Ko se bliža pomlad, si za razliko od bolj krepkih zimskih jedi, že počasi zaželimo bolj lahke in preproste jedi. In če je hkrati še priprava preprosta in hitra, jed pa tudi zdrava, imamo dobrega kandidata za naš tedenski jedilnik. Zato vam tokrat predstavljamo sicer preprosto a hkrati zanimivo jed z dodanim varaždinskim karakterjem. Ječmen ima morda v Sloveniji sicer najbolj prepoznavno vlogo v ričetu in ga poznamo bolj kot ješprenj, kar pa je dejansko izraz za oluščen ječmen. Vsebuje veliko koristnih hranilnih snovi in ima veliko pozitivnih vplivov na zdravje in počutje kot npr. pri prebavi, zniževanju holesterola, zmanjševanju tveganj obolenj srca in ožilja in nenazadnje tudi pomaga pri uravnoteženi prehrani in lahko pripomore k zmanjševanju telesne teže.
V tokratnem receptu, ki ga je pripravila restavracija Bedem iz Varaždina, poskusite ječmenovo kašo z igrivim dodatkom suhih sliv.
Sestavine:
- 30 dag ječmenove kaše
- 20 dag svežih jurčkov
- 10 dag suhih sliv
- 0,5 dag čebule
- 5 dag masla
- 0,5 dl smetane za kuhanje
- Sol
- Poper
Priprava:
- Ječmenovo kašo skuhamo v slani vreli vodi v razmerju 1:3. Kuhamo jo na zmerni temperaturi 15 – 20 minut (oz. odvisno od navodil).
- Kašo nato pustimo nekaj časa, da popije vso vodo in po želji malo popopramo.
- Čebulo drobno nasekljamo in jo v ponvi prepražimo na maslu.
- V ponev dodamo narezane jurčke (če nimamo svežih jurčkov, lahko dodamo zamrznjene ali kakšne druge gobe).
- Gobe nekaj minut dušimo in nato dodamo nasekljane suhe slive, predhodno skuhano kašo in smetano za kuhanje ter vse lepo premešamo in kuhamo še nekaj minut.
- Nazadnje po potrebi in okusu še dodatno začinimo ter jed postrežemo z dekoracijo po želji.
Želimo vam lahek in zdrav dober tek!
Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.