PUSTNI LETNI ČAS NA KVARNERJU

Na Kvarnerju se je začel tako imenovani peti letni čas – pust, čas pustnega rajanja, zabav in karnevalov. V celotni kvarnerski regiji je tako prisotna bogata zgodovina in tradicija maškar ter številnih mestnih karnevalov. Sloveniji bližnja kvarnerska mesta nudijo nedaleč od morja barvito, zabavno in zanimivo  dogajanje v tem »pustnem letnem času«. Intenzivnost dogajanja in rajanja pa se nezadržno stopnjuje do vrhuncev v februarju v podobi številnih pustnih zabav in karnevalov.

pust-1
Foto: TZG Crikvenice – Maškare Crikvenica (https://maskare.net/)

Nekateri karnevali se ponašajo tudi že z mednarodnim slovesom, drugi so znani po svojih posebnostih in ponujajo številnim obiskovalcem pestro zabavo na hrvaškem primorju. Našemljeni ali ne, se jim lahko z najdražjimi pridružite pri rajanju ali pa le opazujete pisano kuliso pusta in karnevalov na Kvarnerju. V ta namen vam predstavljamo nekatere pustne destinacije na tem področju za zabaven izlet v dvoje ali za pestro razvedrilo vaših najmlajših.

pust-2
Foto: Turistička zajednica grada Rijeke (https://visitrijeka.hr/)

REŠKI KARNEVAL, 17.1. – 14.2.2024

Reka je v marsičem specifično mesto in med vsemi njenimi posebnostmi ima tudi “tisto nekaj”, kar jo razlikuje od preostalih mest sveta. Medtem ko imajo drugi “le” štiri letne čase, je Reka ustvarila svoj edinstveni peti letni čas. Imenuje se Karneval, ki so ga  na Reki vedno pisali z veliko začetnico in zanj  živijo z vsem srcem.

pust-3
Foto: Turistička zajednica grada Rijeke (https://visitrijeka.hr/)

Med 17. januarjem in 14. februarjem vas tako na Reki čaka bogat program karnevalskega dogajanja, katerega vrhunec bo 11. februarja v tradicionalni Mednarodni karnevalski povorki skozi mestno jedro, ki je ena največjih karnevalskih prireditev na Hrvaškem nasploh. Mimogrede, tam boste lahko videli tudi znamenite Halubajske zvončare, ki se del svetovne UNESCO-ve dediščine.

pust-4
Foto: Turistička zajednica grada Rijeke (https://visitrijeka.hr/)

Več o pustnem dogajanju in znamenitem Reškem karnevalu lahko izveste TUKAJ. Celoten pustni program dogodkov pa si lahko ogledate TUKAJ.

Več o samem mestu in drugih zanimivostih najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Reka.


MAŠKARE V CRIKVENICI, 13.1. – 14.2.2024

pust-5
Foto: TZG Crikvenice – Facebook

Crikveniške maškare svojo zgodbo gradijo na tradiciji, ki so jo  ohranjale in izpilile številne generacije Crikveničanov in vrhunec tega letos ponujajo “Maškare 2024″ v Crikvenici, ki bodo potekale od 13. januarja do 14. februarja. Največje zabave se bodo odvijale v centru mesta v šotoru na Trgu Stjepana Radića, le korak stran od morja.

pust-6
Foto: TZG Crikvenice – Facebook

Več o pustnem dogajanju in Maškarah v Crikvenici lahko izveste TUKAJ. Celoten pustni program dogodkov pa si lahko ogledate TUKAJ.

Več o samem mestu in drugih zanimivostih najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Crikvenica.


KARNEVAL V OPATIJI, 17.1. – 14.2.2024

pust-7
Foto: Turistička zajednica grada Opatija (https://www.visitopatija.com/)

Čar opatijskega karnevala lahko doživite skozi številne prireditve, kot sta “Otroški karnevalski korzo” s maskiranimi otroškimi skupinami in “Balinjerada”, kjer se pogumni udeleženci spuščajo po strmi cesti v nenavadnih in kreativnih vozičkih.

pust-8
Foto: Turistička zajednica grada Opatija (https://www.visitopatija.com/)

Ta nora dirka vozil na koleščkih bo vsekakor poskrbela za nepozabno zabavo tako za najmlajše kot tudi za starejše. “Taxi balinjera” pa je zabaven program, ki vsem obiskovalcem in turistom omogoča, da tudi sami poskusijo in doživijo to noro vožnjo. Le našemite se in in se dopravite na pustno doživetje v Opatijo.

pust-9
Foto: Turistička zajednica grada Opatija (https://www.visitopatija.com/)

Več o pustnem dogajanju in Karnevalu v Opatiji lahko izveste TUKAJ. Celoten pustni program dogodkov pa si lahko ogledate TUKAJ.

Več o samem mestu in drugih zanimivostih najdete na spletni strani Turistične skupnosti mesta Opatija.


PUST V VINODOLU, 17.1. – 14.2.2024

pust-10

Vsi kraji v Vinodolski občini imajo bogato pustno tradicijo, zato lahko vsak konec tedna uživate v veselih zabavah v maskah v Bribirju, Grižanah, Driveniku in Tribljah.

pust-11

Bogato zgodovino običajev in tradicije pusta oz. Mesopusta na Vinodolskem področju lahko podrobne odkrijete tudi v naslednjem dokumentarcu:

Več o pustnem dogajanju na področju Vinodola in o pustnem programu lahko izveste TUKAJ.

Več o samem področju in drugih zanimivostih lahko najdete na spletni strani Turistične skupnosti Občine Vinodolske občine.

PREBERITE ŠE ZVONČARI – PUSTNI OBIČAJ IZ PODROČJA KASTAVŠTINE