Požeško-slavonska županija – destinacija, ki je privlačna v vseh letnih časih

V novem letu vas vabimo da odkrijete in raziščete čare zlate Slavonije. Spoznajte, zakaj Požeško-slavonska županija postaja prava hit turistična destinacija!

Ali razmišljate o obisku novih destinacij na Hrvaškem, kjer morda še niste bili in za katere lahko z gotovostjo trdimo, da ponujajo veliko zanimivosti, možnosti za aktivne počitnice, pa tudi dobro domačo hrano in odlična vina?

V tem primeru vam priporočamo, da obiščete Požeško-slavonsko županijo – destinacijo, ki je privlačna v vseh letnih časih in nudi  presenetljivo pestro gastronomsko ponudbo, razvito enološko kulturo in bogato ponudbo vsebin.

In kako začeti zgodbo o »žitni zakladnici«, kakor tudi imenujejo to županijo, ne da bi najprej začeli s pregovorno gostoljubnostjo njenih prebivalcev in hrano po kateri so znani? Ne glede na to, ali imate raje ribe, meso ali pa ste bolj sladkosnedi – Požeško-slavonska županija vas vsekakor ne bo razočarala.

Zlata Slavonija nudi namreč posebnost za vsak okus – »trganci sa sirom«, suho kuhano meso s polento, meso pod peko, specialitete postrvi ali lokalni čar preprostega kruha z maščobo.

Znamenite slavonske ribje enolončnice – »fiš paprikaš« pa skorajda ni potrebno posebej omenjati ali predstavljati. Je idealna kombinacija svežine rečne ribe, preverjeno bogatega okusa in stoletne tradicije. Vsaka hiša ima svoj recept za najboljši »fiš«, na vas pa je, da se prepustite gostoljubju svojih gostiteljev in poskusite ter najdete lonec, ki bo najbolj ustrezal vašim brbončicam.

požeško-slavonska-1
Foto: Borna Subota

In ko smo že pri tradiciji, pri tem enostavno ne smete izpustiti »slavonski čobanac« (pikantna mesna jed kuhana v kotličku nad ognjem), hkrati pa, ko ste že v Požeško-slavonski županiji, vsekakor izkoristite priložnost, da poskusite tudi okusne domače sarme.

Neznani aduti slavonske kuhinje

Morda pa želite svoj izlet v Požeško-slavonsko županijo izkoristiti za spoznavanje novih receptov iz bogate zakladnice tradicionalnih slavonskih kuharskih knjig. V tem primeru vsekakor priporočamo »vinogradarski ćevap«, ki ga še danes pripravljajo po tradicionalnem receptu, ki se s ponosom prenaša iz roda v rod. Gre za specialiteto požeške kuhinje, ki združuje le najkakovostnejšo svinjino in goveje meso, ki je marinirano in nanizano na ražnju, zavito v svinjski ali telečji trebušček, v katerem se na majhnem ognju poveže s posušeno slanino in rdečo čebulo.

Poleg tega, če vam gostitelji ponudijo zrezek »Barun Trenk«, vsekakor ne izpustite priložnosti, da poskusite še to dobroto kontinentalne kuhinje. Ta telečji ali svinjski zrezek, polnjen s kulenom, kuhanimi jajci in ajvarjem ter dušen na rdeči čebuli z gobovo omako, vas bo tudi na edinstven način opomnil, zakaj v Slavoniji kalorije ne štejejo!

požeško-slavonska-2
Foto: Borna Subota

Bogata vinska regija

Tudi najboljša hrana ne bi bila tako okusna, če ji ne bi sledila vrhunska vinska kapljica. Ali ste vedeli, da Zlata Slavonija leži na vzporedniku 45,3, ki se ne razteza le skozi kutjevske vinograde, ampak tudi skozi nekatera najbolj vinorodna območja na svetu, kot so Istra, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux ali Oregon? Zato vsem, ki cenite vrhunsko kapljico, predlagamo, da obiščete kleti in degustacije vin, se sprehodite po vinogradih in s seboj vzamete v steklenico natočen spominek na ta vinograd. V kleti se lahko seznanite s tradicijo pridelave vina, številnimi vinskimi zgodbami in okusite široko vinsko paleto belih, rdečih in rosé vin. Tisto, kar zagotavlja kakovost vin iz teh vinogradov, je njihova lega, izpostavljenost soncu, mikroklimatski pogoji in tla.

