INTERVJU: ga. Ivana Kaleb Vuletić, sladkovodni akvarij Aquatika, Karlovac

V intervjuju z go. Ivano Kaleb Vuletić, voditeljico službe za marketing sladkovodnega akvarija Aquatika – Karlovac, smo se pogovarjali o turističnih produktih in ponudbi akvarija.

aquatika-1

Lahko na kratko ocenite preteklo turistično sezono?

Kljub epidemiji virusa Covid-19 je Aquatika – sladkovodni akvarij Karlovac – zelo uspešno zaključila preteklo turistično sezono. Poletna sezona je namreč dosegla kar 73 % obiskov v primerjavi z letom 2019. Po prihodih pa smo od junija do septembra dosegli kar  99 %  prihodov iz leta 2019. To kaže, da smo kljub zelo zahtevnim časom in številnim omejitvam dosegli izjemne rezultate. Ves čas smo delali in vzdrževali številne aktivnosti za obiskovalce, seveda v skladu z veljavnimi ukrepi in priporočili Štaba Civilne zaščite in Hrvatskega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Nekatere od aktivnosti, ki smo jih opravili pa so bile: Noč muzejev v digitalni obliki, proslava Valentinovega, sodelovanje v sklopu dogodka »Proljeće u Karlovcu« (Pomlad v Karlovcu) organizirali smo izobraževalne animacije za otroke (delavnice, hologrami), predstavitev zaščitenega področja »Natura 2000« v okviru sprehajališča ob reki Korani, organizacija več koncertov  v okviru prireditve »Zvezdanog ljeta« (Zvezdno poletje), promocijo knjige, Dan odprtih vrat kot darilo mestu Karlovcu ob  proslavi rojstnega dneva mesta, nato organizacija »Poletne šole Aquatica«, septembra pa smo organizirali »Ob sobotah na Korano« s koncerti in animacijskimi aktivnostmi za družine z otroki, ter na koncu zelo pomembno praznovanje petega rojstnega dne Aquatike, kjer smo  tekom treh dnevov pripravili zelo bogat program ( s predstavamiza otroke, različne delavnice, izobraževalne in zabavne dejavnosti).

Pred epidemijo so največji delež v strukturi obiskovalcev Aquatike predstavljale šolske skupine (na vrhuncu šolske sezone v aprilu, maju in juniju z več kot 70 %, na letni ravni pa z več kot 40 % deleža). Ker pa letos šolskih skupin ni bilo, je prišlo do spremembe v strukturi obiskovalcev. Tako so letos (in lani) največji delež v skupnem številu obiskovalcev predstavljale družine z otroki (z več kot 58 %).

Akvarij je doslej obiskalo že več kot 330.000 obiskovalcev, večinoma družine z otroki, šolske skupine, upokojenci, hobijisti, ljubitelji narave ter študenti in znanstveniki.

aquatika-2

V katero smer se razvija ponudba akvarija Aquatika?

Poleg tega, da je turistična atrakcija, ima Aquatika veliko ekološko, izobraževalno in znanstveno vrednost, hkrati pa je velika podpora lokalnemu gospodarstvu in razvoju celotnega mesta. Zato v Aquatiki od samega odprtja spodbujamo delo domačih umetnikov, rokodelcev in oblikovalcev, njihove izdelke prodajamo v trgovini s spominki, sodelujemo pa tudi z lokalnimi dobavitelji, društvi in ​​podjetniki. Poleg tega nenehno delamo na novih programih, tako smo v lastni založbi izdali knjigo »Slatkovodne ribe Aquatike« (Sladkovodne ribe Aquatike), slikanico in pobarvanko, gostili smo številne dogodke lokalnega civilnega sektorja, redno pa organiziramo tudi lastne dogodke. S tem smo odprli  prostor za nova delovna mesta v Aquatiki, posredno pa tudi v drugih podjetjih, družinskih kmetijah in obrtništvu. Z znanstvenim sektorjem sodelujemo kot partnerji pri več pomembnih projektih in smo prepoznani kot zaželen in strokoven partner. Sodelujemo na primer s Fakulteto za naravoslovje, Veterinarsko fakulteto, Kmetijsko fakulteto, Nacionalnim Parkom Plitviška jezera in drugimi institucijami.

Prav s to bogato ponudbo zagotavljamo stalno zanimanje javnosti za Aquatiko in mesto Karlovac, razvoj novih idej pa je pripeljal do tega, da je Aquatika danes prepoznana kot neizogibna točka z močnim položajem v turističnem, gospodarskem, izobraževalnem in okoljskem pomenu za mesto in okolico.

aquatika-3

Povedati je treba, da je potencial in pomen tega projekta za karlovško območje, pa tudi širšo lokalno in državno skupnost, prepoznala tudi Evropska unijain ga vključila med 15 izbranih projektov (izmed 144 vlog, ki so bile oddane za nepovratna sredstva iz strukturnih skladov) in tako sofinancirala projekt izgradnje Aquatike v višini 36,2 milijona kun iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa Regionalna konkurenčnost 2007-2013. Aquatika je tako postala odličen primer, kako morajo občine in mesta sodelovati z regionalnimi koordinatorji za prijavo na strukturne sklade.

