ODKRIJTE ŠE NEODKRITI RAB

Otok Rab – znan kot otok sreče, sonca, peska, morja in številnih naravnih lepot ter eden najbolj zelenih jadranskih otokov, je prepleten z več kot 100 kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, na katerih lahko raziščete lepote otoka v tempu, ki vam najbolj ustreza.

rab-1

Najlepši del tega gozdnatega otoka je nedvomno polotok Kalifront, ki slovi po kraškem reliefu in razčlenjeni obali s številnimi prelepimi zalivi. Ti zalivi, skriti v objemu borovih gozdov, so idealni za uživanje v dolgih in aktivnih sprehodih. Izjemno ugodna rabska mikroklima in v veliki meri neokrnjena narava sta veliki prednosti Raba kot turistične destinacije.

rab-2

Na otoku se vam ponujajo možnosti za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti ali kolesarske izzive. Prav tako se na Rabu najde tudi kaj za ljubitelje pohodništva, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem vas bodo očarali in zadržali čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

rab-3

Poti Capo Fronte, Frux in Epario so idealne za aktiven vikend na Rabu. Poleg hoje ali kolesarjenja ponujajo tudi možnost raziskovanja še morda vam neodkritega dela Raba.

 

RABSKE ARHEOLOŠKE POTI – RAZIŠČITE STARODAVNI DEL RABA

Iz ideje o muzeju na prostem je bil razvit projekt rabske arheološke sledi, ki je predstavil približno 30 arheoloških najdišč na otoku Rab. Nekatera mesta so predstavljena “in situ” (na izvirnih lokacijah), informacije o nekaterih segmentih te dragocene dediščine pa so na voljo v bližini lokacij ali na razglednih točkah. Te točke so označene na natisnjenem zemljevidu, ki ga je mogoče dobiti v pisarnah Turistične skupnosti na Rabu in Loparju.

Več o projektu rab archeological traces” lahko izveste tukaj.

UČNE POTI/STEZE

Tri učne poti se raztezajo na območju Kampora, Loparja in Supetarske Drage. S pomočjo informativnih in izobraževalnih panojev ter interaktivne mobilne aplikacije lahko na inovativen način sledite sledem, skritim v čudovitih pokrajinah in odkrivate kulturne zaklade otoka.

 

STEZA EPARIO

Dolžina 10 km, višina 179 m, čas 3 h

rab-4

Steza Epario se razprostira ob obali Loparja in je primerna za rekreativce in družine z otroki. Skupaj s številnimi arheološkimi najdišči, ki kažejo na intenzivno rabo prostora v preteklosti, zlasti v prazgodovini in antiki, boste na poti naleteli na geološke strukture, ki obiskovalcem jemljejo dih.

 

STEZA CAPO FRONTE

Dolžina 22,5 km, višina 363 m, čas 6 h

rab-5

Steza Capo Fronte se razteza skozi najbolj gozdnat del otoka – poseben rezervat gozdne vegetacije Dundo in polotok Kalifront. Steza je posejana z ostanki srednjeveških cerkva, kamnitimi zidovi, apnenci, rudniki boksita in drugimi najdišči, ki kažejo na intenzivno uporabo tega območja v preteklosti.

 

STEZA FRUX

Dolžina 6,5 km, višina 122 m, čas 2,5 h

rab-6

Steza Frux povezuje Lopar in Supetarsko Drago in deluje v obe smeri, namenjena pa je pešcem in gorskim oz. MTB kolesarjem. Je ena izmed vej t.i. Premužićeve poti, ki velja za mojstrovino suhomontažne gradnje, na kateri se naravni relief poti dopolnjuje s kamnitimi pozidavami in premostitvami.

 

AKTIVNI IN POUČNI DOGODKI NA RABU

rab-7

Kaj se maja dogaja na Rabu? Treking liga, v okviru projekta „Rabske arheološke sledi“, prvič organizira Arba Trail (starorimsko ime za otok Rab) na enem izmed najbolj gozdnatih predelov Sredozemlja: polotoku Kalifront. Ta edinstveni naravni biser bo razkril kulturne, arheološke, zgodovinske in naravne zaklade tega otoka, vas popeljal skozi zaščiteno pokrajino gozda Dundo, skozi katerega se razteza osupljiva “Premužićeva pot” ter vam ponudil nepozaben vikend z odlično namestitvijo v Valamar hotelih. Tekmovanje je sicer že v predpoletnem obdobju, a zahvaljujoč globoki senci čudovitih gozdov Kalifronta boste zaščiteni pred soncem, marsikje pa se boste morda ob pristni in prvobitni naravni kulisi počutili kot v jadranskem Jurskem parku!

Se vidimo 28.5. na Kalifrontu v Suhi Punti, na otoku Rabu!

Za še več informacij o zanimivostih in aktiovnostih na otoku Rab, obiščite spletno stran Turistične skupnosti otok Rab.