PREDLOGI ZA JESENSKI VIKEND Z OTROKI – GORSKI KOTAR

Tudi jeseni je lahko otrokom narava zelo zanimiva. Pisano listje, gozdni plodovi in sveži a sončni dnevi so lahko tudi primerni za izlet v naravi. Gorski kotar nudi kot nalašč za to pestro izbiro naravnih lepot, ki čakajo da jih odkrijete skupaj z vašimi najdražjimi.

gorski kotar 1
Foto: TZ Gorski kotar (gorskikotar.hr)

Gorski kotar je odlično pozicioniran, da ga lahko obiščete samo za en dan, hkrati pa nudi celo peščico možnosti in vsebin za, da lahko tam preživite tudi več dni. Ne glede ali planirate enodnevni izlet z družino ali pa podaljšan družinski vikend smo za vas pripravili nekaj atrakcij, ki jih lahko obiščete posamično ali kombinirate v večdnevno popolno doživetje Gorskega kotarja.

 

Jezero Bajer, Fužine

gorski kotar 2
Foto: TZ Gorski kotar (gorskikotar.hr)

Fužine so turistično mesto, ki ga zaznamujejo predvsem številna jezera. Jezera privabljajo izletnike, ribiče, ljubitelje narave in rekreativce in so glavni cilj vseh, ki obiščejo Fužine. Najstarejše jezero je Bajer, zgrajeno v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Primerno je za vožnjo s čolnom, kanujem, kajakom pa tudi za surfanje zaradi ugodnih tokov vetra. Na obrežju pa se lahko razmigate na telovadnih mestih in napravah ter se sprehodite ali pa kolesarite po urejenih stezah.

gorski kotar 3
Foto: TZ Gorski kotar (gorskikotar.hr)

Predvsem jeseni vas bo Bajer navdušil z rapsodijo različnih barv, pa tudi pozimi kot čudovita snežna kulisa in pravljica ter nenazadnje tudi poleti kot živo zeleni kotiček poln življenja.

 

Kanjon Kamačnik, Vrbovsko

Če razmišljate o izletu v naravo, ki bo primeren za otroke vseh starosti, lahko vsekakor razmislite o kanjonu Kamačnik, ki s svojimi naravnimi lepotami že dolgo let vzbuja zanimanje in vabi obiskovalce.

gorski kotar 4
Foto: GRAD VRBOVSKO (visitvrbovsko.hr/kamacnik)

Kanjon Kamačnik sa nahaja v mestu Vrbovsko, kjer se potok Kamačnik izliva v reko Dobra, in sledi njegovemu toku vse do izvira. Na samem ustju se nahaja gostinski objekt „Kamačnik“, ki obiskovalcem nudi predah ob domači hrani in pijači.

gorski kotar 5
Foto: GRAD VRBOVSKO (visitvrbovsko.hr/kamacnik)

V kanjonu, za katerega vstopnina znaša 25 kun, vas bo pričakala udobna steza za pohod. Steza je dolga tri kilometre in ni posebej zahtevna, ker je hkrati brez strmih vzponov, ter zato primerna za družinski izlet z vašimi najdražjimi.

 

Izvir reke Kolpe

Če vas je navdušil kanjon Kamačnik potem mora biti vaša naslednja destinacija izvir Kolpe (Kupa), ki spada v narodni park Risnjak.

gorski kotar 6
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr)

Izvir Kolpe je izletna točka, ki je primerna za večino obiskovalcev, med njimi tudi za otroke in hišne ljubljenčke. Steza je odlično markirana zato je minimalna verjetnost, da se bi kdo zašel s poti. Najkrajša in tudi najpopularnejša steza je zavita oz. serpentinska pot, medtem, ko preostali dve stezi večino sledita koritu reke s kratkim vzponom preko strmejših stopnic do samega izvira reke. Izvir Kolpe je ovalno jezerce v zavetju visokih kamnitih sten, ki skupaj ustvarijo pejsaž, ki ga bodo obiskovalci in njihovi najmlajši zagotovo pomnili še mnogo let.

gorski kotar 7
Foto: NP Risnjak (www.np-risnjak.hr)

 

 

Zeleni vir in Vražji prolaz, Skrad

Nedaleč od Skrada se nahajata dve čarobni naravni zanimivosti, ki sta spojeni v edinstveno zaščiteno področje  – naravni spomenik Vražji prolaz in Zeleni vir.

gorski kotar 8
Foto: Lokalna razvojna agencija PINS (zelenivir.com.hr)

Vražji prolaz je eden najlepših kanjonov Gorskega kotarja, dolg približno 800 metrov in na nekaterih delih širok samo 2 metra. Skozi kanjon teče potok Jasle, po katerem se imenuje tudi celotno bližnje gozdno področje. Na koncu Vražjega prolaza, približno 14 metrov nad potokom Jasle, se nahaja odprtina v skalo, ki tvori vhod v jamo Muževa hiša. Jama je dolga 200 metrov in na koncu jame se nahaja dvorana z majhnim jezerom.  V jami prezimujejo tudi zaščitene vrste netopirjev (podkovnjak), za katere si velja zapomniti, da jih ni dovoljeno vznemirjati med obiskom jame.

gorski kotar 8
Foto: Lokalna razvojna agencija PINS (zelenivir.com.hr)

Zeleni vir je druga naravna znamenitost tega naravnega spomenika. Impresivna 70 metrov visoka skala, ki je zasidrana med dva gozdna obronka, in s katere se spuščata dva potočka. Prvi hitro izgine v skalni zarezi, medtem, ko drugi strmo pada kot slap pred odprtino jame z jezercem in se izliva v potok Curak, ki tam izvira.

gorski kotar 19
Foto: Lokalna razvojna agencija PINS (zelenivir.com.hr)

Upamo, da boste med predlogi našli kakšnega zanimivega zase in ga seveda obiskali z vašimi najdražjimi. Več informacij o teh in drugih zanimivostih lahko najdete na spletni strani TZ Gorski kotar.

Preberite še: Šibenik – mesto naravne in kulturno-zgodovinske dediščine