BARBAN – MESTECE PUSTOLOVŠČIN, TRADICIJE IN DIVJE KONJENIŠKE IGRE

Barban je slikovito srednjeveško naselje akropolskega tipa (zgoščeno naselje zgrajeno na vrhu hriba) v Istri. Nahaja se na južnem delu vzhodne Istre in leži nad dolino reke Raše ob cesti Pula – Labin – Rijeka. Od poznanega Labina ga loči le dobrih 15 km, od Pule 27 km in tudi iz Slovenije ni daleč saj ste lahko v Barbanu v dobrih dveh urah.

barban 1
Foto: TZ Barban

Že to je lahko razlog da Barban vsaj enkrat obiščete ali se ustavite za izlet, ko potujete ali letujete v Istri. Čeprav majhno mestece, lahko Barban ponudi veliko od vrhunske in lokalne gastronomije, prijetne in tudi luksuzne namestitve v okolici, zanimive in avanturistične outdoor ponudbe pa vse do bogate kulturno-zgodovinske dediščine.

barban 2
Foto: TZ Barban

V Barbanu boste tako prišli na račun vsi tisti, ki želite bolj poseben in miren dopust na dosegu morja, hkrati pa vsi izletniki, ki iščete zanimivo raziskovanje tega mesteca in njegove okolice.

barban 3
Foto: TZ Barban

Bolj aktivni se tako lahko podate na izlete oz. safarije z buggyji, quadi in kajaki z Istra Adventure ali pa izkusite najboljši adrenalinski park v Istri – Glavani Park, ki nudi številne možnosti za adrenalinska doživetja od različnih višinskih stez, plezalne stene, zip line, adrenalinske gugalnice pa do edinstvenega horizontalnega katapulta.

barban 4
Foto: TZ Barban

Področje Barbana je idealno za ljubitelje narave, saj se v okolici nahaja veliko pohodnih, kolesarskih in konjeniških stez kot so „Putem mlinova“, „Putem špilja“, „Putem izvora“ itd., kot tudi poučno rekreativnih steza kot sta „Puntera – kanal Raša“ in „Blaz – ustje Raše“. Vsi ljubitelji konj in tisti, ki bi to poskusili pa se boste lahko na izlet v naravo podali s konji iz Ranča Barba Tone.

barban 5
Foto: TZ Barban

Za namestitev so na tej destinaciji na voljo številne hiše za oddih, apartmaji, v bližini se nahaja tudi kamp „Camp Dvor“ kot tudi vile z bazeni kot je npr. Villa Štefanija, ki ob tem nudi tudi vrhunsko gastronomijo ob izjemnem razgledu. Za pristne lokalne in tradicionalne okuse pa bosta poskrbela Konoba Vorichi in Restoran Prstenac.

barban 6
Foto: TZ Barban

Barbanci pa so morda najbolj poznani kot zvesti in ponosni čuvaji tradicije in tradicionalnih iger, in ena izmed glavnih znamenitosti ter simbolov je viteško-konjeniško tekmovanje „Trka na prstenac“. V tem tekmovanju izkušeni konjeniki tekmujejo med seboj kdo bo s kopjem in med galopom s konjem, najbolj natančno zadel obešen obroč – prstenac.

barban 7
Foto: TZ Barban

Dogodek, ki se organizira vsako leto 3. vikend v avgustu, privabi ogromno obiskovalcev, ki jih je lahko celo do 10.000. Letos se bo tekmovanje odvijalo med 18.08. in 20.08.2023, pri čemer bo 19.08. potekala bolj neformalna „Trka na viticu“ medtem ko se bo glavni dogodek „Trka na prstenac“ odvil v nedeljo 20.08.2023.

barban 8
Foto: TZ Barban

Ker pa „Trka na prstenac“ poteka samo enkrat na leto, so si v Barbanu zamislili program „Enjoy & Explore Barban Tradition“. Program je zamišljen kot interpretativni voden ogled po Barbanu v spremstvu strokovnega vodiča.

barban 9
Foto: TZ Barban

Tekom ogleda se bodo obiskovalci lahko seznanili s tradicijo in zgodovino Barbana, spoznali „Muzej Trke na prstenac“ posvečen tej tradicionalni dirki ter obiskali dirkalno stezo, kjer trenirajo konjeniki v pripravah za dirko.

barban 10
Foto: TZ Barban

Voden ogled poteka vsako sredo v juliju in avgustu do zadnje srede pred samo dirko, in se prične ob 17:00 na osrednjem trgu. Kronanje programa pa je „Mini tržnica lokalnih proizvoda“ kjer bodo gosti imeli priložnost poskusiti in tudi kupiti domače lokalne izdelke in spominke.

barban 11
Foto: TZ Barban

Barban vas lepo vabi, da jih obiščete in skupaj z njimi doživite njihov dogodek leta ter spoznate bogato tradicijo, ki so jo skrbno prenesli iz preteklosti in ohranili za prihodnost. Doživite „Trku na prstenac“ ali pa se podajte v Barban na aktiven, adrenalinski ali poučen izlet ali morda celo na naslednje počitnice.

Več informacij o Barbanu najdete na spletni strani Turistične skupnosti Barban.

PREBERITE ŠE SPOZNAJTE GLOBINE JADRANA – TOP 5 LOKACIJ ZA POTAPLJANJE NA HRVAŠKEM