POMLAD V KRŠANU 2024

Kraj Kršan iz bližnji Istri posebej oživi v času, ko se prebuja narava, cvetijo kulture in se zbirajo skupnosti. Če ste pripravljeni na vznemirljivo spomladansko doživetje, polno barv, vonjav, gastronomije in kulturne dediščine, se odpravite na izlet v vzhodno Istro. V majhnem, pravljičnem Kršanu bo pomlad zaživela ob letošnjih pomladnih dogodkih in festivalu, kjer vas čaka nepozabna dogodivščina za vse čute.

Ne zamudite priložnosti – pridružite se „Pomladi v Kršanu“ („Proljeće u Kršanu“) in doživite čarobnost pomladnega prebujanja. To je obdobje, ko Kršan zacveti skozi edinstvene festivale in dogodke, vzdušje pa utripa od vznemirjenja in pričakovanja.

kršan 1
Foto: TZO Kršan

13. Festival samoniklih rastlin

Med 27. in 28. aprilom se pripravite na razburljivo popotovanje v svet rastlinskega bogatsva in zanimivosti. Kršan vas vabi na 13. Festival samoniklih rastlin, kjer boste lahko odkrili vse čare darov narave, bogastvo rastlinskega sveta in lepoto Istre v polnem razcvetu. Ta festival ni le dogodek – je povabilo k raziskovanju, učenju in globljem povezovanju z naravnim svetom okoli nas.

kršan 2
Foto: TZO Kršan

Festival je ekološko ozaveščen festival, ki tradicionalno poteka že od leta 2010. Svoja vrata bo odprl v soboto, 27. aprila, ob 11. uri s slavnostno otvoritvijo, ki bo pomenila začetek bogatega programa in raznolikih delavnic. Po uradni otvoritvi se prične dvodnevni program z različnimi izobraževalnimi predavanji, delavnicami in aktivnostmi, kjer bodo izkušeni predavatelji spregovorili o pomenu hrane iz samoniklih (oz. prostoživečih ali divjih) rastlin, o njihovem pomenu za zdravje in okolje ter o vplivu teh rastlin na naše telo.

kršan 3
Foto: TZO Kršan

Poleg tega bodo obiskovalci imeli priložnost izvedeti več o kulinarični uporabi užitnih divjih rastlin, njihovi hranilni vrednosti in zdravilnih lastnostih. Poleg vsega naštetega je ta festival dogodek za družine, ki želijo skupaj raziskovati naravne lepote, za avanturiste, ki občudujejo raznolikost rastlinskega sveta, za ustvarjalce, ki iščejo nove navdihe, in za vse tiste, ki želijo izvedeti več o ohranjanju okolja in ekološko trajnostnih praksah.

kršan 4
Foto: TZO Kršan

Eden izmed priljubljenih dogodkov na festivalu, za katerega je vedno veliko zanimanja, je zagotovo demonstracijsko nabiranje zelišč na kraških travnikih s strokovnim vodnikom Frankom Zgrablićem, ki vas bo naučil, kako prepoznati in razlikovati med zelišči kot tudi sami nabrati točno tisto, kar potrebujete. Udeleženci prejmejo palico in šal v izposojo, herbarij pa ostane njihova trajna lasti in bo lep ter poučen spomin ali pa morda hobi za naprej. Poleg tega bodo udeleženci imeli priložnost uživati ​​ob skodelici zeliščnega čaja.

kršan 5
Foto: TZO Kršan

Več informacij o prijavi na ta dogodek najdete v programu festivala na spletni strani Turistične skupnosti Občine Kršan oz. stopite v stik z njimi za prijavo.

V okviru festivala so za otroke in odrasle pripravili tudi vrsto navdihujočih delavnic in predavanj na temo naravne zdravilnosti, zdravja in gastronomije. Ti bodo potekali v Kulturnem domu v Kršanu, v neposredni bližini osrednjega festivalskega šotora.

kršan 6
Foto: TZO Kršan

V nadaljevanju navajamo nekaj tem, delavnic in predavanj, ki se bodo zvrstile tekom 13. Festivala samoniklih rastlin:

DELAVNICE:

