VINODOL – KORAK OD MORJA IN DVA OD SNEGA

V najlepšem kotičku Hrvaške, “korak od morja in dva od snega”, se nahaja zelena Vinodol oz. Vinodolska dolina. V objemu gora na eni in objemu morja na drugi strani, se nahajajo kraji Bribir, Grižane, Drivenik in Tribalj. Čarobna pokrajina, slikoviti običaji, kulturna dediščina, pestro dogajanje in srčni ljudje Vinodola bodo pravšnji za vse romantične duše, nič manj pa ni zanimiv za avanturiste in vse ljubitelje aktivnih počitnic. Ravno pestra geografska lega, blago in prijetno podnebje omogočata športno udejstvovanje skoraj vse leto.

vinodol 1
Vinodolska dolina. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Zmajarji, jadralni padalci, planinci, plezalci, kolesarji, pohodniki in lovci z razlogom zahajajo v Vinodol. Številne kolesarske steze, sprehajalne in pohodniške poti, ki potekajo skozi čarobne predele Vinodola, oživljena Pot stebrov v Grižanah, ki je nekoč povezovala naseljene kraje z gozdovi, so vse zanimivosti za ljubitelje aktivnosti v naravi. Če iščete vznemirljiva doživetja se lahko z zmajem ali jadralnim padalom dvignete nad celoten Kvarner z izjemnim razgledom. Če užitki v zraku niso za vas, pa so na trdnih tleh za vas Oči Vinodola, šest razglednih točk, skozi katere se ponujajo razgledi, ki se bodo zagotovo vtisnili med najlepše spomine.

vinodol 2
Razgledne točke. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Bližina morja in gozdov ter hribov naredi Vinodol posebno, malce drugačno in idealno mesto za počitnice. Namestitev v Vinodolu lahko najdete v prijetnih družinskih hišah in apartmajih, pristno urejenih podeželskih objektih, planinski koči Vagabundina koliba, hostlu Mali Pariz ali hotelu Balatura.

vinodol 3
Namestitve v tradicionalnem slogu. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Na gastronomskem področju lahko poleg avtohtonih vinodolskih jedi, lovskih specialitet, vegetarijanskih jedi in jedi iz samoniklih zelišč, poskusite tudi izvirno domačo kapljico – vino pridelano v vinodolskem okolišu. Ena najbolj znanih avtohtonih jedi iz tega področja je bribirski prisnac, tradicionalno in velikonočno pecivo s slanino in sirom, ki ga še danes strežejo v lokalnih gostilnah in restavracijah. Današnji jedilniki so sestavljeni po vzoru tradicionalne lokalne kuhinje, zato lahko tako kot nekoč v teh krajih doma, v restavracijah Vinodola poskusite zdrave, domače jedi, pripravljene po receptih njihovih babic.

vinodol 4
Tradicionalne jedi – bribirski prisnac. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Če želite pokukati v bogato zgodovino Vinodola, je potrebno seči nazaj v samo kameno dobo, ko je bil ta predel že naseljen. Prvo ime – Vallis vineariae – so tej dolini nadeli že Rimljani in sicer v 2. stoletju pred našim štetjem. Hrvati pa so mu dali današnje ime Vinodol, in to z dobrim razlogom. Očarala jih je namreč vinska trta – avtohtona sorta žlahtina – ki je uspevala tukaj in s katero se pokrajina še danes ponaša.

vinodol 5
Turanov stolp. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Ko govorimo o zgodovini Vinodola, ne gre tudi mimo knezov Frankopanov in Zrinskih, saj so njihovi sledovi še danes dobro vidni skozi številne sakralne objekte, gradove v Driveniku in Grižanih ter Turanov stolp v Bribirju, kjer je danes Interpretacijski center Bribir in bo zanimiv za vse tiste, ki se želijo seznaniti z lokalno zgodovino.

vinodol 6
Interpretacijski center Bribir. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Mnogi na tem področju rojeni ljudje so tudi zaznamovali in odšli v svetovno zgodovino iz nedrja Vinodola. Vinodol je tako rojstni kraj miniaturista Juraja Klovića Croate, največjega svetovnega predstavnika male umetnosti. Reprodukcije njegovih originalnih del hrani Muzejska zbirka Klovićeve hiše v Grižanah. V Bribirju se je rodil znani botanik Josip Pančić, ki je odkril številne rastlinske in živalske vrste, med njimi tudi Pančićevo smreko, ki je po njem dobila ime.

vinodol 7
Tradicija in običaji. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Stare običaje ohranjajo številna lokalna kulturno-umetniška in druga društva, ki skrbno varujejo kulturno dediščino Vinodola, jo prenašajo mlašim rodovom in prikazujejo obiskovalcem. Življenjski slog, materialne možnosti, podnebje in prst so tukaj močno vplivali tudi na arhitekturo. Hiše z dvoriščem so kamnite, pogled pa se ustavi predvsem na portunih, glavnih vhodih na dvorišča, od katerih se mnogi do danes niso bistveno spremenili – življenje preteklih stoletij je tako živo zapisano v teh zidovih in tako vpeto tudi v mnoge nastanitvene objekte v Vinodolu.

vinodol 8
Značilna arhitektura Vinodola. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Bogastvo kulturno-zgodovinskih znamenitosti Vinodola lahko tako doživite na enem izmed številnih koncertov Vinodolskih poletnih večerov, na prireditvi “Ružica Vinodola” v poletnih ali na maškaradah v zimskih mesecih. Maškare ali “Mesopust” so tudi eden najstarejših običajev Vinodola in trajajo od Svetih Treh Kraljev do pepelnične srede.

vinodol 9
Vinodolska dolina. Foto: TZ Općine Vinodolske općine.

Vse to so, ob želji po malce drugačnih počitnicah, številni razlogi, da morda obiščete Vinodolsko dolino in odkrijete njene naravne znamenitosti, se seznanite z njeno bogato kulturno in sakralno dediščino, številnimi dogodki, običaji in nenazadnje gostoljubnimi gostitelji ter mnogo več. Možnost uživanja ob morju in hkrati svežini gora v istem dnevu ob dodatku dobrih vin in pristne hrane pa je tisto kar bo vaše počitnice v Vinodolski dolini naredilo edinstvene in nepozabne.

Več o Vinodolu si lahko preberete na spletni strani Turistične skupnosti Občine Vinodolske občine. Vinodol pa lahko predhodno spoznate tudi preko virtualnega sprehoda po Vinodolu.

PREBERITE ŠE NAGRADNA IGRA – SLADKOVODNI AKVARIJ AQUATIKA