CRES – AKTIVNOSTI, DOGODKI IN DOBRI OKUSI

Na otoku Cres vsem obiskovalcem neokrnjena narava in lepo vreme skozi vse leto ustvarjata številne možnosti za aktivnosti na prostem. Za ljubitelje bivanja v naravi in ​​tiste, ki želijo otok spoznati, je na voljo okoli 200 km označenih pohodniških poti, ki povezujejo divjino notranjosti otoka z iskrivo lepoto obale. Seveda pa se k aktivnemu oddihu odlično prileže okusna lokalna gastronomija in obilica dobre zabave.

17. aprila se je v Muzeju Cres odprla zanimiva razstava „Sladko življenje – 100 let tovarne Zvečevo“. Tam gostuje razstave Mestnega muzeja Požega, ob stoletnici ustanovitve tovarne „Stock Cognac Medicinal“, ki je bila v Požegi ustanovljena leta 1921 in je danes znana kot „Zvečevo“. Razstava je ob velikem zanimanju in obisku občinstva obiskala že Sisak, Zagreb, Reko in druga hrvaška mesta. Razstava gostuje v Muzeju Cres do 14. junija.

cres 1
Foto: TZG Cres

Od 27. aprila do 2. junija se začenja projekt „Cres na pijatu“, ki se tudi letos osredotoča na vrhunsko lokalno hrano otoka Cresa. Vsak teden je posvečen specifični lokalni hrani in tako bodo od 27. aprila do 3.5. potekali dnevi creške jagnjetine in sira, od 4.5. do 10.5. dnevi creškega oljčnega olja, od 11.5. do 17.5. dnevi creškega medu in divjih zelišč, od 18.5. do 24.5. pa dnevi tradicionalnih slaščic.

cres 2
Foto: TZG Cres

V nadaljevanju pa se bodo na Cresu med 25. 5. in 2. 6. odvili še dnevi pomorske dediščine in tradicije, znamenita prireditev „Creski kaić“, ki bo poleg številnih kulturnih in športnih prireditev ponudila tudi morske gastronomske dobrote. Poleg posebnih dogodkov bodo številne restavracije in konobe na Cresu ponujale jedi iz lokalnih receptov in sestavin, da bi vsem obiskovalcem še bolj približale bogate okuse otoka Cres.

cres 3
Foto: TZG Cres

V soboto, 27.4., bo na glavnem mestnem trgu v Cresu potekal tudi dogodek „Fešta od creske janjetine i sira“. Vsi obiskovalci bodo lahko okusili jagnječje specialitete kot so npr. fritaja z „udićem“ (ovčji pršut), creški ovčji in kozji sir Sirarne Loznati, dvometrski kruh z olivami in jagnječjo žar klobaso, jagnječjo pašteto in salamo ter ovčji pršut „Mesnica Cres“.

cres 4
Foto: TZG Cres

Poleg naštetega se bodo vsi obiskovalci lahko udeležili delavnice izdelkov iz creske volne v organizaciji društva „Ruta“ in bogate ponudbe sejma domačih izdelkov „Creska butega“. V glasbenem delu programa bodo nastopili Folklorno društvo „Orlec“, Mario Mužić na trobilih in klapa „Burin“. Program na glavnem mestnem trgu se bo začel ob 15. uri.

cres 5
Foto: TZG Cres

V torek, 30. aprila, bodo na Cresu obeležili „Mednarodni dan jazza“, od 18. ure pa bo na glavnem mestnem trgu nastopil „Filip Flego Quartet“. V soboto, 4. maja, se lahko pridružite vodenemu ogledu stoletnih oljčnih nasadov Cresa in degustaciji creškega ekstra deviškega oljčnega olja, v soboto, 11. maja, vodenemu ogledu čebelje oaze z obiskom največjega polja žajblja na svetu, sobota, 18. maj pa bo znamenju tradicionalnih sladkarij in glasbe.

cres 6
Foto: TZG Cres

V soboto, 25. maja, se s programom „Homo u Valun“ z okusno gastronomsko ponudbo in glasbenim nastopom v slikovitem Valunu začenja znamenita prireditev „Creski kaić“. Bogat program dogodka, posvečenega creški pomorski dediščini in tradiciji, bo na Cresu potekal od 27. maja do 2. junija.

cres 7
Foto: TZG Cres

Hkrati bo 25. maja v Lubenicah zanimivo dogajanje za najmlajše „Potraga za blagom na Lubenicama“, zadnja nedelja v maju, 26. maja, pa je že tradicionalno rezervirana za „Međunarodni festival meha“ v Orlecu.

cres 8
Foto: TZG Cres

Poletje na Cresu prinaša tudi veliko zabave s številnimi dogodki, kot so koncert priljubljene zasedbe Dalmatino, fantazijska konvencija „Isle of Wonders“, Lubeniški glasbeni večeri, klapski in jazz večeri, poletni karneval, „Gledališče na Pjaceti“, „Creska ovca“, ribiške fešte in veliki zaključek poletnih prireditev tradicionalni Creški semenj, kjer nastopajo TBF, Insula band ter klape Teha in Burin.

Več informacij o vseh dogodkih in možnostih za aktivnosti najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Cres. Na teh povezavah pa najdete vse aktualne DOGODKE in MANIFESTACIJE.

PREBERITE ŠE POMLAD V KRŠANU 2024