INTERVJU ga. Ivana Matušan, direktorica TZ mesta Rab

V intervjuju z go. Ivano Matušan, direktorico Turistične skupnosti mesta Rab, smo se pogovarjali o izzivih pretekle sezone, razvoju nove sezone in turističnih produktov ter kako doživeti Rab na zanimiv in tudi aktiven način.

  1. Lahko na kratko ocenite  turistično sezono? Kolikšen je bil delež slovenskih gostov?

Pretekla turistična sezona (turistično leto še vedno traja) je za celotno Hrvaško minila v res ugodnem ozračju in v mestu Rab imamo resnično razlog za zadovoljstvo. V času od 1.1. do 31.10.2021 je bilo realiziranih  154.522 prihodov in 1. 207 522 nočitev, turistični rezultat v primerjavi z letom 2020 pa je bil boljši za 52 % v prihodih in 35 % v nočitvah. V primerjavi z letom 2019 je bilo doseženih kar 81 %  prihodov in 84 %  prenočitev. Slovenski gostje se tradicionalno uvrščajo med TOP 5 držav, ki nas vsako leto obiskujejo, letos pa so zasedli 4. mesto z 12.916 prihodi in 97.337 prenočitvami, kar je 30 % več v prihodih in 25 % več v prenočitvah v primerjavi z letom 2020.

Slovenski gostje so glede na rekordno leto 2019 dosegli 82 % prihodov in 88 % prenočitev. To je, upam si reči, odličen rezultat in res se zahvaljujemo slovenskim gostom za zvestobo in podporo.

rab-matusan-1
Foto: Thomas Flugge

2.      V katero smer se razvija turizem na Rabu, kateri so glavni turistični produkti?

Turizem na Rabu počasi, a zanesljivo doživlja prehod iz strogo sezonskega in množično usmerjenega turizma, v turizem po meri človeka. Imamo veliko srečo, da je narava Raba skoraj neokrnjena, morje izjemno čisto in, da so prebivalci Raba izjemno gostoljubni. Vse to so predpogoji za razvoj turizma, a če želite turistično sezono podaljšati na predsezono ali celo leto, se morate bolj potruditi in razširiti ponudbo destinacijskih produktov.

Ob že znanem festivalu “Rabska fjera”, ki je letos praznoval svoj 20. jubilej in postal zaščitni znak Raba, je treba destinacijo razvijati naprej in turistom ponuditi še več. Zaradi svoje biotske raznovrstnosti, kulturne in zgodovinske dediščine ter bogate tradicije je Rab zanimiv za turiste, ki iščejo destinacije, ki ne ponujajo le sonca in morje. Naše turistične produkte smo povezali s kulturo in tako so nastale Rabske glasbene večeri, Rabska glasbena poletja, Rab Film Festival in mnogo drugih manjših projektov.

Nadalje smo se usmerili na  »outdoor« segment oz. segment aktivnega turizma kjer se lahko pohvalimo z zelo uspešnimi projekti kot so npr. kolesarske dirke »4 Islands MTB Stage Race«, ki bo naslednje leto v franšizi »Ironman« , pa tudi dirka »Rab Island Hero« in treking tekmovanje Rab Trail.  Nadalje pa tudi s projektom »Rab Archaeological Traces« oz.»Rabske arheološke sledi«, ki na inovativen način povezuje zgodovino, kulturo, tradicijo, pa tudi šport in zabavo. V razvoju  je še en projekt in sicer Virtualni muzej ribištva, pomorstva in ladjedelništva mesta Rab, ki bo na novo obnovil spomin na bogato zgodovino mesta Rab, ki je povezana s pomorsko dediščino.

