LOVRAN – DNEVI ČEŠENJ

Lovran v bližnji Istri, smo spomladi že spoznali kot mestece z gastronomskim navdihom, ki dopolnjuje njegovo pestro turistično ponudbo, saj se takrat cel mesec posveti divjemu lovranskemu šparglju v okviru Festivala špargljev. Tekom aprila gostinci Lovrana in Lovranščine v okviru „Festivala šparuga“ nudijo razne specialitete na osnovi te samonikle rastline, svoje poznavanje in spretnost priprave pa so razširili celo na sladice s šparglji. Ko pa smo ravno že pri sladicah in gastronomiji to še zdaleč ni vse kar Lovran ponuja v sezoni, saj se v prihajajočem poletju posveti slastnemu rdečemu sadežu, ki ponovno za cel mesec prebudi lokalne gastronomske strasti in razvaja brbončice obiskovalcev.

lovran 1
Foto: TZO Lovran

Z junijem se v Lovranu že tradicionalno pričnejo in potekajo Dnevi češenj v Lovranu. Vsako leto sladka sorta češnje „brtošinke“, ki uspeva ob vznožju pobočij Učke na terasastih vrtovih lovranskega zaledja in tudi nižje proti morju, kreativno združuje gastronomsko sceno in ji zada težko, a obenem sladko nalogo. V lovranskih gostinskih lokalih lahko ves mesec odkrivate in poskusite sladice na osnovi tega sladkega sadeža, nekatere restavracije pa so se potrudile, da so češnje vključile celo v svoje glavne jedi.

lovran 2
Foto: TZO Lovran

Nič manj pomembne pa niso torte, sladoled in koktajli s češnjami, zato v Lovran vabijo vse ljubiteljice in ljubitelje teh sadežev kot tudi dobre in sladke gastronomske ponudbe. Ker je Lovran Sloveniji res blizu, se tako lahko oglasite za dan ali dva, morda pa tudi za cel vikend ali celo dlje, saj se tudi temperature nezadržno dvigujejo in poletje bo kmalu potrkalo na vrata.

lovran 3
Foto: TZO Lovran

Osrednji dogodek tega edinstvenega celomesečnega festivala češenj oz. letošnjih že 22. Dnevov češenj, bo 15. junija na lovranskem Trgu svobode. Ob 14. uri se bo pričela vodena gastro-glasbena turneja, ki je do danes požela odlične odzive in rezultate, zanimanje zanjo pa je iz leta v leto vedno večje. Tudi iz tega razloga se je potrebno na ta vodeno doživetje okusov in zvokov pravočasno prijaviti na: info@visitlovran.com ali na uradu Turistične skupnosti občine Lovran. Celoten program in ponudbo Dnevov češenj pa si lahko ogledate TUKAJ.

lovran 4
Foto: TZO Lovran

Po ogledu starega mestnega jedra Lovrana se bo dogajanje preselilo na sam Trg svobode, kjer se bodo primorsko-goranski kmečki turizmi (OPG) predstavili s svojimi pridelki, jedmi in ročnimi izdelki, ki jih boste imeli možnost tudi kupiti. Organiziran je tudi bogat kulturni in zabavni program, v katerem ne zamudite razreza 10-metrskega češnjevega zavitka, ljubitelji nogometa pa si bodo lahko na veliki video steni ogledali prvo tekmo Eura 2024, na kateri se bosta pomerili prav Hrvaška in Španija. Po tekmi pa bo za prijetno druženje poskrbela še skupina Coffee Shop Acoustic.

Foto: TZO Lovran

V juniju obiščite Lovran za sladek izlet ali vikend ter se prepustite gastronomskim domislicam in tradicionalnim dobrotam Dnevov češenj.

Za več informacij o Lovranu obiščite spletno stran Turistične skupnosti občine Lovran in njihov Facebook profil.

PREBERITE ŠE ŠNENOKLE ALI PARADIŽOT – “POLETNA” SLADICA