Za pripravo pečenega purana oz. “purice potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 cela purica (približno 2,5 kg)
- 200 g čebule
- 200 g korenja
- 1 dl belega suhega vina
- 5 dl vode
- 100 g mesnate dimljene slanine
- 80 g medu
- 1 žlica suhega rožmarina
- 2 hruški
- 1 srednje velik grozd belega grozdja
- mlinci in kuhan brstični ohrovt za prilogo
Priprava
- Očiščeno purico nasolimo in notranjost posujemo z rožmarinom. Dodamo na rezine narezano slanino, oprani hruški, grozdne jagode in polovico medu. Purici zašpilimo votlino in jo z vrvico povežemo, da obdrži lepo obliko. Premažemo jo s preostalim medom in postavimo v pekač, katerega dno smo potresli z narezano čebulo in korenjem. Dolijemo belo vino in približno 5 dl vode.
- Pečico segrejemo na 185 °C, purico postavimo v pečico in jo med občasnim prelivanjem pečemo 1 uro in pol. Med peko purico obrnemo.
- Pečeno purico razkosamo, prelijemo s precejenim sokom, ki je nastal pri peki, in ponudimo z razpolovljenimi hruškami, grozdnimi jagodami, kuhanim brstičnim ohrovtom in kuhanimi mlinci.
Za recept se najlepše zahvaljujemo reviji Dober tek.
Hrvaška je veliko več kot sonce in morje. Spoznajte z nami zanimive ljudi, kulinariko, naravo, dogodke ter možnosti za aktivnosti in namestitev. Obiščite na drugačen način poznane in nove kraje ob morju in na celini. Upamo, da boste ob tem ugotovili: »Oh! Tako Hrvaške še ne poznam.«
