Tokratni izbor recepta je navdihnila čudovita, pravljična pokrajina, kjer se srečujejo velike planine in doline, pašniki, ugasli vulkani, elegantni dvorci, razkošni parki, ostanki davnine in tradicija življenja v sožitju z ohranjeno naravo. To je predel kjer se srečujeta Slavonija in Podravina, ki tvori enega izmed najlepših delov kontinentalne Hrvaške. Ta edinstvena in pestra kombinacija virovitiško-podravske pokrajine vam lahko tako pričara marsikatera zanimiva in nepričakovana doživetja. In morda je v tem duhu nastal tudi naslednji recept iz tega področja, saj gre za res nepričakovano srečanje sestavin v paradižnikovem pecivu.
K izboru recepta nas je vzpodbudilo tudi poletje, ki je sedaj v polnem teku, in, ki vzpodbuja tudi vrtove doma, da se lahko v juliju in naslednjih poletnih mesecih že veselimo sočnih in osvežujočih pridelkov in dobrot z domačega pa tudi balkonskega vrta. Paradižnikovo pecivo pa je odlična možnost uporabiti paradižnik na malce bolj edinstven in nepričakovan način. Seveda pa bo najbolje, da to pecivo poskusite pripraviti s svojimi, doma pridelanimi paradižniki, saj bo to dodalo vašo osebno noto k tej zanimivi, lahki in hkrati enostavni sladici.
Sestavine:
16 žlic sladkorja
16 žlic olja
16 žlic (domačega) kuhanega paradižnika ali soka
24 žlic moke
1 jajce
1 pecilni prašek
1 žlička cimeta
Priprava:
- Ubijte jajce v skledo in dodajte sladkor, ter vse penasto zmešajte
- Med mešanjem postopoma dodajajte še ostale sestavine – olje, moko in pecilni prašek
- Nato dodajte še kuhani paradižnik in vse dobro premešajte
- Dobljeno zmes nato prelijte v namaščeni pekač
- Pecite v pečici pri 180°C, dokler pecivo lepo ne porumeni (cca. 30 do 40 minut)
- Pustite, da se pecivo ohladi in ga narežite na kose ali manjše kocke
- Paradižnikovo pecivo lahko posujete še s sladkorjem v prahu in ga postrežete
Želimo vam dober tek!
Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.
Več o Slavoniji in Podravini lahko izveste na spletni strani Turistične skupnosti Virovitiško-podravske županije.
PREBERITE ŠE NAJVEČJI SREDNJEVEŠKI FESTIVAL NA OTOKU RAB