Slavonska vina so znana po svoji kakovosti, nekaj najboljših pa boste našli v enološki kraljici Zlate doline – Kutjevu. Je vinorodni kraj, ki že od 13. stoletja neguje tradicijo pridelave vrhunskih vin po zaslugi menihov, bolj znanih kot beli bratje, ki so leta 1232 ustanovili opatijo Honesta de Gotho in začeli gojiti vinsko trto ter pridelovati vino.

Danes se na tem mestu nahaja znamenita Kutjevska klet, sicer najstarejša vinska klet v tem delu Evrope, ki se ponaša s skoraj 800-letno neprekinjeno pridelavo vina. Ta nekdanja jezuitska rezidenca, zdaj obnovljeni grad Kutjevo, sodi med najlepše spomenike bogate kulturne dediščine Slavonije.

požeško-slavonska-3
Foto: Borna Subota

Območje županije je razdeljeno na kar tri vinograde – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica in Vinogorje Pakrac, kjer je okoli 60 turističnogostinskih subjektov. Ponujajo tudi bogato gastronomsko ponudbo, namestitev, možnost spoznavanja naravnih lepot in številne rekreacijske objekte. Torej, ko obiščete Požeško-slavonsko županijo, le izkoristite priložnost in si privoščite degustacijo slavonskih vin v nekaterih izmed številnih znanih kleti, katerih znana vina so redno na vsaki resnejši vinski karti.

Zagotovo najbolj znano vino tega območja je graševina, pridelane iz istoimenske sorte grozdja, ki ji še posebej ustreza lega na pobočjih Zlate doline. Graševina je med prebivalci Zlate doline tako priljubljena, da v njeno čast vsako leto v Kutjevu, kjer se celo glavni trg tega mesta imenuje Trg Graševine, priredijo »Praznik graševine«. V bližnjem Vetovu pa obstaja celo nogometni klub HNK Graševina.

Vsekakor pa vam poleg znane kutjevaške graševine priporočamo, da svoje brbončice seznanite  s čarobno rapsodijo okusov, ki se skrivajo tudi v drugih sortah vin, npr. belih kot so renski rizling, modri pinot, sivi pinot, silvanac, chardonnay in muškat ali rdečih kot so merlot, zweigelt , frankovka, syrah, cabernet sauvignon in cabernet franc. Za bolj zahtevne pa se bo v Zlati Slavoniji zagotovo našlo še več npr. kakšen rosé ali žlahtne penine, ki jih vse pogosteje ponujajo kleti in restavracije. Ena najbolj znanih med njimi je penina rose iz grozdja modri pinot.

požeško-slavonska-4
Foto: Borna Subota

Zlata Slavonija tako ponuja bogato gastronomsko ponudbo, raznovrstne namestitve po vaših željah, možnost odkrivanja naravnih lepot in številne rekreacijske objekte, ki jih lahko raziščete tudi peš, s kolesom, kočijo ali vlakom. Prepričani smo, da ne boste zgrešili, ne glede na to, za katero možnost iz široke ponudbe lokalnih gostincev se boste odločili. Lepo vabljeni, da doživite edinstvene trenutke in okuse ter si ustvarite nepozabne spomine v Požeško-slavonski županiji.

požeško-slavonska-5
Foto: Borna Subota

Za še več informacij o tej čudoviti destinaciji, obiščite spletno stran Turistične skupnosti Požeško-slavonske županije.

PREBERITE ŠE: KVARNER-Regija gora, morja in čudovitih otokov