Aquatika tako prispeva k ohranjanju naravnih virov Republike Hrvaške in na ustvarjalen in poučen način predstavlja pomen ohranjanja življenja pod gladino naših rek. Projekt je z nagradami prepoznala tudi stroka, kot so npr.: drugi najuspešnejši lokalni projekt EU na Hrvaškem, A + Awards v kategoriji Architecture + Landscape (posvečen inovativnim projektom, ki ustvarjajo naravno okolje) in nagrade Hrvaškega društva za odnose z javnostmi v kategoriji Odnosi z javnostmi v regionalni in lokalni samoupravi.

Dodatno lahko še omenimo nagrado za najboljši nacionalni projekt na »Bled Water Festivalu«, ki spodbuja ozaveščanje javnosti o vodah in njihovi zaščiti po vsem svetu. Pomembna pa je tudi glavna nagrada Hrvaške turistične skupnosti za trajnostni turizem 2017.

S pomočjo Aquatike se je mesto Karlovac vrnilo na turistični zemljevid Hrvaške, uspešnost projekta pa je možno meriti skozi oceno lokalne skupnosti, da je je Aquatika  eden najpomembnejših turističnih projektov Karlovca v zadnjem nekaj letih.

Pripravljate kakšno novost v ponudbi prihodnje leto?

Nenehno si prizadevamo za razširitev ponudbe z različnimi dodatnimi vsebinami za naše obiskovalce. Vedno se vključujemo v vse dogodke mesta Karlovac, zato tako  teko leta počastimo  več pomembnih dogodkov, in sicer: Advent, »Proljeće uKarlovcu«, »Zvjezdano ljeto«(ob rojstnem dnevu mesta Karlovac) in v septembru “Ob sobotah na Korano”. Na ta način je naša ponudba popolna in pestra skozi vse leto. Ob teh dogodkih lahko naši obiskovalci uživajo v različnih koncertih, razstavah, predavanjih in delavnicah.

Prav tako imamo v prostoru naše dvorane vedno kakšno izobraževalno razstavo, trenutno pa je to razstava “PLANKTON – velikani v kapljici vode”, ki je naša prva samostojna razstava in bo na ogled do 31. januarja 2022. Poleg tega redno delamo na obogatitvi našega ribjega fonda in osvežitvi akvarijske postavitve. Trenutno delamo na osveževanju legend ob oz. v postavitvi akvarijev in na novem tiskanem vodniku po Aquatiki za posamezne obiskovalce, da bi jim s tem na najboljši način približali skrivnostni sladkovodni svet in celovito zgodbo o reki, od njenega izvira do ustja reke in z raznimizanimivostmi o posameznih vrstah rib. Nadalje delamo tudi na projektu prenove naših »pitarijev«,  specifičnega  prostora oz. okolja nad akvarijem urejenim s specifično vegetacijo, ki pripada določenemu delu rečnega toka.

aquatika-4

Poleg tega smo pred kratkim osvežili prikaz akvarija z digitalnimi vsebinami, kot so hologrami, ki prikazujejo določene vrste, ki živijo v reki in okoli nje (vidra, platnica, metulj, čebela), in interaktivna tla, ki nudijo dodatno zabavo tako za otroke kot tudi odrasle.

Hkrati načrtujemo različne izobraževalne dejavnosti na novi promenadi ob akvariju, ki se razteza ob bregovih reke Korane, in je prav tako zgrajena  v okviruevropskega projekta,  katerega upravljanje smo prevzeli mi.

Kaj mora gost iz Slovenije vedeti, ko obišče Aquatiko?

Aquatika se kot veste nahaja v srcu Hrvaške, v mestu na štirih rekah, in je tako povsem naravno, da se predstavi vsa ta bogata raznolikost sladkovodnega sveta. Nahajamo se le dve uri vožnje iz Slovenije, z zelo dobro cestno povezavo in le nekaj minut od centra Karlovca. Ob prihodu v naše mesto bo vsak obiskovalec opazil, da je sam objekt Aquatika idealno vpet v zeleno oazo desnega brega reke Korane z minimalnim vplivom na okolje. Aquatika ima namreč koncept zelenih streh, ki »skrivajo« objekt, za kar je oblikovalec Studio 3LHD prejel tudi več arhitekturnih nagrad.

Obiskovalci se ob prihodu v Aquatiko lahko najprej sprehodijo po novi promenadi ob bregu reke Korane in uživajo v enem najlepših razgledov na mesto Karlovac in razgledu na slap na tej reki.

