POMLADNA ČEMAŽEVA KREMNA JUHA

S pomladjo se prične tudi sezona čemaža, ki je vedno bolj dobrodošel spremljevalec in dodatek jedem. Poznan že iz rimskih časov in priljubljen tako pri medvedih kot tudi ljudeh zaradi polnega okusa in tudi zaradi svojih zdravilnih učinkov.

čemaž 1

Za nabiranje je sezona od marca do junija, je pa pri nabiranju potrebna previdnost in izkušenost saj je čemaž na videz delno podoben dvema strupenima rastlinama – podlesku in šmarnici. Seveda pa ga lahko varno najdete in kupite tudi v trgovini.

čemaž 2

Tokratni recept bo tako pomladno navdahnjena čemaževa juha, ravno pravšnja za to spremenljivo obdobje s hladnimi in vedno bolj toplimi dnevi. To juho boste lahko pripravili doma po receptu priznane restavracije Hotela Trakošćan iz Trakošćana, ki je avtor tokratnega pomladnega recepta.

Restavracija Hotela Trakošćan****. Foto: Hotel TRAKOŠĆAN (https://hotel-trakoscan.hr/hr)

Sestavine:

  • 20 dag čemaža
  • 4 dag masla
  • 20 dag krompirja
  • 2 dag soli
  • 0,5 dag belega popra
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 10 dl vode

Priprava:

  1. Maslo raztopimo v loncu in dodamo narezan krompir.
  2. Vse solimo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo in počasi kuhamo.
  3. Proti koncu kuhanja dodamo narezan čemaž, kuhamo še nekaj minut in začinimo.
  4. Zelenjavo nato spasiramo s paličnim mešalnikom, prilijemo smetano za kuhanje in ponovno zavremo.
  5. Po potrebi dodamo vodo ali jušno osnovo, odvisno od tega, kako gosto juho želimo
  6. Juho damo v krožnik, okrasimo s smetano, bučnim oljem in popečenimi, aromatiziranimi kruhovimi kockami ali kruhki ter postrežemo.

čemaž 3

Želimo vam dober tek!

Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.