DOBRODOŠLI V ZELENI OAZI ZAGREBŠKE ŽUPANIJE

Ste zasičeni z vsakodnevnim stresom in načinom življenja? Zamislite si, da se nahajate v zelenju vinogradov, degustirate vrhunska vina in uživate v najbolj okusnih domačih specialitetah. Le pol ure vožnje z avtomobilom iz centra hrvaške metropole (Zagreba) in že lahko uživate v čudoviti naravi, tradicionalni kuhinji in okusih vrhunskih vin. Doživite lahko resnično enološko in kulinarično doživetje v objemu naravnih lepot na hribčkih Zagrebške županije.

Zagrebške županije 1
Razgibana pokrajina Krašičko-jastrbarskog področja. Foto: g. Marko Vrdooljak

Bogastvo naravne in kulturne dediščine, številne možnosti aktivnosti v naravi

Zagrebške županije 2
Vaško posestvo z značilno arhitekturo. Foto: g. Marko Vrdooljak

Zagrebška županija kot zelena ogrlica objema mesto Zagreb in se ponaša z izjemno bogato dediščino, ki se kaže na vsakem koraku. O bogastvu naravnih lepot najbolje priča veliko število naravnih zaščitenih območij, med drugimi tudi dva naravna parka (Medvednica in Žumberak – Samoborsko gorje) ter edinstveni ornitološki rezervat Crna Mlaka. Gozdovi in gore so prepleteni s številnimi gorskimi, sprehajalnimi in kolesarskimi stezami, ki vas peljejo v samo srce narave. Pohodnikom, rekreativcem in zaljubljencem v naravo so na voljo številni gostinski objekti in dobro opremljene planinske koče. Vikend izletniki bodo lahko raziskali številne kraje, saj imajo na voljo več kot 40 izletniških točk in kmečkih domačij s ponudbo, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevnega gosta.

Zagrebške županije 3
Naravni park Žumberak. Foto: g. Marko Vrdooljak

Vrhunska vina, tri vinske ceste, številne kulinarične specialitete

Zagrebške županije 4
Zelinska vinska cesta. Foto: g. Mario Hlaća

Če uživate v kombinaciji uživanja vrhunskega vina in uživanja v naravi, boste navdušeni. Zagrebška županija ima tri vinske ceste – Plešivičko, Zelinsko in Samoborsko. Poleg tradicionalnih vin za to območje (purtugizec plešivic in kraljevina zelina), lahko na vinskih cestah oziroma v vinskih kleteh kupite ali degustirate tudi številne druge znane vinske sorte (chardonay, sivi pinot, renski rizling, črni pinot, frankovko, …). Ljubitelji sira poiščite prav posebne “sirne ceste”,  prav tako pa boste ljubitelji kulinarike navdušeni nad raznimi suhomesnatimi izdelki in drugimi domačimi dobrotami.

Zagrebške županije 5
Tradicionalne dobrote regije – Samoborska salama, sir, vino in aperitivi. Foto: g. Marko Vrdooljak