KREMNA BUČNA JUHA – JESENSKI OKUSI V ZNAMENJU BUČE

Jesen, tako pri nas kot tudi na Hrvaškem, je tudi v znamenju buče – odvija ali bliža se pobiranje letine buč, pridelava novega bučnega olja in priprava jedi iz te široko uporabne zelenjave. Buča v jesenskem času zaznamuje tudi številne dogodke med katerimi prednjači ena najbolj obiskanih gastronomskih prireditev na Hrvaškem – Bučijada – ki bo potekala od 06. bo 08.10. v bližnjem Ivanić-Gradu nedaleč od Zagreba. Če ste ljubitelji kulinarike in živil iz buč ter drugih domačih izdelkov, bo jesenski izlet na Bučijado, spremljajoči sejem domačih pridelkov in izdelkov, ter povezani zabavni program kot nalašč za vas. Za ta jesenski „bučni“ čas smo tako tudi izbrali recept ob katerem boste tudi doma lahko uživali v okusih buče. Ta fina kremna bučna juha, ki izvira iz Varaždinske županije, bo lahko odlična lažja samostojna jed ali manjša večerja ob kateri se lahko pogrejete v jesenskih dneh.

bučna juha 1
Bučijada. Foto: TZ Grada Ivanić-Grad

Sestavine:

  • 250 g buče
  • 1 korenček
  • 1 rezina gomolja zelene
  • 2 manjša krompirja
  • čebula
  • česen
  • list zelene
  • list peteršilja
  • bučna semena
  • bučno olje
  • sveži ingver
  • sol, poper
bučna juha 2
Foto: TZ Grada Ivanić-Grad

Priprava:

  1. Bučo olupite, očistite semen in jo operite ter narežite na manjše kocke.
  2. Nato odrežite rezino gomolja zelene ter operite in očistite oz. olupite korenček, krompir, rezino zelene ter vse skupaj potem narežite na manjše kocke.
  3. Sesekljajte čebulo in česen in nato čebulo ter pripravljeno zelenjavo dajte v lonec in vse skupaj dušite na manjši temperaturi in pogosto premešajte dokler se zelenjava ne zmehča ter dodajte ingver.
  4. Ko je zelenjava zmehčana dodajte list zelene in list peteršilja ter posolite. Kuhajte cca. 20 minut, da se zelenjava do konca zmehča.
  5. Medtem v ponvi brez olja na kratko popecite bučna semena, jih rahlo posolite in nato pustite, da se ohladijo.
  6. Odstavite lonec ter s paličnim mešalnikom spasirajte vso zelenjave dokler ne nastane fina in gosta kremna juha.
  7. Juho nato začinite po okusu s soljo in poprom ter jo postrezite v krožniku ali skledicah. Na koncu dodajte in okrasite jed s popečenimi bučnimi semeni, nekaj kapljicami bučnega olja in nasekljanim peteršiljem.

bučna juha 3


Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.

Več o Varaždinu in tej regiji lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Varaždinske županije in na spletni strani Turistične skupnosti mesta Varaždin.

Več o “Bučijadi” in programu prireditve lahko izveste TUKAJ, več o Ivanić-Gradu pa na spletni strani Turistične skupnosti mesta Ivanić-Grad.

PREBERITE ŠE BUČIJADA – NAJBOLJ OBISKANA HRVAŠKA GASTRONOMSKA PRIREDITEV