NIN – PRAVA ZAKLADNICA ZGODB!

Nin ima tisoč zanimivih obrazov in ponuja nešteto različnih doživetij. Ne glede na to, ali prihajate v Nin na dopust, zdravljenje ali z namenom, da raziščete njegovo zgodovino in naravne lepote, ali vsega po malem, bo vaš obisk  zagotovo zanimiv in prijeten, predvsem pa izpolnjen.  In vsak bo drugačen – Nin in njegova okolica sta prava zakladnica!

nin4
Nin

Bogato zgodovino Nina boste zlahka spoznali, saj je odlično vpeta v sedanjost in medtem ko se sprehajate po mestu ali uživate ob kavi, vam družbo delajo spomeniki zgodovinskih osebnosti. Nekateri med njimi, ki jih ne smete zamuditi so: romantična kronarska cerkev sv. Nikole iz 11./12. st, na vhodu v mesto pa vas bo pozdravil kip kneza Branimirja. Poleg kamnitega mostu je Condura Croatica, replika starodavne hrvaške ladje iz 11. stoletja, spomenik škofu Gregorju Ninskemu, delo znamenitega kiparja Ivana Meštrovića.

sv-nikola3 NIN
Sv. Nikola

Če ste v Ninu vam vsekakor priporočamo ogled ninskih solin in muzeja soli. V sklopu razstavnega prostora se lahko turisti seznanijo s pomenom soli za človeški organizem in si ogledajo enostavna razstavna orodja in opremo, ki se je uporabljala pri tradicionalni pridelavi in pri pobiranju soli.

Ninske soline se raztezajo na več kot 55 hektarjih, njihova zgodovina pa sega v čas Rimljanov. V solinah se še vedno proizvaja širok razpon izdelkov na tradicionalen način, med njimi tudi industrijska, jedilna in zdravilna sol. Visoka kakovost ninske soli izhaja prav iz tradicionalne pridelave, neokrnjene narave in specifičnih pogojev kot sta veliko število sončnih ur in ugodna geografska lega.

solana2NIN
Soline

Okolica Nina je prav tako izjemno zanimiva in si vsekakor zasluži, da jo spoznamo.

Ko ste v Ninu, ste relativno blizu kar petim čudovitim narodnim parkom, NP Paklenica, NP Krka, NP Kornati, Plitviška jezera in Nacionalni parki Severni Velebit ter naravnim parkom Vransko jezero in Telaščica.

Zadar je brez dvoma mesto, vredno ogleda, in je le 14 kilometrov oddaljen od Nina.

Bivanje v Ninu je tudi  idealna priložnost za obisk drugih dalmatinskih mest, ki so oddaljeni le eno ali dve uri, in sicer Šibenik, Trogir i Split – trije UNESCO-jevi biserji!

Nin je zares posebno mesto. Zgodba, ki traja. Dobrodošli!