TUNA, SUSHI & WINE 2025

Ko pomislite na Hrvaško sushi najbrž ni med prvimi besedami, ki vam padejo na pamet. Verjetno pa boste še bolj presenečeni ko izveste, da obstaja na Hrvaškem pravi festival sushija, kjer vam ga bodo med drugimi pripravili tudi izvirni avtorji in mojstri te jedi. Festival poleg bogatega gastronomsko-kulturnega programa, ki že leta uspešno spaja dve kulturi, ponuja edinstveno priložnost poskusiti sushi iz hrvaške tune v pripravi chefa iz Japonske.

Zadar Sushi 1
Foto: Darko Kešnjer, TZG Zadar

Od 9. do 13. aprila bo v Zadru potekal 10. Tuna, Sushi & Wine Festival, najdlje trajajoča gastronomska, turistična in kulturna prireditev v organizaciji Turistične skupnosti mesta Zadar s partnerji. Od svojega začetka leta 2015 predstavlja festival edinstven spoj japonske in hrvaške gastronomije in kulture ter gojiteljev tune in belih rib iz okolice Zadra.

Zadar Sushi 2
Foto: Matija Lipar, TZG Zadar

Zadar je pravzaprav hrvaško središče ribogojništva, saj v njegovih vodah delujejo tri največja podjetja za gojenje tun na Hrvaškem – Pelagos Net Farma, Jadran tuna in Kali tuna. V Zadru je tudi sedež Cromarisa, največjega hrvaškega podjetja za vzrejo orade, brancina in drugih belih rib, ki ima v tamkajšnjih vodah ograde za vzrejo.

Zadar Sushi 3
Foto: Darko Kešnjer, TZG Zadar

Peti partner festivala je zadrska družba Marikomerc, verjetno največji distributer rib in morskih izdelkov na Hrvaškem. Teh pet podjetij bo na letošnjem festivalu ponudilo svoje vrhunske izdelke. Osrednji dogodek letošnjega festivala je gala večerja v petek, 11. aprila v klubu Arsenal, ki se nahaja v samem središču Zadra.

Zadar Sushi 4
Foto: Matija Lipar, TZG Zadar

Gastronomsko zgodbo tega večera bo predstavil japonski kuharski mojster Akiyuki Nasu s svojo kuharsko ekipo. Masterchef Akiyuki ima skupaj z ženo Ryoko na Okinawi restavracijo „il Gastro Sara“, katere kuhinja združuje sredozemske sestavine, poseben programski del restavracije pa se imenuje „Dalmacija na Okinawi Japan“.

Zadar Sushi 5
Foto: Matija Lipar, TZG Zadar

Nasu je dalmatinsko kulinariko dobro spoznal prek osebnih prijateljstev in med večkratnim bivanjem na Hrvaškem, njegova restavracija pa ponuja izbrana hrvaška vina, v nekaterih jedeh uporablja najbolj znane hrvaške začimbe, ponuja pa tudi hrvaške klobase, marmelade… Kakšne jedi bodo chef in njegovi kuharji pripravljali v Zadru, je še skrivnost, lahko pa spet pričakujemo najboljše mojstrovine njihove japonsko-mediteranske gastronomske fuzije.

Zadar Sushi 6
Foto: TZG Zadar

Glavna atrakcija večera bo Kaitai Show – ceremonialni razrez velikega tuna za pokušino. Preostanek programa tistega večera v zadrskem Arsenalu pa bodo zaznamovali tudi japonski gostje: gospel pevec Hikari Mukai, Uratani Hitomi (umetnik na sanshinu – tradicionalnem inštrumentu s tremi strunami) in na Japonskem izjemno priljubljena samurajska skupina Katanayaichi, ki je znana tudi po vlogah v filmih o samurajih.

Zadar Sushi 7
Foto: TZG Zadar

Open Air del letošnjega festivala bo potekal vseh pet dni, v jutranjih in večernih urah, na Trgu Petra Zoranića, s pestro ponudbo različnih gastronomskih, kulturnih in zabavnih programov.

Zadar Sushi 8
Foto: Bojan Bogdanić, TZG Zadar

Zadarska marikulturna podjetja in njihovi kuharji pa bodo pripravljali gastronomske užitke za vse, ki bodo prišli pod velik šotor na Trgu. Poleg tega pa bodo na vseh dogodkih 10. Tuna, Sushi & Wine Festivala ponujena tudi izbrana vina zadrske regije in mnogo drugega.

Zadar Sushi 9
Foto: Bojan Bogdanić, TZG Zadar

Vsem, ki imate radi japonske okuse, kulturo in seveda sushi ter želite doživeti edinstveno gastronomsko izkušnjo, Zadar ponuja edinstveno. fuzijo dežele vzhajajočega sonca ter sončne hrvaške obale in vam želi „Meshiagare“.

Podroben program Tuna, Sushi & Wine Festival 2025 lahko najdete TUKAJ. Več informacij o Zadru in regiji najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Zadar.

PREBERITE ŠE POMLADNA ČEMAŽEVA KREMNA JUHA