Rab – otok sreče, sonca, peska

Otok Rab – znan kot otok sreče, sonca, peska, morja in številnih naravnih lepot ter eden najbolj zelenih jadranskih otokov, prepleten z več kot 100 kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, na katerih lahko raziščete lepote otoka v tempu, ki vam najbolj ustreza.

Otok Rab

Najlepši del tega gozdnatega otoka je nedvomno polotok Kalifront, ki slovi po kraškem reliefu in razčlenjeni obali s številnimi prelepimi zalivi, skritimi v objemu borovih gozdov, kar je idealno za aktivne sprehode, v katerih lahko uživate.

Kalifront – Photo Mladen Šćerbe

Med vsemi jadranskimi otoki Rab premore največ peščenih plaž. Zato je skupaj s številnimi lepimi kamnitimi plažami in kristalno čistim morjem idealna destinacija za oddih.

Neskončna peščena Rajska plaža v Loparju je tako popolna, da jo je CNN leta 2012 uvrstil na seznam desetih najlepših plaž na svetu.

Izjemno ugodna rabska mikroklima in v veliki meri neokrnjena narava sta veliki prednosti Raba kot turistične destinacije.

Aktivni oddih

Na otoku se vam ponujajo možnosti za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti ali kolesarske izzive. Prav tako pa se tudi za ljubitelje pohodništva na Rabu najde kaj, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem vas zadržijo čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

Hiking trail Kamenjak-Fruga 3 – Luka P.RAB

Ne preživite oddiha zgolj z ležanjem na soncu. Zgrabite veslo, skočite na kolo, pešačite, poiščite aktivnost, ki vam je všeč. Aktivni oddih nudi tudi priložnost, da spoznate okolje, v katerem ste, ter ostanete zdravi in v formi. K sreči je Rab zaradi prečudovite narave, organiziranih tur ter številnih sprehajalnih in kolesarskih stez idealna destinacija za tovrsten oddih. Odpravite pa se lahko tudi na številne izlete v okolici.

Kulinarika in dogodki

Rabska kuhinja je zelo enostavna in blago začinjena, a izjemno okusna predvsem zato, ker so živila lokalno pridelana ali sveže ulovljena. Na Rabu je več kot 300 restavracij (od tega jih je 50 v Loparju).

Rabski gostinci se res posvečajo svojemu delu, kar ni čudno, saj bo Rab kmalu praznoval 130 let organiziranega turizma in ta tradicija se vsekakor pozna. Kuharji so zelo cenjeni in restavracije se borijo za vsakega odličnega kuharja, a tudi ko zaprejo svoje objekte, ne počivajo niti za trenutek, saj morajo pripraviti nove kulinarične dobrote za svoje bodoče goste.

Prav tako pa preverite številne druge dogodke in zanimivosti, ki potekajo na otoku skozi vse leto in privabljajo vse več obiskovalcev.

Rabska arheološka (t)rasa

Iz ideje o muzeju na prostem je bil razvit projekt rabske arheološke (T) rase, ki je predstavil približno 30 arheoloških najdišč na otoku Rab. Nekatera mesta so predstavljena in situ (na izvirnih lokacijah), informacije o nekaterih segmentih te dragocene dediščine pa so na voljo v bližini lokacij ali na razglednih točkah. Te točke so označene na natisnjenem zemljevidu, ki ga je mogoče dobiti v pisarnah Turistične skupnosti na Rabu in Loparju.

UČNE POTI/STEZE

Tri učne poti se raztezajo na območju Kampora, Loparja in Supetarske Drage. S pomočjo informativnih in izobraževalnih panojev ter interaktivne mobilne aplikacije sledite sledem, skritim v čudovitih pokrajinah in odkrivajte kulturne zaklade otoka!

STEZA EPARIO

Dolžina 10 km, višina 179 m, čas 3 h

Steza Epario se razprostira ob obali Loparja in je primerna za rekreativce in družine z otroki. Skupaj s številnimi arheološkimi najdišči, ki kažejo na intenzivno rabo prostora v preteklosti, zlasti v prazgodovini in antiki, boste na poti naleteli na geološke strukture, ki obiskovalcem odvzamejo dih.

STEZA CAPO FRONTE

Dolžina 22,5 km, višina 363 m, čas 6 h

Pot Capo Front se razteza skozi najbolj gozdnat del otoka – poseben rezervat gozdne vegetacije Dundo in polotok Kalifront. Z ostanki srednjeveških cerkva, suhimi kamnitimi zidovi, apnenci, rudniki boksita in drugimi najdišči, ki kažejo na intenzivno uporabo tega območja v preteklosti.

STEZA FRUX

Dolžina  6,5 km, višina 122 m, čas 2,5 h

Steza Frux povezuje Lopar in Supetarsko Drago in deluje v obe smeri, namenjena pa je pešcem in kolesarjem MTB. Je ena od vej t.i. Premužićeve poti, ki je mojstrovina suhomontažne gradnje.