V sami Aquatiki pa bodo obiskovalci lahko spoznali tipično kraško reko, kot je Korana, na obrežju katere se nahajamo. Z ogledom akvarijev ne boste dobili le vpogled v bogat ribji svet naših rek in jezer, temveč boste tudi celovito doživeli  kraško reko, od njenega izvira do izliva. Ker ima vsaka reka zgornji, srednji in spodnji tok, je akvarij zasnovan v dveh etažah glede na dele rečnega toka. Vsak tok ima določeno usedlino in videz, ki je v določenem akvariju prikazan čim bolj realno. In vsak del reke vsebuje določene vrste rib, o katerih bodo obiskovalci lahko slišali različne zanimivosti s pomočjo našega brezplačnega avdio vodnika (z uporabo vašega pametnega telefona).

aquatika-5

Poleg tega je treba omeniti, da so naši akvarijibiotopski, kar pomeni, da je ves material (sediment, rastline, okrasni kamni) iz naših rek, da bi s tem našim ribam zagotovili čim bolj naravno okolje.

Na koncu bi rada omenila trenutne zaščitne ukrepe pred virusom Covid-19, ki jih naša ustanova celovito  izvaja. Od tega tedna je za vstop v akvarij potrebno predložiti EU digitalno potrdilo za Covid ali drugo ustrezno dokazilo. Poleg tega se držimo vseh ukrepov in priporočil Hrvatskega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) in Štaba Civilne zaščite:

  • razkuževanje rok na vhodu,
  • obvezno nošenje zaščitnih mask,
  • razdalja 2 m,
  • omejeno skupno število obiskovalcev razstave na 100 ljudi,
  • predelne stene iz pleksi stekla na prodajnih pultih,
  • dezinfekcija površin večkrat na dan (ročaji, akvarijsko steklo, info pult, trgovina s spominki),
  • možnost plačila s kartico.

Varnost naših obiskovalcev in zaposlenih je na prvem mestu. Za konec bi omenila, da imamo pri nas krožno postavitev akvarijev kot tudi veliko kvadraturo kompleksa, kar omogoča nemoten obisk tudi hkratnega večjega števila obiskovalcev.

Kako je trenutno najlažje priti iz Slovenije doAquatike, kaj priporočate za obisk v Karlovcu?

Iz Slovenije je zelo enostavno priti do Karlovca po avtocesti do Zagreba in nadaljevati vse do Karlovca. Iz Slovenije do Karlovca traja pot približno dve uri vožnje.

Ob prihodu v Aquatiko vsem obiskovalcem priporočamo, da obiščejo vsaj delček tega, kar ponuja naše mesto Karlovac. Med drugim so tu še druge znamenitosti našega mesta: staro mestno jedro »Zvijezda«, ki je naziv za najstarejši in osrednji del mesta Karlovec, t.i. karlovaška trdnjava, ki je bila zgrajena v 16. stoletju kot renesančni utrdbeni sistem z značilno šesterokrako obliko.

Nato lahko obiščete grad »Dubovac« s čudovitim razgledom na celotno mesto, ki je tudi najstarejši spomenik v Karlovcu, odprt za javnost že od let 1896, ter se ponašabogato zgodovino.. V sklopu trdnjave je restavracija »Bistro Kastel«, kjer lahko okusite tradicionalno gastronomsko ponudbo v srednjeveškem ambientu.

V stari avstrijski vojašnici, v mestni četrti »Turanj«, oddaljeni 4 km od centra mesta ob državni cesti Karlovac – Plitvice, je Mestni muzej Karlovac uredil Muzej domovinske vojne. V prenovljeni stavbi, ki so jo branilci poimenovali “Hotel California”, je urejen sodoben muzejski prostor. V pritličju stavbe se nahajajo spominska soba karlovškim veteranom domovinske vojne, trgovina s spominki in kavarna. V 1. nadstropju se nahajastalna razstava »Karlovac 1991. -1995.«, v mansardi pa se nahaja večnamenska dvorana, knjižnica s čitalnico in pisarniški prostori.

Vreden obiska je tudi Mestni muzej v središču mesta, ki zvesto ohranja tradicijo karlovaške zgodovine. Muzejsko gradivo je razdeljeno na 6 zbirk: arheološko, zgodovinsko, kulturnozgodovinsko, etnološko in galerijsko zbirko.

Še en izjemno zanimiv muzej je Gasilski muzej Karlovec, ki je bil ustanovljen leta 2009 ob rojstnem dnevu Karlovca. V njem se nahaja preko tisoč dragocenih eksponatov, ki pripovedujejo o zgodovini gasilstva na območju Karlovca.

Več informacij o naštetih in drugih posameznih zanimivostih lahko najdete na naši spletni strani >>>

Veselimo se prihoda obiskovalcev iz Slovenije, ki so nam zelo dragi gostje in upamo, da bodo videli vsaj delček tega, kar lahko mesto Karlovac ponudi svojim obiskovalcem.

Za zelo zanimiv pogovor se najlepše zahvaljujemo ge. Ivani Kaleb Vuletić, ter ji obenem želimo uspešno delo in uspešne turistične sezone za naprej.

PREBERITE ŠE: IDEJE ZA IZLET – Narodni park Risnjak