MOŠĆENIČKA DRAGA – VAŠA ZGODBA O AKTIVNEM ODDIHU

Vsem tistim, ki si želijo doživeti počitnice polne aktivnosti in zanimivih zgodb o morju ter več, Mošćenička Draga ponuja pestro izbiro aktivnosti, zanimivosti, okusov in dogodkov za vašo zgodbo o prijetnem oddihu.

mošćenička draga 1
Foto: TZ Mošćenička Draga

Mošćenička Draga je destinacija, ki s svojo raznolikostjo in neposredno povezavo morja in gora, ponuja odlične možnosti za celovit aktiven oddih z aktivnostmi tako na morju kot na kopnem, in s svojo bližino nudi tudi udobno dostopno točko za vikend izlet. Vse to pa ta slikovit kraj popestri s svojo pristno podobo, primorsko gastronomijo in zanimivimi zgodbami iz svoje davne in bližnje tradicije.

AKTIVNOSTI

Ob obali Mošćeničke Drage lahko igrate vaterpolo, najamete kajak ali kanu, ali pa pedalin v tamkašnjem Rent-a-Boat Centru. Če imate radi hitrost, si lahko izposodite vodni skuter in se podate na razburljivo jahanje na morskih valovih. Pod valove in gladino morja pa vas lahko popeljeta oba potapljaška centra – „Dive Centar Marine Sport“ in „I love diving“ – kjer vam bodo omogočili prijetno in varno raziskovanje globin ter raznolikosti lokalnega podvodnega sveta.

moščenićka draga 2
Foto: TZ Mošćenička Draga

Za vse navdušene sprehajalce in pohodnike pa nudi to področje vrsto označenih poti, sotesk in poti vrednih razgledov. Predvsem bližnji Naravni park Učka na tem področju nudi številne poti za pohodnike in gorske kolesarje, saj so številne poti primerne in odprte za gorsko kolesarstvo.

mošćenička draga 3
Foto: TZ Mošćenička Draga

Plezalci in tisti, ki vas to zanima, se lahko preizkusite tudi plezanje v “kanjonu” Mošćeničke Drage – ob jami Zijavica pri vasi Obrš. Za bolj vztrajne sprehajalce pa priporočamo pohod proti vrhom Učka (1396 m), Sisol (835 m), Kremenjak (827 m), Perun (881 m), Bodaj (907 m) in Maj (969 m).

mošćenička draga 4
Foto: TZ Mošćenička Draga

Iz bližnjih Mošćenic se lahko odpravite na pohod v več smeri in po naslednjih označenih poteh: Mošćenice – Kalac, Mošćenice – Grabrova, Mošćenice – Selce in Mošćenice – Sv. Jelena – Brseč. Kot zanimivost lahko omenimo še, da se iz Mošćenic do Mošćeničke Drage spustimo tudi po kar 753 stopnicah.

ZANIMIVOSTI

Ena izmed zvezd Mošćeničke Drage je vsekakor njena plaža imenovana Sipar. Dva kilometra dolga prodnata plaža je sestavljena iz peska potoka, ki izvira na pobočjih Učke. Razteza se vzdolž celotnega mesta in leži v bližini promenade, na kateri se nahajajo številni bari, slaščičarne, trgovine s spominki, itd. Plaža je obdana z bogatim mediteranskim rastlinjem, na njej pa si lahko izposodite ležalnike, športno opremo in mnogo več. Plaža Sipar se tudi ponaša z Modro zastavo kakovosti, ki priča o njeni urejenosti. Plaža se nato nadaljuje v manjšo plažo namenjeno za pse, nekoliko naprej pa se ločeno nahaja še nudistična plaža Senjavac.

Poleg čudovitih plaž, pokrajine in številnih možnosti za aktivni oddih, je z Mošćeničko Drago in njeno okolico tesno povezana stoletna tradicija pomorstva in ribištva. To območje je izučilo številne znamenite kapitane in marljive mornarje, o čemer pričajo številne votivne podobe, ki jih najdemo v več cerkvah mošćeničke in brseške župnije.

mošćenička draga 5
Foto: TZ Mošćenička Draga

Zvoke in zgodbe morja iz Mošćeničke Drage so v ta namen shranili v posebnem muzeju – “Hiša Morja” (“Kuća od Mora”) – interpretacijski center za ribiško in pomorsko dediščino, ki bo razkril marsikaj zanimivega o ribištvu, pomorstvu in tradiciji ladjedelništva. Ta majhen eko-muzej nudi poučno izobraževanje o tem kako so ljudje nekoč živeli na tem območju in v tesni vezi z morjem. Hkrati je treba omeniti, da je vsak razstavljeni predmet v muzeju avtentičen in je v preteklosti pripadal družinam iz Mošćeničke Drage.

