VARAŽDINSKI KLIPIČ

klipič 1

Če ste že kdaj obiskali Varaždin, ali pa ga še nameravate, ste ali še boste med kosilom ali drugim okrepčilom lahko poskusili prav posebno pecivo – varaždinski klipič. To lahkotno rahlo slano pecivo je del tradicije tega področja in skorajda obvezen del jedilnika mnogih restavracij v Varaždinu. Po pravilu se jedo samostojno ob pijači ali ob kozarcu gemišta (brizganca), lahko pa tudi ob skodelici kave. Mi smo jih poskusili tudi ob odličnem domačem golažu ene od pristnih gostiln v Varaždinu in kljub očitnemu „kršenju“ omenjenega pravila, so nas dobesedno prevzeli. Tako se bodo zaradi svoje lahkotnosti odlično podali tudi marsikaterim jedem na žlico. Ko jih boste enkrat poskusili si jih boste zagotovo zapomnili in spoznali, da ni vsak klipič varaždinski klipič.

Foto: Okusi Hrvatske Tradicije (www.okusi.hr)

Sestavine

 • 1 kg gladke moke
 • 600 ml mleka
 • 250 ml olja
 • 80 g svežega kvasa
 • 25 g soli
 • jajce
 • kumina
 • malo sladkorja

Priprava jedi:

 1. Zmešajte kvas s približno 2 dcl mleka, malo sladkorja in žlico moke ter zmes pustite na toplem, da se kvas aktivira.
 2. Zmes s kvasom zmešajte z moko, oljem in soljo ter nato zamesite mehko testo.
 3. Testo ponovno pustite na toplem, da vzhaja dokler se njegov volumen ne podvoji.
 4. Vzhajano testo nato razdelite na približno 25 delov in iz njih oblikujte hlebčke ter jih spet pustite na kratko, a ne manj kot 30 minut, da vzhajajo.
 5. Vsak hlebček nato na tanko razvaljamo na deski na približno 20 cm dolžine.
 6. Razvaljano testo nato s prsti nežno pričnemo zvijati od spodaj navzdol oz. preko krajšega roba in testo pri tem potiskamo z vsako roko na svojo stran, da ga raztegnemo v širino. Na koncu dobimo približno 25 cm dolg zvitek oz. klipič.
 7. Pripravljene klipiče zlagamo na pekač in papir za peko in jih ponovno pustimo, da nekaj 10 minut vzhajajo.
 8. Po vzhajanju klipiče premažemo narahlo z zmešanim jajcem in posujemo s kumino. Če vam kumina ni pri srcu pa jih lahko posujete npr. s sezamom.
 9. Klipiče nato pečemo v pečici 12 minut na 220°C oz. dokler klipiči ne dobijo lepo temno rumeno do zlato barvo.

Najlepše se zahvaljujemo Okusom Hrvatske Tradicije za ta recept in vas vabimo da obiščete njihovo spletno stran.

Več o Varaždinu in tem področju pa lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Varaždinske županije in na spletni strani Turistične skupnosti mesta Varaždin.

PREBERITE ŠE BAKALAR KUKURIKU.