Še posebej pa smo ponosni, da se projekt financira iz razpisa LAGUR  Tramuntana (ki je lokalno ribiško združenje za to področje), kjer smo pridobili znesek 1,1 milijona kun iz sredstev EU. Prijavo projekta je TZ Rab izdelal samostojno in zato smo na to še bolj ponosni.  Rab je znan tudi po odlični urbani zabavi, zato s projekti, kot sta Kantuni in Rab Jazz Festival, lahko  konkurira tudi precej večjim destinacijam.

rab-matusan-2
Rab, Foto: Thomas Flugge

Žal je pandemija upočasnila projekte na novih turističnih produktih in razvoj obstoječih, vendar to ne pomeni, da so se povsem ustavili. Mesto Rab je namreč od letošnjega leta vstopilo v projekt IQM Destination Rab, ki vključuje merjenje kakovosti destinacije.  S trenutnim rezultatom – 90 % zadovoljnih turistov, ki so se tako opredelili preko spletnega merjenja zadovoljstva – smo zelo zadovoljni, seveda pa si moramo prizadevati za še boljše rezultate.

3.      Ali v prihodnjem letu pripravljate kakšno novost v turistični ponudbi destinacije?

Vsekakor načrtujemo nadaljnji razvoj obstoječih turističnih produktov, a tudi razvoj povsem novih. Dejstvo je, da že preizkušene formule uspešnih produktov potrebujejo vsaj osvežitev in nadgradnjo (kot je npr. naš festival “Rabska fjera”, ki ga vsako leto malce obogatimo z nekaj novostmi). Če govorimo o novostih v naši ponudbi, lahko rečemo, da bo poudarek na »outdoor« oz. aktivnem turizmu, poleg obstoječih projektov pa delamo tudi na zagonu nekaterih novih.

Ob temu je dolgoročni cilj TZ Rab razvoj kulturnega turizma in popularizacija rabske gastronomije, saj je mesto Rab, staro skoraj 2000 let, predvsem mesto zanimive zgodovine, kulture in tradicije. Ko pa govorimo o naši gastronomiji, ki jo obiskovalci vedno zelo hvalijo, pa se nam dozdeva, da vseeno le-ta ni dovolj prepoznavna  – v prihodnjih letih bomo tako delali tudi na njeni prepoznavnosti skozi promocijske in izobraževalne projekte.

rab-matusan-3
Foto: Thomas Flugge

4.      Kaj mora obiskati gost iz Slovenije, ko pride na Rab?

Obisk Raba mora vsekakor vključevati tudi obisk ene izmed 30 rabskih peščenih plaž (četudi gre za obisk v zimskih mesecih!), saj je Rab na področju Kvarneraj in celotne Hrvaške  pravi posebnežpo številu svojih peščenih plaž, ki ga krasijo. Vsekakor priporočam obisk rabskih zalivov z ladjico, kjer lahko najbolje izkusite lepoto gozda   s čudovitim rabskim hrastom (gozd Dundo), ki sega vse do morja. Rab skozi kulturo, zgodovino in tradicijo, zagotovo lahko najbolje doživite z obiskom središča mesta, ogledom naših treh glavnih ulic (Spodnja, Srednja in Zgornja),  na katerih se posebej na Zgornji ulici nahaja veliko število lepih cerkvica. Povzpnete se lahko tudi na vrh dveh od štirih rabskih zvonikov, po katerih je Rab tako zelo poznan.

Vsekakor priporočamo tudi obisk naših pohodniških, planinskih in kolesarskih poti – odvisno od preferenc obiskovalca in telesne pripravljenosti, za vsakogar pa se najde primerna pot! Z obiskom nekaterih rabskih restavracij pa lahko za konec še razvajate svoje brbončice in tako svoj obisk zaokrožite v popolno doživetje.

