KANJON REKE ZRMANJE – NEDOTAKNJEN KOŠČEK PLANETA ZEMLJA

Zrmanja velja za eno najlepših rek na Hrvaškem. Izvira izpod planine Poštak v občini Gračac in teče v divjem spustu skozi več kanjonov in kraških polj preden se na koncu prek dolgega estuarija oz. morskega ustja izlije v Karinsko morje pri Novigradu v Zadarski županiji.

zrmanja-1
Foto: TZ općine Jasenice (www.maslenica.hr/hr/)

Kanjon Zrmanje je resnično nedotaknjen košček pokrajine in našega planeta. Do kanjona najbolje dospemo preko Jasenic (smer Obrovac), nekaj kilometrov vzhodno od Maslenice. Kot zanimivost moramo omeniti, da so na tem področju bili posneti tudi sloviti filmi o indijanskem poglavarju Winnetou-ju. Področje kanjona Zrmanje in njenega pritoka Krupe je del največjega naravnega zaščitenega področja Naravnega parka Velebit (Park prirode Velebit). Reka Zrmanja je dolga 69 kilometrov in njen kanjon, ki je že svetovno poznana turistična atrakcija in privablja obiskovalce z vsega sveta, sega od Obrovca ter vse do ustja in izliva v morje.

zrmanja-2
Foto: TZ Zadarske Županije

Kanjon Zrmanje nudi čudovit izlet ter lepe razglede (seveda v odvisnosti od vremena) skoraj vse leto predvsem za vse, ki potujejo in letujejo na območju Zadarske županije, pa tudi za tiste, ki se peljejo mimo naprej proti jugu Hrvaške. Vsi tisti željni aktivnega dopusta pa boste predvsem v toplejših mesecih prišli na svoj račun s kajak safarijem ali raftingom po Zrmanji. Sezona kajaka običajno traja od sredine junija do konca septembra, medtem, ko je sezona raftinga običajno med aprilom in oktobrom. Vsekakor dovolj časa, da načrtujete in doživite mirno ali malo bolj divjo pustološčino na Zrmanji.

zrmanja-3
Foto: TZ općine Jasenice (www.maslenica.hr/hr/)

Za najboljše doživetje na raftingu bo potrebno tudi malce sreče z vodostajem Zrmanje, in velja, da je najboljše obdobje za to po obilnejših padavinah spomladi ali jeseni. Takrat vam bo reka nudila še več in omogočila eno najboljših rafting doživetij v tem delu Evrope.  V poletnih mesecih pa je Zrmanja, zaradi nižjega vodostaja, naklonjena mirnejšim spustom in vas bo spokojno vodila do cilja. Po njej se je takrat najbolje spustiti in uživati v manjših gumenjakih, kajakih ali kanujih, ki so primernejši za veslanje v ožjih prehodih in ob (travertinskih) slapovih.

Rafting in vožnje s kanuji in kajaki potekajo izključno na delu reke od mosta v središču naselja Kaštel Žegarski pa do železnega mostu v bližini naselja Muškovci. Te storitve ponuja več agencij, ki so pridobile potrebna dovoljenja za izvajanje te dejavnosti na tem področju.

Več o raftingu in vožnji s kanujem si lahko preberete TUKAJ.

zrmanja-4
Foto: TZ Zadarske Županije

Zrmanja ima svojstven čar kot ga imajo le redke reke in bo marsikoga očarala s svojim karakterjem. Avanturisti med vami jo bodo oboževali, ko je bolj deroča in hitra, drugim pa bo ponudila svoj miren tok, ki vas bo popeljal skozi njene lepote. Nenazadnje pa je mogoče Zrmanjo doživeti tudi na ladjici v okviru organiziranega izleta enega izmed raznih ponudnikov na tem področju.

Bodisi iščete pustolovščino ali pa mirne in nepozabne vtise lepot narave, na Zrmanji boste lahko našli nekaj zase. Izberite vaše doživetje in se prepustite lepotam ter toku čudovite reke.

Več o Zrmanji si lahko preberete tudi na spletni strani Naravnega parka Velebit.

Več informacij o tem področju ter drugih zanimivostih najdete na spletni strani TZ Zadarske županije in TZ občine Jasenice.

PREBERITE ŠE PREDLOGI ZA JESENSKI VIKEND Z OTROKI – GORSKI KOTAR.