mošćenička draga 6
Foto: TZ Mošćenička Draga

Vsem tistim, ki imate radi nekaj novega, morda s pridihom nenavadnega, in se radi ob aktivnem oddihu tudi kaj naučite, pa vsekakor priporočamo obisk bližnjega Mitskega parka, ki vas pričakuje v globinah kanjona, v naročju Učke. Tam namreč leži leži mitska vas Trebišća, osrednja točka 13 kilometrov dolge mitsko-zgodovinske poti Trebišća – Perun, ki vodi iz Mošćeničke Drage na vrh hriba Perun (880 m). Sredi nedotaknjene narave in tradicionalne arhitekture boste na tej tematski poti lahko spoznali mitsko kulturno dediščino in izkusili mitsko razumevanje sveta.

mošćenička draga 7
Foto: TZ Mošćenička Draga

OKUSI

Primorska kuhinja temelji na ribah, morski hrani, sadju in zelenjavi ter seveda olivnem olju. Poleg teh skupnih značilnosti in sestavin, pa boste lahko odkrili in okusili tudi mnoge posebnosti in tako v Mošćenički Dragi uživali v pristnih lokalnih specialitetah.

mošćenička draga 8
Foto: Johnson Restoran (https://johnson.hr/)

Vsekakor priporočamo, da na meniju poiščete gastronomsko specialiteto tega kraja – kvarnerski ali draški škamp. Peščeno in čisto dno bližnjega zaliva je namreč idealen življenjski prostor za rake, ki jih boste našli na jedilniku skoraj vsake ribje restavracije, kjer vam bodo ponudili sveže in pogosto zelo velike primerke. Pripravljajo jih na več načinov, tako da je na vas, da raziščete in poskusite čimveč različnih možnosti in jedi – ali pa kar vse.

mošćenička draga 9
Foto: Johnson Restoran (https://johnson.hr/)

Če boste spomladi obiskali Mošćeničko Drago, vsekakor izkoristite priložnost in poskusite tudi divje šparglje, ki vam jih bodo ponudili pripravljene na različne načine. V jesenskih dneh pa vas bodo v tem mestecu, kjer po domače rečejo kostanju „marun“, pričakale kostanjeve sladice zagotovo ne bodo pustile ravnodušne.

DOGODKI

Mošćenička Draga vsako leto nudi številne dogodke s poudarkom na rekreaciji in tekmovanju. Tudi letos se bo v predsezoni zvrstila vrsta zanimivih dogodkov:

05.04.2024 – ISTRIA 100 BY UTMB – UTRKA 100 Milja Istre (tekmovalci bodo skozi Mošćeničko Drago prešli med 19:00 in 24:00)

06.04.2024 – Turistično-rekreativna kolesarska tura “Putevima šparoga” (“Po poteh špargljev”)

20.04.2024 – Organizirano pešačenje po mitsko-zgodovinski poti Trebišća – Perun

22. in 23.06.2024 – Jadralna regata – Sipar Internacional 2024.

Če ste navdušeni nad gorskim kolesarstvom, pa vsekakor ne smete zamuditi MTB dirko “Vzpon na Učko”, ki bo potekala v okviru Outdoor vikenda v septembru.

mošćenička draga 10
Foto: TZ Mošćenička Draga

Tako bodo lahko rekreativni in profesionalni športniki med vami, v Mošćenički Dragi našli zanimive osebne in tekmovalne športne izzive.

V slikoviti Mošćenički Dragi lahko tako spoznate in podoživite njeno bogato in dragoceno pomorsko dediščino, se razmigate v številnih aktivnostih ob ali v morju ali pa v okoliški neokrnjeni naravi, preprosto uživate na eni izmed najlepših plaž na Jadranu in na koncu okusite edinstveno kvarnersko kulinariko in lokalne specialitete. V Mošćenički Dragi lahko spišete zase in za svoje bližnje vašo naslednjo zgodbo o prijetnem in aktivnem oddihu.

mošćenička draga 11
Foto: TZ Mošćenička Draga

Več o Mošćenički Dragi lahko izveste na spletni strani TZ Mošćenička Draga. Samo mestece in okoliške kraje pa lahko spoznate tudi preko 360 PANORAME.

PREBERITE ŠE IČIĆI – POPOLNO MESTECE ZA MIREN ALI AKTIVEN ODDIH.