MOJ VIKEND: Spominski center »Nikola Tesla« Smiljan

Že veste kam na potep čez vikend? Spominski center „Nikola Tesla“ je pravi naslov za odličen družinski izlet.

Spominski center “Nikola Tesla” Smiljan, je kulturno-zgodovinska znamenitost in muzej, ki se nahaja v Smiljanu na Hrvaškem, v katerem se nahaja rojstna hiša Nikole Tesle, enega najpomembnejših svetovnih izmuiteljev in raziskovalcev električne energije.

nikola-tesla-1

V spominskem centru »Nikola Tesla« si lahko obiskovalci ogledajo »svet genija«, ki je prav tam začel svoje prve raziskave, ki so spremenile svet. Stalna razstava v Teslini rojstni hiši je podprta z dokumentarnim gradivom, ki je bilo do tedaj večinoma neuporabljeno. S sliko, besedo in zvokom je predstavljena življenjska pot in genialnost velikega izumitelja.

nikola-tesla-2

S pomočjo sodobne tehnologije lahko obiskovalci potujejo skozi Teslino življenje in čas v katerem je živel. V potoku, ki teče skozi hišo, je postavljena Teslina turbina, med dvema platformama pa pluje maketa robotizirane ladje, ki predstavlja prikaz brezžičnega upravljanja na daljavo s pomočjo radijskih valov.

nikola-tesla-3

Zanimiv je tudi prikaz več kot devestotih Teslinih patentov. V sklopu objekta se nahaja tudi predstavitvena soba, trgovina s spominki in otroško igrišče, kjer so vse igrače izdelane kot izumi Nikola Tesle. V centru pa si obiskovalci lahko ogledajo tudi pol urni dokumentarec o Teslinem življenju.

nikola-tesla-4

Del tematskega parka – spominskega centra »Nikola Tesle« sestavljajo njegova rojstna hiša, gospodarska stavba in cerkev svetih apostolov Petra in Pavla. Spominski center pa je bil med drugim proglašen tudi za najboljšo kulturno ustanovo na Hrvaškem.

Nahaja se le dobrih 5 km od mesta Gospić in le 12 km od avtoceste A1 ter je zato lahko idealna vmesna postaja in izletniška točka vsem, ki potujete po avtocesti A1 in v ali mimo Ličko-senjske regije. Center je odprt skoraj vse dni v letu, in je predvsem v obdobju od aprila do novembra, ko je odprt dlje – od torka do sobote od 8:00 do 20:00 in v nedeljo od 10:00 do 16:00 – zanimiva točka za vmesni postanek ali krajši izlet v regiji.

Lepo vabljeni v Spominski center “Nikola Tesla” Smiljan, na poučni družinski izlet in vpogled v življenje znanstvenika in izumitelja, ki je pomembno vplival na moderno tehnologijo in naš svet. 

PREBERITE ŠE: BAŠKA VODA – NEPOZABNO MESTO MED MORJEM IN GORAMI