6 IDEJ ZA PRVOMAJSKI PODALJŠANI VIKEND

Zagreb

Če se boste za podaljšani vikend ob 1. maju odločili obiskati Zagreb, vam predlagamo, da raziščete zanimivosti, ki se skrivajo v ulicah in četrteh mesta. Prav vse zagrebške znamenitosti se priročno nahajajo v centru mesta in jih je možno obiskati peš. Predlagamo, da seveda pričnete s starim mestnim jedrom z ogledom cerkve svetega Marka in zgradbe hrvaškega parlamenta Sabora.

prvomajski 1
Foto: J. Duval, arhiv Turističke zajednice grada Zagreba (media.infozagreb.hr)

Eden najbolje ohranjenih spomenikov starega Zagreb so Kamenita vrata, edina ohranjena vrat starega obrambnega sestava. Oba dela starega mesta – Gornji in Donji grad – povezuje žična vzpenjača „Uspinjača“, najstarejše prevozno sredstvo organiziranega prevoza potnikov v Zagrebu. Hkrati vsekakor ne izpustite obiska tržnice „Dolac“.

prvomajski 2
Foto: S. Carek, arhiv Turističke zajednice grada Zagreba (media.infozagreb.hr)

Zagreb je kot metropola mesto s številnimi muzeji od tradicionalnih kot so Muzej moderne umetnosti (Muzej suvremene umjetnosti), Arheološki muzej, in Muzej umetnosti in obrti (Mutej umjetnosti i obrta), pa do bolj nenavadnih kot so Muzej prekinjenih zvez (Muzej prekinutih veza, Muzej iluzij ali Muzej mačkov – in to ne štirinožnih ampak tistih, ki so posledica alkohola (Muzej mamurluka).

prvomajski 3
Foto: S. Carek, arhiv Turističke zajednice grada Zagreba (media.infozagreb.hr)

Zagreb je tudi ena izmed najbolj zelenih metropol. Tako se v centru, v srcu Zelene potkove (urbanistični in zeleni predel mesta, ki jo sestavlja sedem trgov), nahaja Zrinjevac, prelep park in trg poln zelenja. Hkrati se v centru nahaja tudi zeleni park Ribnjak. Na vzhodu mesta pa se nahaja bolj poznani Maksimir, najlepši zagrebški park v katerem se nahaja tudi mestni živalski vrt, ki je tudi privlačna točka za izlet v Zagreb.

prvomajski 4
Foto: J. Duval, arhiv Turističke zajednice grada Zagreba (media.infozagreb.hr)

Več na: https://www.infozagreb.hr/


Plitvička jezera

Plitvička jezera so najstarejši in tudi največji narodni park Republike Hrvaške. Plitviška jezera tvorijo skupino 16 jezer, ki so povezana s številnimi slapovi. Jezera so med seboj povezana z lesenimi potmi, ki vas bodo vodile med slapovi.

Narodni park se prebuja v pomladi in privablja prve obiskovalce, zato je obisk spomladi kot nalašč za vse tiste, ki želite neovirano občudovati in izkusiti čudovito naravo ter se bolj zasebno nadihati svežega zraka.

prvomajski 5
Foto: JU NP Plitvička jezera (np-plitvicka-jezera.hr)

Za vse pohodnike so na voljo številne poti Narodnega parka Plitviška jezera. Ob pogledu na čudovite slapove in počitku na spomladanskem soncu boste lahko doživeli prebujanje narave in si napolnili baterije za nove življenjske izzive.

prvomajski 6
Foto: JU NP Plitvička jezera (np-plitvicka-jezera.hr)

Plitvička jezera bodo idealna za daljši vikend izlet zato vam priporočamo, da si splanirate svoj obisk z napotki na njihovi spletni strani in tam preverite možnosti za nastanitev, aktivnosti ter stanje v parku.

Več na: https://np-plitvicka-jezera.hr/


Aquatika

AQUATIKA je edini sladkovodni akvarij na Hrvaškem in drugi dom mnogim tudi edinstvenim t.i. endemičnim živalskim vrstam iz hrvaških rek. Edinstveno je tudi arhitekturno vpeta v okolje in s svojo zasnovo akvarijev in bazenov ponuja edinstven in celovit vpogled v reko in življenje v njej.

prvomajski 7
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

V Sloveniji bližnjem Karlovcu, kjer se nahaja akvarij, se tako ponuja edinstvena priložnost za zanimiv in poučen družinski izlet. Potopite se v reko z AQUATIKO in spoznajte bogato in skrivnostno življenje v rekah.

prvomajski 8
Foto: AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Več na: https://www.aquariumkarlovac.com/en/homepage/


Otok Rab

Poznan kot otok sonca, peska, morja in lepote ter kot eden najbolj zelenih otokov na Jadranu, je Rab prepleten z več kot 100 kilometri pohodniških in kolesarskih poti, kjer lahko v lastnem tempu sami raziskujete lepoto njegove sredozemske pokrajine.

