Šibenik – mesto naravne in kulturno-zgodovinske dediščine

Šibenik je eno najstarejših mest v osrčju hrvaškega Jadrana, znano po lepoti svojega okolja in bogati kulturno-zgodovinski dediščini. V njegovi bližini se nahajata dva narodna parka – narodni par Krka in Kornati, 11 srednjeveških utrdb, 230 kulturnih spomenikov in 600 arheoloških najdišč. Ponaša se tudi z dvema svetovnima znamenitostima, ki sta uvrščeni na UNESCO seznam svetovne dediščine. Poleg katedrale sv. Jakova, ki je na seznamu Unesca od leta 2000, je tudi utrdba sv. Nikole leta 2017 bila uvrščena na seznam zaščitene svetovne dediščine.

šibenik-2

Šibenik se nahaja ob prostranem zalivu v ustju reke Krke. Mesto je zgrajeno kot amfiteater na pobočju hriba, na vrhu katerega je trdnjava sv. Mihovila. Visoke kamnite hiše, ozke in vijugaste ulice, številne stopnice in ostanki mestnega obzidja mu dajejo zanimivo topografijo in figurativno vrednost. Na vhodu v kanal sv. Ante, ki zaliv spaja z morjem, mesto ščiti poznorenesančna trdnjava sv. Nikole.

šibenik-1

Šibenik, mesto z bogato zgodovino in kulturo, ki se ga drži tudi ime Krešimirovo mesto, je tudi domače mesto Juraja Dalmatinca, Vice Vukova, Miša Kovača, Arsena Dedića, Maksima Mrvice, Špira Guberine in seveda košarkarskega Mozarta in legende Dražena Petrovića. Poleg bogate kulturnozgodovinske dediščine Šibenik svojim obiskovalcem ponuja številne rekreativne, zabavne, kulinarične prireditve in hkrati prekrasne plaže.

Šibenik je hkrati znan po dolgoletni tradiciji petja klap. Na območju Šibenika delujejo številne klape kot so: klapa Maslina, klapa Fortica, klapa More, klapa Canzona, klapa Romansa, klapa Brodarica, klapa Bunari, klapa Mirakul, klapa Rećina, klapa Skradinke, klapa Bile vile, klapa Oršulice in klapa Mela. Petje šibeniških klap predstavlja del kulturne identitete te regije, ki ustvarja glasbene okuse in pomaga ohranjati tradicionalne vrednote.

Tekom poletja v obdobju od julija pa do začetka septembra poteka v organizaciji Turistične skupnosti mesta Šibenik večer klap. Celoten dogodek poteka v starem delu mesta na čudovitem trgu, ki ga obkrožajo starinske hiše. V septembru se bo letos v Šibeniku odvijal tudi festival sodobne književnosti – ŠKURE.

Za kulinarike se v Šibeniku se nahaja ena izmed najboljših restavracij na Hrvaškem, ki je pridobila tudi Michelin zvezdico in se s tem pridružila svetovnemu kulinaričnemu vrhu. To je restavracija Pelegrini, v kateri je chef Rudolf Štefan na starem trgu štirih vodnjakov združil tradicijo in sodobnost, dediščino in ustvarjalnost. Pelegrini so stare šibeniške jedi, ki jih mlada kuharska ekipa po chefovih navodilih pripravlja iz sezonskih sestavin s sodobnimi kuharskimi tehnikami.

Če boste torej v predsezoni, poleti ali pa zdaj v posezoni, obiskali Šibenik, si morate vsekakor ogledati nekaj znamenitosti, na prvem mestu seveda stari del mesta Šibenik s katedralo sv. Jakova in štiri trdnjave šibeniškega obzidja. Vsekakor pa si vzemite čas in se sprehodite tudi ob kanalu sv. Anteja. Tisti željni aktivnosti in pohodniki med vami pa vsekakor obiščite narodna parka Krka in Kornati.

Več o Šibeniku in dogodkih lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti mesta Šibenik. TZ Šibenik poleg informacij o mestu in dogodkih nudi tudi kar nekaj pomožnih storitev obiskovalcem tega slikovitega mesta, kot so:

Turistična kartica Šibenik Card

Kartica Šibenik Card omogoča obisk in raziskovanje mesta na praktičen in enostaven način. S kartico boste pridobili prost vstop za glavne znamenitosti, mestni akvarij in nekatere muzeje ter prihranili pri ostalih atrakcijah, restavracijah, vodenih ogledih, spominkih vključno s trdnjavami in nacionalnim parkom Krka.

Mobilna aplikacija Visit Šibenik

Mobilna aplikacija Visit Šibenik vam na mobilnem telefonu omogoča iskanje zasebne nastanitve v Šibeniku in okolici hkrati pa nudi tudi priročen turistični vodnik po mestu “Otkrij Šibenik”.

Spletna panorama mesta Šibenik – 360 Panorama

360 Panorama nudi čudovite 360 stopinjske poglede na Šibenik iz različnih perspektiv in zornih kotov. Tako si lahko tudi doma ogledate celotno mesto in spoznate njegove znamenitosti preden jih obiščete v živo tudi sami.