rab-matusan-4
Foto: Thomas Flugge

5.      Kaj bi gostom na vašem otoku priporočili glede  hrane in pijače?

Vsak obiskovalec Raba mora obvezno poskusiti Rabsko torto, znamenito rabsko sladico, katere recepturo že skoraj tisoč let hranijo rapske benediktinke. Prvič so jo postregli leta 1177, ko je papež Aleksander III. obiskal Rab in posvetil katedralo Marijinega vnebovzetja. Rabska torta je namreč posebna torta tudi zaradi svojega nenavadnega videza , in  je običajno pripravljena v obliki polža, posebne pa so tudi ključne sestavine – mandlji, maraskino, limonina lupinica in pomaranča. Pred takšno sladico lahko priporočamo »Barbat štufad« – jed iz jagnjetine z medom, ki so jo nekoč v mestu Barbat kuhali le za božič. Ne morete zgrešiti tudi s kvarnerskimi kozicami, ki so lahko odlična predjed – npr. surove z limoninim sokom in olivnim oljem, v rižoti ali v gregadi. Kvarnerska kozica slovi kot najboljša na svetu in kot živilo, ki ga lahko pripravimo na različne načine.

Ker je gin vse bolj priljubljena pijača, predlagamo pokušino odličnega Gina 1177, ki je nastal po vzoru že omenjene Rabske torte. V tem craft ginu lahko začutite nekatere sestavine torte, kot so pomaranča, limona in mandelj, odlično pa se poda tudi k Rabski torti.

6.      Kakšen, predvsem aktiven, vikend na otoku Rabu bi lahko priporočili slovenski družini?Priporočite slovenski družini vikend na Rabu, poln aktivnosti?

Če prihajate v petek popoldne ali zvečer, vsekakor priporočamo obisk ene od rabskih restavracij in degustacijo nekaterih (ali vseh) že predlaganih dobrot. Po tem bo kot nalašč sprehod  ob morju,ki bo še dodatno poživil in polepšal vaše bivanje na Rabu. Sobotno jutro je odlično za aktivno preživljanje časa v naravi, pa naj gre za hojo in/ali kolesarjenje po eni od naših mnogih stez. Lahko pa se sprehodite po in spoznate tudi naše arheološke poti, ki so del projekta »Rab Archaeological Traces«, in ki združujejo kulturno in športno-aktiven vidik otoka.

Možen je tudi obisk našega najvišjega vrha Kamenjaka, v bližini katerega je restavracija, kjer se lahko okrepčate ob razgledu na središče mesta. Popoldne si rezervirajte za lahkoten sprehod ob morju, obisk ene izmed plaž, ki so čudovite kot omenjeno tudi izven poletnih mesecev, in ki bodo z zbiranjem naplavin in »begom« pred valovi zagotovo zabavale najmlajše v družini.

Če se odpravite v smeri Kampora, lahko obiščete tudi samostan sv. Bernardina, ki se nahaja ob promenadi, v njej pa se nahaja tudi galerija slavnega ekspresionista, slovenskega rodu,  meniha Ambroža Testena in muzej.

Po aktivnem dnevu lahko najboljšo okrepčilo ponudi dobra rabska hrana, in če je bila prva večerja ribja, naj bo druga mesna ali pa  morda, kot pravimo po domače, »na žlico«, kot je npr. kakšna jušna jed z lečo, ki bo zagotovo napolnila z energijo vso družino.

rab-matusan-5
Foto: Thomas Flugge

Nedeljsko jutro boste najlepše preživeli v središču mesta, kjer lahko raziskujete kotičke rabske preteklosti. To lahko storite kar sami, s pomočjo  zemljevida mestnega jedra, ki ga dobite v Turistično informacijskem centru in s katerim lahko odkrijete vse pomembne točke mestnega jedra.

Več o samih zanimivostih pa boste izvedeli na licu mesta, saj so na vseh postavljene tudi informacijske table. Za počitek obiščite eno od rabskih kavarn in se vsekakor posladkajte z Rabsko torto. Po kosilu in sladici boste tako pripravljeni za vrnitev domov – bogatejši za nova doživetja, verjamemo pa tudi z željo po ponovnem obisku Raba!

Za zelo zanimiv pogovor se najlepše zahvaljujemo ge. Ivani Matušan, ter ji obenem želimo uspešno delo in uspešne turistične sezone za naprej.

PREBERITE ŠE:  Rab – otok sreče, sonca, peska