Za pripravo pečenega purana oz. “purice potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 cela purica (približno 2,5 kg)
- 200 g čebule
- 200 g korenja
- 1 dl belega suhega vina
- 5 dl vode
- 100 g mesnate dimljene slanine
- 80 g medu
- 1 žlica suhega rožmarina
- 2 hruški
- 1 srednje velik grozd belega grozdja
- mlinci in kuhan brstični ohrovt za prilogo
Priprava
- Očiščeno purico nasolimo in notranjost posujemo z rožmarinom. Dodamo na rezine narezano slanino, oprani hruški, grozdne jagode in polovico medu. Purici zašpilimo votlino in jo z vrvico povežemo, da obdrži lepo obliko. Premažemo jo s preostalim medom in postavimo v pekač, katerega dno smo potresli z narezano čebulo in korenjem. Dolijemo belo vino in približno 5 dl vode.
- Pečico segrejemo na 185 °C, purico postavimo v pečico in jo med občasnim prelivanjem pečemo 1 uro in pol. Med peko purico obrnemo.
- Pečeno purico razkosamo, prelijemo s precejenim sokom, ki je nastal pri peki, in ponudimo z razpolovljenimi hruškami, grozdnimi jagodami, kuhanim brstičnim ohrovtom in kuhanimi mlinci.
Za recept se najlepše zahvaljujemo reviji Dober tek.