“ISTRA NA KROŽNIKU” IN ISTARSKI ŠTRUCLJI

“Istra na pijatu” predstavlja inovativno gastro-kulturno platformo, ki jo je ustvarila Lenka Šajina, interpretka dediščine in ambasadorka Slow Fooda, in predstavlja edinstven pristop k predstavitvi istrske kulinarične tradicije. S strokovno interpretacijo gastronomske dediščine ta projekt povezuje bogato kulinarično tradicijo istrskega polotoka z materialno in nematerialno dediščino ter ustvarja avtentično zgodbo o identiteti regije.

Istra na pijatu 1
Foto: Istra na pijatu, Facebook

“Istra na krožniku” je več kot gastronomski projekt – je prostor, kjer interpretacija dediščine obuja tradicijo, kjer vsaka jed postane okno v bogato istrsko zgodovino, skozi jedi pa se izkusijo pristni okusi in arome, zaradi katerih je Istra tako edinstvena destinacija. Na tak način istrska gastronomska dediščina ni samo predstavljena, temveč ustvarja čustveno povezavo in navdihuje nove generacije, da odkrivajo in vzljubijo tradicionalne istrske okuse.

Istra na pijatu 2
Foto: Istra na pijatu, Facebook

V središču projekta je interpretativni pristop k tradicionalni gastronomiji, kjer je skozi skrbno izbrane jedi in recepte predstavljeno bistvo istrske kuhinje. Lenka Šajina, z bogatimi izkušnjami iz turizma in kot Slow Food ambasadorka, skozi recepte in gastro-kulturne dogodke, povezuje tradicijo s sodobnimi trendi v gastronomiji in jih predstavlja širši publiki s poudarkom na lokalni kulturni in gastronomski dediščini.

Istra na pijatu 3
Foto: Istra na pijatu, Facebook

“Istra na krožniku” tako inovativno ustvarja edinstven spoj med tradicionalno gastronomijo in sodobno predstavitvijo. Vsaka jed postane okno v bogato istrsko zgodovino, kar boste najbolje izkusili oz. bolje rečeno okusili kot obiskovalec kakšnega njihovega dogodka ob strokovno vodeni interpretaciji, ali pa boste to doživeli doma ob pripravi enega izmed tradicionalnih istrskih receptov.

Istra na pijatu 4
Foto: Istra na pijatu, Facebook

Tokrat spoznajte in poskusite »istarske štruclje«, testenine in tradicionalno jed, ki se pripravlja za pustno nedeljo. So enostavni za pripravo a tako posebni in so lahko samostojna jed ali pa priloga. Jed, ki je v Istri sestavni del pustnega obdobja, pa boste pripravili po receptu istrijanke Davorke Šajina iz Katuna Lindarskog pri Pazinu.

SESTAVINE
• 300g moke
• 300g krušnih drobtin
• 300g ribanega kravjega sira
• 6 jajc
• Malo mlačne vode

PRIPRAVA
1. V veliki skledi stepemo jajca, dodamo nariban sir, drobtine in moko.
2. Dodamo malo mlačne vode in testo mešamo toliko časa, da začne odstopati od posode.
3. V loncu zavremo vodo.
4. Z jedilno žlico nato zajemamo testo in ga polagamo v vrelo vodo ter kuhamo deset minut.

Tradicionalno se istrski štuclji jedo s piščančjo omako (šugo), podali pa se bodo tudi številnim drugim omakam ali jedem kot priloga. Nenazadnje jih lahko postrežete enostavno prelite z oljčnim oljem kot samostojno jed.

Istra na pijatu 5
Foto: Istra na pijatu

“Istro na krožniku” boste lahko odkrivali na družbenih omrežjih in spodnjih povezavah. Skupaj z Lenko pa vas vabimo, da jih obiščete tako na spletu ali na prihodnjih dogodkih.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/people/Istra-na-pijatu/61564223979852/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/istra_na_pijatu/

PREBERITE ŠE KROFI – OKUS PUSTNE TRADICIJE