MOŠĆENIČKA DRAGA – ZGODBA O MORJU

Mošćenička Draga je destinacija, ki s svojo raznolikostjo in neposredno povezavo morja in gora, ponuja odlične možnosti za različne aktivnosti na prostem – tako na morju kot na kopnem.

mošćenička draga 1

Poleg čudovitih plaž, pokrajine in številnih možnosti za aktivni turizem je z Mošćeničko Drago in njeno okolico tesno povezana stoletna tradicija pomorstva in ribištva. To območje je rodilo in izučilo številne znamenite kapitane in marljive mornarje, o čemer pričajo številne votivne podobe, ki jih najdemo v več cerkvah mošćeničke in brseške župnije.

mošćenička draga 2

Zvoki morja iz Mošćeničke Drage so se razširili v “Hišo na morju” – interpretacijski center za ribiško in pomorsko dediščino, ki bo razkril marsikaj zanimivega o ribištvu, pomorstvu in tradiciji ladjedelništva. Ta majhen ekomuzej nudi vse, za izobraževanje o tem, kako so ljudje nekoč živeli na tem območju. Vsak razstavljen predmet je v preteklosti pripadal družinam iz Mošćeničke Drage.

mošćenička draga 3

In ko poučen ter aktiven dan zaokrožimo z edinstveno gurmansko izkušnjo v eni izmed vrhunskih lokalnih restavracij – popolni izkušnji aktivnega dopusta ni nič več napoti.

Primorska kuhinja temelji na ribah, morski hrani, sadju in zelenjavi ter seveda olivnem olju. Poleg teh skupnih značilnosti in sestavin, pa boste lahko odkrili in okusili tudi mnoge posebnosti in tako v Mošćenički Dragi uživali v pristnih lokalnih specialitetah.

mošćenička draga 4

Vsekakor priporočamo, da na meniju poiščete gastronomsko specialiteto tega kraja –  kvarnerski ali draški škamp. Peščeno in čisto dno zaliva je idealen življenjski prostor za rake. In našli jih boste na jedilniku skoraj vsake ribje restavracije, kjer ponujajo  sveže in pogosto zelo velike primerke. Pripravljajo jih na več načinov, in zato predlagamo, da poskusite čimveč različnih možnosti ali pa kar vse.

Če se spomladi znajdete v Mošćenički Dragi, vsekakor poskusite divje šparglje, ki so pripravljeni na različne načine, v jesenskih dneh pa vas kostanjeve sladice – kjer po domače rečejo kostanju „marun“ – zagotovo ne bodo pustile ravnodušne.

mošćenička draga 5

In ko ste že v Mošćenički Dragi, ne zamudite pohoda ali sprehoda po markiranih poteh, soteskah in čudovitih razgledih.

Za vse sprehajalce, pohodnike in plezalce

Izkusite plezanje v “kanjonu” Mošćeničke Drage, ob jami oz. spilji Zijavica pri vasi Obrš. Za bolj vztrajne sprehajalce in pohodnike pa lahko priporočamo pohod proti vrhom Učka (1396 m), Sisol (835 m), Kremenjak (827 m), Perun (881 m), Bodaj (907 m) in Maj (969 m). Vse te poti pa so odprte tudi za vse gorske kolesarje med vami.

mošćenička draga 6

Obiščite Mitski park

V globinah kanjona, v naročju Učke, leži mitska vas Trebišća. Trebišća je osrednja točka 13 km dolge mitsko-zgodovinske poti Trebišća – Perun, ki vodi iz Mošćeničke Drage na vrh hriba Perun (880 m).

mošćenička draga 7

Sredi nedotaknjene narave in tradicionalne arhitekture boste na tematski poti lahko spoznali mitsko kulturno dediščino in izkusili mitsko razumevanje sveta.

mošćenička draga 8

Za turiste, ki želijo doživeti bolj aktivne počitnice, Mošćenička Draga zagotovo ponuja številne možnosti za aktivni turizem.

mošćenička draga 9

Spoznajte in doživite bogato in dragoceno pomorsko dediščino Mošćeničke Drage, obiščite interpretacijski center “Hiša morja”, uživajte v bogastvu pokrajine, dolgih pohodih in sprehodih ter seveda edinstveni kvarnerski kulinariki in izvirnih domačih specialitetah!

Več o možnostih za aktivni turizem in o samem področju lahko izveste na spletni strani TZ Moščenićka Draga.

Objava je sofinancirana s sredstvi Evropske unije iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.