3 IZLETNE STEZE V NARODNI PARK RISNJAK

Manj kot 15 km zračne linije od morja se v zaledju mesta Rijeka in kvarnerskega priobalnega pasu razprostira Narodni park Risnjak. Nahaja se na področju Gorskega kotarja, ki je najbolj gozdnato področje zahodne Hrvaške in zavzema prostor masivov Risnjaka ter Snježnika.

risnjak-1
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Morda najbolj primerno izhodišče za raziskovanje NP Risnjak, predvsem pa za začetnike in družine, bo prav glavni vhod pri naselju Crni Lug, kjer se nahaja tudi uprava parka, info točka, penzion in kamp. Za vstop v park je potrebna vstopnica, ki jo lahko kupite na vhodu v park pri Crnom Lugu (Bijela Vodica) ali pa kontaktirate upravo parka in znaša trenutno 5,97€ za odrasle, za otroke do 7. leta starosti pa je brezplačna. Hkrati pa imate možnost, kar bo predvsem dobrodošlo za skupine, da lahko najamete tudi vodiča za izvir Kolpe, stezo Vilje-Risnjak ali celodnevno vodenje.

risnjak-2
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Do Crnog Luga lahko iz Slovenije prispete iz smeri Delnic npr. preko Kočevja ali pa iz smeri Rijeke, pot pa vam bo vzela dobri 2 uri vožnje, kar omogoča tudi možnost enodnevnega izleta. Dve izhodiščni točki za vstop v park, ki bi jih tokrat dodatno omenili pa sta tudi Vilje in Razloge, saj obe točki omogočata parkiranje, hkrati pa pomenita le dodatnih cca. 30 min vožnje iz prej navedenih smeri.

risnjak-3
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Glavne izletniške točke oz. lahko rečemo kar zvezde NP Risnjak, sta vrhova Veliki Risnjak in Snježnik ter pravljični izvir reke Kolpe. Do njih vodijo številne pohodniške poti oz. steze, različne zahtevnosti, dolžine in primernosti. Med številnimi stezami pa smo tokrat izbrali takšne, ki so primerne za manj zahteven pohod v park.

POUČNA STEZA LESKA

risnjak-4
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

V parku se na nadmorski višini 700 m nahaja učna steza Leska dolga 4,2 km s 23 informativnimi tablami v angleščini in hrvaščini, ki bodo pohodnikom predstavili zgodovino parka in njegovo naravno in kulturno dediščino. Steza je bila projektirana tako, da omogoča vsem obiskovalcem samostojni pohod, njen začetek pa je v bližini uprave in penziona NP Risnjak v Crnem Lugu. Glede na vašo radovednost in možnimi 23-timi postanki bo vaš pohod trajal cca. 2 uri. Leska pa je dostopna tudi pozimi in za ljubitelje zime je mogoč edinstven pohod po stezi na krpljah, ki si jih lahko izposodite v restavraciji na vhodu pri Bijeli Vodici.

risnjak-5
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

STEZA VILJE – RISNJAK

risnjak-6
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Steza Vilje – Risnjak nudi najkrajši in najlažji vzpon na vrh Risnjaka in je steza lažje do srednje zahtevnosti. Začetek steze je parikirišče in vhod v park Vilje, ki velja tudi za najbližji možni dostop z avtomobilom. Do Vilja se morda najenostavneje pride iz smeri Rijeke proti zaselku Gornje Jelenje. Steza najprej poteka po gozdni cesti do Medvjeđih vrata nato pa sledi krajši vzpon do Schlosserove livade in planinskega doma ob vznožu samega vrha Risnjaka. Planinski dom Josip Schlosser Klekovski ali Schlosserjev dom je odprt od začetka maja do konca oktobra in nudi okrepčilo kot tudi možnost prenočitve v skupnih sobah. Sam vzpon na Risnjak vam bo tako vzel dobro uro, kot pa že omenjeno imejte kot za vsak pohod primerna pohodniška oblačila in obutev.

risnjak-7
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

STEZA RAZLOGE – IZVIR KOLPE

risnjak-8
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Izvir Kolpe je najbrž najimenitnejša vsekakor pa najbolj poznana točka NP Risnjak. Vas Razloge je najbližja pohodna točka do izvira, do same vasi pa lahko prispemo iz naselja Crni Lug, od koder se odpravimo v smeri Malo Selo, nato pa zavijemo z glavne ceste na ožjo asfaltirano cesto kjer po cca. 8 km prispemo v vas. Tam boste našli večje parkirišče in informacijsko točko, sama pot proti izviru pa se začne ob drugi zanimivosti tega kraja – poučnem centru za obiskovalce “Goranska kuća znanja” (Goranska hiša znanja), kjer se lahko seznanite s tradicijo in rokodelstvom vaškega življenja kot tudi zvermi parka – risom, volkom in medvedom.

risnjak-9
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Sama pot do izvira je kratka in boste zanjo potrebovali 35 do 45 minut, označena pa je kot pot srednje težavnosti zaradi strmega spusta proti kanjonu reke. Ob tem velja opomniti, da je ob večjih padavinah in spomladi zaradi topljenja snega, lahko prehodnost kanjona zaradi višjega vodostaja ovirana, zato je takrat dobro stanje predhodno preveriti ali pa planirati obisk v lepšem vremenskem obdobju in v toplih ter suhih mesecih. Vsekakor pa bo pohod do kristalnega modro-zelenega izvira čudovito doživetje narave, njenih lepot in skrivnosti.

risnjak-10
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Več informacij o narodnem parku lahko najdete na spletni strani NP Risnjak. Stanje v parku pa si lahko preko spletne kamere ogledate TUKAJ.

PREBERITE ŠE NARODNI PARK RISNJAK – NAJMANJŠI A MORDA EDEN NAJLEPŠIH