SRIJEM IN SLAVONIJA – BABJE POLETJE NA SPREHODU IN POHODU PO SRIJEMU

Skupaj jih je šest, urejenih, označenih, trasiranih, kartiranih, ki se nadaljujejo po že obstoječih znanih pohodniških in kolesarskih poteh Srijema in Slavonije ter vodijo skozi najlepše pokrajine Fruške gore.

srijem-1
Foto: Darko Kešnjer (vir TZ VSŽ)

Šest tematskih pohodniških poti, od katerih štiri vodijo na 253 metrov visoko Skandalo, skrajno vzhodno kontrolno točko Hrvaške planinske obhodnice na Fruški gori. Doživite nežno sremsko pokrajino, neskončne vinograde, privoščite si oddih v eni od znamenitih kleti in več kot 80 kilometrov čistega užitka – to vse nudi nov turistični produkt Vukovarsko-sremske županije, ki ponuja popolno kombinacijo rekreacije in hedonizma.

Poti Odescalchija

Kdor bo izbral Poti Odescalchija, najdaljšo izmed šestih poti, se bo podal na 22 kilometrov dolgo pot od sremske vasi Bapska do posestva Principovac. Prav na tem posestvu je znamenita iloška knežja družina, po kateri je pot dobila ime, že davnega leta 1710 zasadila prvo trto traminca. Danes je Principovac, ki je v lasti je nagrajene Iloške kleti, ena najatraktivnejših vinorodnih leg v celinski Hrvaški. Zato vsekakor priporočamo, da si privoščite kratek oddih na poti ob kozarcu penine Princeps ali vrhunskega vina, morda celo znamenitega Traminca.

srijem-2
Foto: Danijel Soldo (vir TZ VSŽ)

Pozitivna utrujenost in zadovoljstvo po številnih prehojenih ali prekolesarjenih kilometrih, tišina vinogradov in pogled na Donavo ter panoramo pisanega Iloka, bo zagotovo neprecenljiva izkušnja na poti Odescalchija.

Dve različici Skandale

srijem-3
Foto: Danijel Soldo (vir TZ VSŽ)

Daljša je dolga 14, krajša 9 kilometrov. Obe krožni poti nosita ime Skandala, kar je kot omenjeno naziv najbolj vzhodne kontrolne točke Hrvaške planinske obhodnice. Obe poti se pričneta z razgledišča in znamenite iloške vinorodne lege Vukovo, ter vodita skozi vinograde do Liske (ki je z 297 metri nadmorske višine najvišji vrh hrvaškega dela Fruške gore) in naprej skozi Skandalo nazaj do izhodišča. Poti in kontrolna točka Skandala vabijo na oddih, osvežitev, piknik v naravi, fotografiranje za spomine in tudi družbena omrežja, hkrati pa bodo tam planinci dobili kontrolni žig in se podali novim izzivom naproti.

Ali veste, katero je najbolj vzhodno hrvaško naselje?

Radoš je zadnje ali prvo naselje na Hrvaškem, odvisno seveda s katere strani prihajate. Dobro je poznan ljubiteljem vina, saj se tam nahaja klet Papak z ekskluzivno vinsko linijo „Radosh“, ki je dobila ime po tej vasi. Od letos pa skozi vas vodita dve pohodniško-planinski poti, od katerih je prva 17 kilometrov dolga pot z atraktivnim imenom Lovka – Radoš, na kateri boste odkrili lepoto traminca. Drugo, 12 kilometrov dolgo pot Slovaška hiša (Slovačka kuća), na kateri se boste naužili lepot in tišine Srijema, pa najbolje opiše doživetje, ki vas čaka ob pohodu na Lisko, že omenjeni najvišji vrh Srijema.

srijem-4
Foto: Danijel Soldo (vir TZ VSŽ)

Na Lisko s Principovca vodi tudi 6,5 kilometra dolga pot skozi vinograde in gozdove, ki je tudi edina ob Slovaški hiši, ki ne poteka čez Skandalo.

Sledite svojemu ritmu…

Šest novih tematskih pohodniških poti je plod uspešnega sodelovanja med Turistično skupnostjo Vukovarsko-sremske županije in Hrvaškim planinskim društvom Cibalia iz Vinkovcev, katerega člani redno planinarijo po tej prelepi pokrajini. Sami najbolje vedo, da sta poletje in pestra jesen v Srijemu pravi čas za pohodništvo, sprehode in kolesarjenje.

In brez strahu, nemogoče se je izgubiti, saj je vse ustrezno označeno. Na začetku vsake poti je namreč tabla z osnovnimi informacijami in QR kodo, ki vodi do povezave Hrvaškega planinskega društva Cibalia z GPX sledmi, prometnimi znaki in oznakami, višinskimi profili in 3D pogledom.

srijem-5
Foto: Danijel Soldo (vir TZ VSŽ)

Žig na Skandali za planince, oddih v eni izmed vinotočev ob kozarcu vrhunskega vina, druženje z najljubšo ekipo ali družino in preživljanje časa na prostem so vredni vsakega koraka. Sledite svojemu ritmu in uživajte v čistem zraku na slikovitih pohodniških in planinskih poteh v Srijemu.

Več o zanimivostih na tem področju lahko preberete na spletni strani TZ Vukovarsko-sremske županije.

PREBERITE ŠE: PO POTEH KARLOVŠKE ŽUPANIJE – ENAJST PRIVLAČNIH KOLESARSKIH STEZ