SATRICA – OKUS SLAVONIJE

Med reko Dravo na severu, Savo na jugu, geoparkom Papukom na zahodu in Donavo na vzhodu leži žitnica Hrvaške – Slavonija. Pokrajina za katero pravijo, da je stkana iz zlata, skriva čudovita doživetja med njenimi hribi in ravninami, ki jih pričarajo narava, ljudje običaji in nenazadnje njeni tradicionalni okusi.

slavonije 1
Foto: TZ Osječko-baranjske županije (https://visitslavoniabaranja.com/)

Okusi Slavonije spajajo zanimivo kombinacijo življenja med hribovi in vinogradi ter dolinami in rekami. Na eni strani imamo številne lokalne mesnine med katerimi kraljuje, kot najbolj prestižni in tudi najbolj poznani, sloviti kulen. Na drugi strani so izvrstne ribje specialitete iz mnogih rečnih rib kot so som, smuč, postrv in kjer zgodbo o bogatstvu rek Slavonije zaokrožuje navdušujoči “fiš paprikaš”. Okuse Slavonija pa nenazadnje dopolnjujejo številna vrhunska vina pridelana na kvalitetnih tleh in ob ugodni klimi. Vsekakor pa, ko obiščete Slavonijo, vas bo poleg gostoljubnih ljudi pričakala za začetek vašega okusnega potovanja še znamenita “rakija”. 

slavonije 2
Foto: TZ Osječko-baranjske županije (https://visitslavoniabaranja.com/)

Tokrat pa vas vabimo, da za uvod v slavonske okuse spoznate in poskusite slavonsko “satrico”, ki izvira iz področja Slavonije in Baranje. Satrica je hiter in enostaven samostojni priboljšek na kruhu, odlično pa se poda kombinaciji z mesninami, vsekakor pa najbolj slavonskemu kulenu in kozarcu slavonskega vina.

Spoznajte Slavonijo in Baranjo in njene zanimivosti TUKAJ. Več informacij o tem področju pa lahko najdete na spletni strani Turistične skupnosti Osiješko-baranjske županije.

slavonije 3
Foto: Okusi Hrvatske Tradicije

Sestavine:
• 0,5 kg svežega sira ali skute
• 0,1 kg mlade čebule
• 0,2 l kisle smetane
• 1 čajna žlička sesekljanih listov peteršilja
• sol
• ščepec rdeče sladke paprike

Priprava:
1. Svež domači kravji sir dobro pretlačite ali zmešajte
2. K zmesi dodajte smetano.
3. Mlado čebulo očistite in operite ter jo skupaj z listi narežite na kolobarje in potresite z malo soli.
4. Liste peteršilja drobno sesekljajte.
5. Zmešajte sir, smetano, čebulo, peteršilj in sol.
6. Satrico postrezite z malo rdeče paprike, posute po vrhu na.

Satrico postrezite kot predjed ali v kombinaciji s prej omenjenim slavonskim kulenom. In vsekakor si ob tem privoščite kozarec vrhunskega vina, naše priporočilo za pravo doživetje slavonskih okusov pa bo chardonnay iz kleti Ilok.

Želimo vam dober tek!

Za recept se najlepše zahvaljujemo Okusom hrvatske tradicije.

PREBERITE ŠE SLAVONIJA SPOMLADI – DOŽIVETJA V POKRAJINI TKANI Z ZLATOM