Vrboska – most do Hvara

Posebna zaradi svoje geografske lokacije in skrita v globini zaliva nedotaknjenega gostega borovega gozda, leži ob ozkem in vijugastem fjordu, na otoku Hvaru mesto Vrboska – najmanjše mesto na otoku.

A čeprav najmanjše, je mesto Vrboska eden izmed zakladov otoka Hvara. Ker je ovito okrog dolgega in ozkega zaliva, katerega bregove povezuje več mostičkov in v sredini katerega se nahaja prelep otoček, mesto pogosto imenujejo tudi “Male Benetke”.

vrboska-1

Poseben šarm tega majhnega mesteca izhaja tudi iz tipične mediteranske arhitekture, starih mestnih hiš, zgrajenih v gotskem, renesančnem in baročnem stilu, ter sakralnega duha starih cerkvic, ki se meša s sodobnostjo luksuznih vil.

Kaj obiskati?

Znamenitost, ki jo vsekakor ne smete  izpustiti, je Ribiški muzej. Muzejska kolekcija vključuje vso tradicionalno ribiško opremo, vse vrste mrež, orodja in ostankov opreme iz nekdanje tovarne za predelavo rib. Rekonstruirana je tudi stara ribiška hiša, ki zelo realistično prikazuje težko življenje nekdanjih prebivalcev Vrboske, starih ribičev in kmetov.

Najbolj znan objekt otoške arhitektonske dediščine pa je cerkev (trdnjava) sv. Marije iz 16. stoletja, zgrajena na stroške meščanov zaradi obrambe pred Turki. To je najlepša trdnjava na Hrvaškem in ena najatraktivnejših v Evropi iz teh časov.

vrboska-2

Za ljubitelje sonca in morja …

Vrboska je znana po lepih prodnatih in peščenih plažah, svežem zraku in kristalno modrem morju. V neposredni bližini se nahaja tudi otok Zečevo, poznan tako po nedotaknjeni naravi kot tudi otok za naturiste. Vsakodnevno se iz Vrboske organizirajo tudi izleti z ladjo na čudovito plažo Zlati rt, na otoku Brač.

vrboska-3

Za tiste, ki ne marajo počitka …

Vrboska je idealno izhodišče za pohodniško raziskovanje, s pestro izbiro bolj in manj zahtevnih poti in več čudovitimi sprehajališči in pohodniškimi potmi, , kot tudi možnostmi za kolesarjenje.

Najbolj priljubljeno sprehajališče je lepa obalna pot skozi zalive in borov gozd do sosednje Jelse ali pa do „Starogradskog polja“, ki je pod Unescovo zaščito in je prav tako odlična sprehajalna pot.

Za bolj pustolovske popotnike je na voljo več zahtevnejših urejenih pohodniških poti, ki nudijo vse od poldnevnih sprehodov do celodnevnih izletov.

vrboska-4

Za ljubitelje mediteranskih dobrot pa ….

Bogato ribiško tradicijo v Vrboski zlahka najdete v lokalni gastronomski ponudbi.

Zdrava lokalno pridelana hrana z okoliških njiv in sveže ulovljene ribe, z domačim olivnim oljem in aromatičnimi začimbami, predstavljajo edinstveno gastronomsko doživetje. Če pa k temu dodate kozarec enega od znanih in priznanih hvarskih vin, bo vaše gurmansko doživetje Vrboske popolno!

Namestitev

Med namestitvenimi kapacitetami nudi Vrboskaskupaj z mnogimi aranžmaji v privatnih penzionih, tudi hotel Adriatic z urejeno plažo in številnimi športnimi animacijami, kamp Nudist z nudistično plažo in vrsto drugih vsebin, ter ACI marino Vrboska, ki je za vse navtike odprta tekom celega leta.

vrboska-4

Lepo vabljeni, da odkrijete zgodovino in kulturo, izjemne zaklade in skrite dragulje v Vrboski!

PREBERITE ŠE: IDEJA ZA IZLET: Narodni park Mljet