ŠNENOKLE ALI PARADIŽOT – “POLETNA” SLADICA

Ob naraščajočih temperaturah in prihajajočih poletnih mesecih bo vedno bolj zaželena prijetna osvežitev in ob hrani se bo prilegla tudi kakšna slastna, hladna osvežujoča sladica. Za ta namen vam predlagamo, da poskusite tradicionalno hrvaško sladico »Šnenokle«, ki je enostavna za pripravo in bo morda zanimiva alternativa drugim hladnim tudi poletnim sladicam kot je npr. tiramisu. Poskusite jo doma in se osvežujoče posladkajte ter okusno vstopite v poletje.

sladica

Sestavine:

 • 1 liter mleka
 • 4 jajca
 • 6 žlic sladkorja
 • 2 vanilin sladkorja
 • 2 žlici moke

Priprava:

 1. Jajca ubijemo in ločimo beljake in rumenjake.
 2. V loncu z debelim dnom segrejemo mleko na srednjem ognju.
 3. Medtem, ko se mleko greje, čvrsto stepemo beljake (najprej z nizko hitrostjo mešalnika, ki jo postopoma povečujemo)
 4. Zmanjšamo temperaturo kuhališča, na katerem se segreva mleko, in v mleko z žlico polagamo beljakove “cmoke”. Ko ti nabreknejo, jih obrnemo, da se pokuhajo še na drugi strani.
 5. Kuhane cmoke oz. »šnenokle« odstranimo iz mleka in jih položimo v ločeno posodo. Odstavimo lonec z mlekom s kuhališča.
 6. Posebej stepemo rumenjake, sladkor in vanilin sladkor ter mešamo toliko časa, da zmes posvetli in postane penasta.
 7. Nato dodamo moko in jo najprej vmešamo ročno, nato pa z mešalnikom. V nastalo mešanico dodamo še malo toplega mleka iz lonca.
 8. Mleko ponovno pristavimo na manjšo temperaturo in mu med stalnim mešanjem dodamo rumenjakovo zmes.
 9. Na majhnem ognju mešamo toliko časa, da dobimo želeno gostoto kreme. Z dobljeno kremo prelijemo »šnenokle« in vse skupaj postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Namig:

V posodice v katerih boste postregli šnenokle lahko kot podlago prej dodate nalomljene maslene kekse, ki jih prelijete z žlico maraskina (višnjev liker) ali ruma (morda pa lahko poskusite tudi s kakšnim drugim likerjem). Nazadnje lahko na vrh šnenoklov, preden jih postavite v hladilnik, da se ohladijo, dodate še naribano jedilno ali drugo čokolado. Tako boste dobili sladico Paradižot.


Želimo vam osvežilen dober tek!

Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.

PREBERITE ŠE RAPSODIJA OKUSOV V TARU