prvomajski 9
Foto: Goran Novotny, TZG Rab

Kamnite ulice romanskega starega mestnega jedra Raba, pogled na morje z zvonika katedrale, slastna rabska torta, rekreacija v hrastovem gozdu ali znameniti ter zloglasni Goli otok z nekdanjim taboriščem političnih zapornikov, so le nekatere od impresivnih znamenitosti in zanimivosti, ki jih lahko odkrijete in doživite med počitnicami na otoku Rab.

prvomajski 10
Foto: TZG Rab

Na otoku se vam ponujajo možnosti za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti ali kolesarske izzive. Prav tako pa se najde marsikaj tudi za ljubitelje pohodništva na Rabu, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem pa vas bodo zadržali čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

prvomajski 11
Foto: TZG Rab

Več na: https://www.rab-visit.com/


Paklenička riviera

Če želite biti na počitnicah aktivni in izživeti svoj pustolovski duh, bo Paklenička riviera pravi kraj za vas.

Narodni park Paklenica je idealna destinacija za ljubitelje sprehodov in pohodništva, a to še vsekakor ni vse kar lahko ponudi park. Na samem vhodu v kanjon Velike Paklenice vas pričakajo mogočne pečine – sanje vsakega plezalca in alpinista. Brzice zgornjega toka reke Zrmanje so idealno mesto za nepozaben rafting in kanu, ljubitelje gibanja na dveh kolesih pa bo privabil niz kolesarskih stez. Kraško podzemlje na tem področju, je bogato s čudovitimi podzemnimi jamami, od katerih lahko obiščete kar tri v neposredni bližini – Manita peć, Modrić jama in Cerovačke pećine.

prvomajski 12
Foto: Luka Tambača, Javna ustanova Nacionalni park Paklenica

Obstaja nešteto možnosti, s katerimi si lahko polepšate bivanje na Rivieri Paklenica. Nacionalni parki Paklenica, Krka, Kornati in Plitvička jezera ter naravni parki Velebit, Vransko jezero in Telaščica vas bodo navdušili z neskončno lepoto narave, zgodovinska mestna jedra Zadra, Nina in Paga pa s harmonijo starodavnega in modernega. Osupljivo lepoto Velebita pa boste najlepše in najbolje doživeli na enem izmed foto safarijev.

prvomajski 13
Foto: Ivan Čorić, Javna ustanova Nacionalni park Paklenica

Več na: https://www.rivijera-paklenica.hr/izleti


Novi Vinodolski

Riviera Novi Vinodolski se razprostira na približno 25 kilometrih obale: poleg Novega Vinodolskega velja omeniti kot poglavitne dele riviere predvsem obmorska mesta Povile, Klenovica, Smokvica in Sibinj.

prvomajski 14
Foto: Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski (www.tz-novi-vinodolski.hr)

Če želite uživati ​​v ribolovu in ribjih specialitetah, priporočamo obisk Klenovice, enega najbolj znanih ribiških mest na Jadranu. Smokvica in Sibinj pa sta majhna simpatična turistična kraja, ki dopolnjujeta bogato turistično ponudbo Riviere Novi Vinodolski.

prvomajski 15
Foto: Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski (www.tz-novi-vinodolski.hr)

Poleg turizma je Novi Vinodolski zgodovinsko pomemben tudi zaradi Vinodolskega zakonika, enega najpomembnejših dokumentov iz srednjega veka (1288). Novi Vinodolski krasijo tudi staro mestno jedro, ostanki pavlinskega samostana, frankopanski grad s 4 stolpi, hiša bratov Mažuranić in še mnogo več.

prvomajski 16
Foto: Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski (www.tz-novi-vinodolski.hr)

Izjemna geografska lega, blago in prijetno podnebje, ki omogoča športne aktivnosti skoraj vse leto, ter atraktivne kolesarske poti, naredijo Crikveniško-Vinodolsko riviero idealno destinacijo za kolesarske navdušence, ne glede na to, ali se s tem ukvarjate profesionalno ali rekreativno. Popeljete se lahko ob čudovitih plažah, slikovitih srednjeveških naseljih, veličastnih frankovskih gradovih ali čez strme pečine, kakorkoli kolesarski užitek bo zagotovljen.

prvomajski 17
Foto: Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski (www.tz-novi-vinodolski.hr)

Vsekakor pa pri odkrivanju riviere ne izpustite: Oči Vinodola – za čudovite razglede, otoček sv. Marin (San Marino) – z antično zgodbo, in Nebeške labirinte – za kozmičen izlet poln energije.

Več na: https://www.tz-novi-vinodolski.hr/

PREBERITE ŠE PONUDBA MESECA – POMLADNA KULINARIČNA PONUDBA KUKURIKU