rižoti njen svojstven izgled) in jo narezati na kocke. Na ogreto oljčno olje dodajte drobno sesekljano čebulo in potem še koščke sipe. Ko se malo zmehča, dodajte koncentrat paradižnika, sesekljan peteršilj in česen, podlijte z ribjo osnovo, začinite in kuhajte približno 15 minut. Dodajte riž, prošek in na koncu še črnilo. Še malo zavrite, nato pustite, da stoji nekaj minut, pazite, da riž ostane al dente. Postrežemo s svežim peteršiljem in limono.

Sipino črnilo doda rižoti njeno značilno barvo.

Za recept se najlepše zahvaljujemo g. Draganu Viškoviću, šefu kuhinje restavracije Domino iz Dramlja.