  • “Izdelava zdravilnih čajnih mešanic”: odkrijte skrivnosti priprave zdravilnih čajev pod strokovnim vodstvom in s praktičnimi nasveti,
  • “Nega kože – delavnica izdelave naravne kozmetike “Lynx and Fox””, Marina Iskra: Spoznajte proces izdelave naravne kozmetike in se naučite, kako svoji koži zagotoviti najboljšo nego,
  • “Smoothie delavnica Maria Valentića”: Poskusite okusne in zdrave recepte za smoothije in se jih naučite pripraviti doma,
  • “Gastronomska delavnica s Stevom Karapandžo”: Uživajte v kreativni kulinarični izkušnji pod vodstvom priznanega kuharja (delavnica bo potekala v glavnem šotoru festivala)

DELAVNICE ZA OTROKE by “Žuti Kišobran”:

  • “Čarobni svet rastlin” – Ustvarjalne delavnice za majhne raziskovalce narave

PREDAVANJA:

  • Marina Tuta – Rastlinoljubka – spoznajte fascinanten svet rastlin in njihove koristi v vsakdanjem življenju.
  • Tamara Topalović, mag. pharm., Soria Natural Hrvaška – “Zdravje iz narave – starodavna modrost in sodobna znanost”: Odkrijte prednosti naravne medicine skozi kombinacijo starodavne modrosti in sodobnega znanja.
  • Mario Valentić – Interaktivno predavanje o zdravem življenjskem slogu: Na interaktivnem in navdihujočem predavanju spoznajte pomen zdravega življenjskega sloga.
  • Žaklina Stroligo, fitoaromaterapevtka – “Rastline v službi zdravja pri ženskih hormonskih težavah, avtoimunskih boleznih ter vnetjih in težavah prebavnega trakta”: Poglobite se v vlogo rastlin pri ohranjanju zdravja pri specifičnih zdravstvenih težavah, ki pogosto pestijo sodobno družbo. .
  • Kristina Šestan Šverko, dr.med., fitoaromaterapevtka – »Krmarjenje skozi stres s fitoaromaterapijo« – odkrijte, kako se s pomočjo fitoaromaterapije ob strokovnem vodenju spopasti z vsakodnevnim stresom.
kršan 7
Foto: TZO Kršan

Festival divjih zelišč privablja udeležence iz vse Hrvaške in tujine ter ponuja edinstveno izkušnjo, ki temelji na tradiciji nabiranja divjih zelišč in njihovi uporabi v aromaterapiji in gastronomiji. Ne zamudite priložnosti, da poskusite tradicionalne istrske dobrote iz divjih zelišč in uživate v bogatih vsebinah, ki bodo dopolnile festivalsko doživetje.

„Kršan Spring Bike Tour“ – spoznajte vzhodno Istro na dveh kolesih

V okviru „Festivala divjih zelišč“ je 27. april rezerviran za kolesarske navdušence na kolesarski turi „Kršan Spring Bike Tour“.

kršan 8
Foto: TZO Kršan

Enodnevni dogodek vabi vse kolesarje, od navdušencev do rekreativcev, na razburljivo vožnjo po slikoviti pokrajini vzhodne Istre. Čaka vas razgibana kolesarska pot: Kršan – Kloštar – Čepić – Brdo – Letaj – Šušnjevica – Faldovija – Kršan, ki vas bo popeljala po gozdnih poteh, mirnih podeželskih cestah in očarljivi pokrajini ter vam omogočila, da tako v celoti spoznate in doživite lepoto in raznolikost te regije.

kršan 9
Foto: TZO Kršan

„Kršan Spring Bike Tour“ je več kot le kolesarjenje – je priložnost za raziskovanje lokalnih poti in divjih rastlin, spoznavanje novih prijateljev in lokacij ter uživanje v zdravem načinu življenja. Prijave za sodelovanje so obvezne, preko spletnega obrazca, ki ga najdete TUKAJ ali pa kontaktirajte Turistično skupnost občine Kršan.

