Jelsa – neznana zgodba malih družinskih penzionov

Ko slišite besedo turizem, verjetno najprej pomislite na velike hotele z bazeni, vile, apartmaje, ali pa preprosto na uživanje na plaži s kozarcem vina. Ali se kdaj vprašate od kod prihaja to vino in kdo ga je pridelal? Morda ste obiskali privlačno destinacijo in se nastanili v dragem hotelu, toda vam je ob vsej tej luksuzni, bogati ponudbi nekaj še vedno manjkalo pa sploh ne veste, kaj bi to lahko bilo. Prisluhnite naši zgodbi o ”majhnih ljudeh” in “majhnem mestu” Jelsa, ki s svojim trdim delom in pristnimi lokalnimi vrednotami  zagotovo lahko spremenijo način doživljanja počitnic.

jelsa-penzioni-1

Zgodba se je začela že dolgo nazaj, ko je današnja predstava o morju in turizmu imela povsem drugačno obliko. Čudovita obala, prijetna klima in kristalno čisto morje so navdušili ljudi, da bi našli mir in se sprostili od vsakdanjega vrveža. Poleg nastanitve v hotelih, so že omenjeni “mali” ljudje prišli na idejo, da bi sprejemali goste na svojih domovih in jim ponudili lokalne izdelke, ki so jih hranili v svojih „konobah“. „Konobe“ so bile vedno zakladnice z vinom, posušenimi figami, ki jih je babica skrbno sušila vse poletje, različnimi domačimi žganji z zdravilnimi zelišči in pa seveda z domačim oljem. Iz leta v leto, od poletja do poletja, so se iz majhnih sob s pisano posteljnino, parih plastičnih stolov na terasi in okusne, dalmatinske večerje iz mamine kuhinje razvili majhni družinski penzioni.

Otroci se že od malih nog vključujejo v različne dejavnosti, od nabiranja grozdja  do zbiranja školjk za okras. Ta način poslovanja se prenaša iz roda v rod in prehranjuje cele družine. Da ne omenjamo, koliko mladih zdravnikov, ekonomistov ali pravnikov se je izobraževalo po zaslugi trdega družinskega dela. Ta se skriva za vsakim nasmehom, ki vam ga prijazen gostitelj poda takoj, ko vstopite v njihovo hišo. Ko se sezona konča in zadnji gostje zapustijo hišo je čas za delo! Najprej je na vrsti trgatev grozdja, sledi trgatev oljk in tako dalje. Grm sivke, ki čaka na polju, se bo spremenil v majhno vrečko, ki je pristala v vaši omari, da bodo vaša oblačila dišeča. Pomaranča, ki čaka, da jo nekdo pobere, pa se bo spremenila v okusno marmelado.

jelsa-penzioni-2

V mestu Jelsa se večina penzionov nahaja na južni strani v Zavali, Ivanu Dolcu in naprej na Gdinju. Vsak penzion ima svojo posebno dušo, saj je v vsaki družini dinamika popolnoma drugačna. Ta edinstven občutek bližine, ki ga ustvarja družinsko vzdušje, vas povezuje s skupnostjo in podnebjem ter hkrati spoštuje vaše želje in navade. Takoj, ko pokličete, vas bo vaš gostitelj veselo pozdravil in vas nagovoril po imenu. Natančno bo vedel, ali imate raje kavo z vročim ali hladnim mlekom, morda več olja na praženih ribah. Preprosto povedano lahko občutite, da ste del njihove družine, če nam ne zaupate, preverite!