NARODNI PARK RISNJAK – NAJMANJŠI A MORDA EDEN NAJLEPŠIH

Vir: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Manj kot 15 km zračne linije od morja se v zaledju mesta Rijeka in kvarnerskega priobalnega pasu razprostira Narodni park Risnjak. Nahaja se na področju Gorskega kotarja, ki je najbolj gozdnato področje zahodne Hrvaške in zavzema prostor masivov Risnjaka ter Snježnika.

risnjak-1
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Največji del Narodnega parka je pokrit z gozdom v katerega so vkomponirani gorski travniki Leska, Šegina in Lazac. Njegova zgodovina sega v 50. leta prejšnjega stoletja, ko je bilo leta 1953 to področje proglašeno za narodni park. Obseg parka, se je skozi čas tudi spreminjal in povečeval, saj je pod park leta 1997 prešlo območje Kolpe in njenega izvira. Je sicer najmanjši narodni park na Hrvaškem, a ne glede poln zanimivih naravnih vsebin in aktivnosti.

risnjak-2
Izvir Kolpe. Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Dolina reke Kolpe je tudi edini naseljeni del narodnega parka, kjer se nahaja nekaj vasi v katerih živi okoli 50 prebivalcev. Dostop do izvira Kolpe pa je možen iz naselij Razloge, Hrvatsko ali Kupari, hoja pa traja od ure do tri ure, odvisno od smeri iz katere prihajate.

risnjak-3
Veliki Risnjak. Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Najvišji vrh parka je Veliki Risnjak (1528 m), skupaj z masivom Snježnik (1506 m) pa ustvarjata klimatsko in vegetacijsko bariero med primorskim in planinskim delom Hrvaške. Z obeh vrhov se razprostirajo čudoviti razgledi, ki se razprostirajo prek Kvarnerskega zaliva, Istre in Julijskih Alp do sosednje Slovenije, in bodo zagotovo ostali v lepem spominu vsakega pohodnika.

risnjak-4
Snježnik. Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Do vrha Velikega Risnjaka vodi 5 markiranih planinskih poti iz več smeri, pot v eno smer pa traja od slabe ure (vhod Vilje) pa do treh ur (vhod Crni Lug). Do Snježnika pa je najkrajša pot, ki traja cca. 1 uro, iz smeri Platak, kjer se nahaja tudi smučišče, ali pa iz smeri Lazac, ki se nahaja med obema vrhovoma. Livada Lazac je prav tako odlična izhodiščna točka za vse, morda sicer bolj izkušene in telesno pripravljene pohodnike, ki bi želeli naenkrat obiskati obe planini, saj se prikladno nahaja med obema vrhovoma.

risnjak-5
Planinski dom Josip Schlosser Klekovski ali Schlosserjev dom. Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Ob vznožju vrha Velikega Risnjaka se na prekrasnem travniku nahaja urejen planinski dom Josip Schlosser Klekovski, ki nudi okrepčila, pa tudi namestitev pohodnikom v skupnih sobah. Planinski dom imenovan tudi Schlosserjev dom je odprt od začetka maja do konca oktobra. Na Snježniku se ob vznožju vrha sicer nahaja še planinski dom Moša Albahari, ki pa ni v uporabi in žal v dotrajanem stanju čaka na sanacijo.

risnjak-6
Planinski dom Moša Albahari (zaprt) na Snježniku. Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Živalski svet je neločljiv del narodnega parka saj mu daje svojevrsten pečat. Področje NP Risnjak je naravno prebivališče treh velikih evropskih zveri: medveda, volka in risa, zastopana pa je tudi ostala divjad. Prav ris, ki je bil v času oblikovanja parka dominanten na tem področju, je dal parku njegovo ime.

risnjak-7
Ris (Lynx lynx). Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Žal pa je, sicer dovoljeni lov, v preteklosti popolnoma izkoreninil avtohtono populacijo risa v parku. Kljub temu pa se je po poselitvi sosednjih slovenskih hribov, ris ponovno vrnil in naselil področje parka. Park se ponaša tudi z bogato raznovrstnostjo ptic. Z ornitološkimi raziskavami je bilo ugotovljeno, da v parku tako živi kar 114 vrst ptic kot so npr. divji petelin, triprsti detel, sivi sokol in druge. Zelo bogat pa je tudi rastlinski svet, saj v parku uspeva kar 1148 vrst in podvrst rastlin in dreves.

risnjak-8
Rastlinski svet NP Risnjak. Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

NP Risnjak je idealna destinacija za vse tiste, ki si želijo aktivnega oddiha, predvsem pohodništva pa tudi gorskega kolesarjenja in športnega ribolova. Seveda pa je za vse, ki radi uživajo v neokrnjeni naravi pa tudi opazovanju živali, saj je na voljo tudi nekaj opazovalnic, kjer lahko stopite v stik z naravo in njenimi zvoki ter prizori.

risnjak-9
Info točka. Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr/)

Nekateri deli parka so sicer dostopni tudi pozimi, vendar pa bo za večino obiskovalcev najprimerneje obiskati park ob sončnih dnevih pomladnih, poletnih in jesenskih mesecev. Ne glede pa priporočamo, da se predhodno za lep in brezskrben izlet v parku seznanite s priporočili za varen obisk. Za konec še to, za vstop v park je potrebna vstopnica, ki jo lahko kupite na vhodu v park pri Crnom Lugu (Bijela Vodica) ali pa kontaktirate upravo parka, in znaša trenutno 5,97€ za odrasle, za otroke do 7. leta starosti pa je brezplačna. Hkrati pa imate možnost, kar bo predvsem dobrodošlo za skupine, da lahko najamete tudi vodiča za izvir Kolpe, stezo Vilje-Risnjak ali celodnevno vodenje.

Več informacij o narodnem parku lahko najdete na spletni strani NP Risnjak. Stanje v parku pa si lahko preko spletne kamere ogledate TUKAJ.

PREBERITE ŠE TRIJE NARAVNI PARKI ZA OBISK TUDI POZIMI.