19. Krafifest 2024 – praznik tradicionalne lokalne dobrote

Pripravite svoje brbončice na užitke na 19. Krafifestu 2024, ki bo potekal 1. maja v slikovitem Kršanu, v sklopu “Pomladi v Kršanu”. Ta festival slavi bogastvo istrske gastronomije, s posebnim poudarkom na tradicionalni sladici – “krafih”.

kršan 10
Foto: TZO Kršan

Krafi so ravioli z nadevom, ki so simbol istrske kuhinje in predstavljajo kombinacijo sladkega testa in različnih nadevov kot so sir, sladkor ali marmelada. Krafe pripravljajo tudi drugod po Istri, a posebnost teh iz Kršana je, da so vedno sladki in se kot taki tradicionalno postrežejo kuhani s pečenim piščancem in zelenjavo. Krafifest je priložnost, da proslavimo te slastne slaščice in jih izpostavimo kot dragocen del istrske kulturne dediščine.

kršan 11
Foto: TZO Kršan

Na festivalu lahko uživate v različnih vrstah krafov, ki jih bodo pripravile pridne roke naših gospodinj, vsak s posebnim okusom in zgodbo. Poleg tega lahko spoznate tudi njihove zgodbe o tradiciji in načinih priprave teh slaščic. Uživali boste lahko tudi v glasbenem programu z nastopi skupine “Cukar i Kafe” in ob virtuoznih notah Dejana Jedretića na harmoniki. S tradicionalnimi plesi se bosta predstavila tudi KUD Zlatel in KUD Ljiljanim, za najmlajše pa bo organizirana tudi delavnica “Mali pasticer”.

kršan 12
Foto: TZO Kršan

Krafifest ni samo hrana – je priložnost za druženje, uživanje v glasbi in zabavi ter raziskovanje bogate kulturne dediščine Istre. Pridružite se številnim obiskovalcem na Krafifestu 2024, prazniku okusa, vonja in tradicije v Kršanu.

“Zvončič zove u Plomin”

Prireditev “Zvončić zove u Plomin” je zadnja v nizu prireditev “Pomlad v Kršanu” in predstavlja edinstveno doživetje pomladi v idiličnem mestecu Plomin, ki se nahaja na obali Istre.

kršan 13
Foto: TZO Kršan

Ta dogodek obeležuje vrnitev pomladi in slavi bogastvo tradicionalnih običajev, kulture in zabave. Spoznali boste hribovito okolico in mestece, katerega obzidje in pročelja prekriva v tem letnem času ogrožena rastlinska vrsta – zvončnica (Campanula istriaca) – in njeni čudoviti, zvonasti cvetovi.

kršan 14
Foto: TZO Kršan

Pridružite se vodeni pohodni turi 25.05.2024 s pričetkom ob 10.00 uri iz starega mestnega jedra Plomina – kraja velikih zgodb in čudovite pokrajine, pa vse do Plominske gore in travnikov, ki spominjajo na rajske vrtove. Skozi to nepozabno avanturo vas bo vodila gostiteljica Kristina Načinović Jakovčić. Prijave za udeležbo so obvezne, preko spletnega obrazca, ki bo objavljen naknadno ali pa za prijavo in informacije o dogodku kontaktirajte Turistično skupnost občine Kršan.

kršan 15
Foto: TZO Kršan

“Zvončić zove u Plomin” ponuja priložnost za praznovanje pomladi skupaj z lokalno skupnostjo in uživanje v bogastvu istrske kulture in naravne dediščine s čudovitim pogledom na Plominski in Kvarnerski zaliv.

Odpravite se to pomlad na izlet v Kršan in v kraj, ki ga pomlad skupaj s festivalom in dogodki poživi s svojim šarmom in prispevkom k lokalni kulturi in skupnosti. Vsak dogodek nosi s seboj svoje zgodbe, svoje barve in svoje čare, ki vam bodo obiskovalce zagotovo dala nepozabna doživetja in nove spomine.

kršan 16
Foto: TZO Kršan

Letos so organizatorji festivala in dogodkov: TZ Občine Kršan, Občina Kršan in Kmetijska zadruga Čepić polje, ob soorganizaciji Upravnega oddelka za kmetijstvo Istrske županije in obrti „Eventorica“. Festival pa dodatno podpirajo še številni sponzorji in prijatelji festivala.

kršan 17
Foto: TZO Kršan

“Pomlad v Kršanu 2024” obljublja nepozabno doživetje polno novih znanj, spoznanj, smeha, prijateljstva in praznovanja lepot občine Kršan. Pridite, raziskujte in uživajte ter dobrodošli v pomladni Kršan!

Za več informacij o festivalu in dogodkih obiščite spletno stran Turistične skupnosti občine Kršan.

PREBERITE ŠE VRSAR – NAVDIH ZA IZLET IN POČITNICE